bezár
 

zene

2012. 12. 06.
Mylene Farmer - Monkey Me
A franko-pop nagyasszonya új albummal jelentkezik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mylene Farmer - Monkey Me Talán nem sértem meg a francia nemzeti öntudatot azzal, ha azt állítom, hogy idén - július 14-e mellett - december 3-a is jeles dátum, mi több, egyfajta ünnep volt sokak számára Franciaországban. Ekkor látott ugyanis napvilágot Mylene Farmer új, sorrendben 9. stúdióalbuma, a Monkey Me címet viselő LP.
A francia popzene legragyogóbb állócsillaga közel 30 éve ontja generációkon átívelő slágereit - kezdve az 1984-es keltezésű Maman a tort című debütáló kislemezével, egészen az idén ősszel megjelent A l'ombre című legfrissebb opuszáig, mellyel rögtön a francia listák élén találta magát.

Mylene Farmer - A l'ombre

Mylene Farmer valami egészen egyedülállót vitt végbe választott hazája könnyűzenéjében, hiszen nem sok pályatársa büszkélkedhet több mint 30 millió eladott hanghordozóval, tucatnyi No. 1 sikerrel és állandóan teltházas, eufórikus hangulatú koncertekkel.

A kanadai születésű, ám 8 éves kora óta Franciaországban élő énekesnő idén év végén új stúdióalbummal örvendeztette meg népes számú - és a francia nyelvi határokon túlmutató - rajongótáborát. 

Szinte napra pontosan két évvel legutóbbi nagylemezének (Bleu Noir) megjelenése után, december 3-án a lemezboltok polcaira került a Monkey Me című LP, melynek zenéjét újból Mylene Farmer évtizedes szerzőtársa, Laurent Boutonnat komponálta.
Boutonnat+Farmer
Farmer útjai Boutonnat-val eddig mindössze egy alkalommal váltak külön, amikor is, 2010-ben RedOne, Moby és az Archive váltották őt fel a zeneszerzői székben. Most ismét Laurent vette kezébe az irányítást, sőt az új nagylemezt beharangozó klip is az ő munkáját dicséri.

A meglehetősen bizarr kisfilm képi világa Olivier de Sagazan festő-, fotós- és performansz-művész morbid alkotásaira hajaz.


A 12 tracket felvonultató Monkey Me LP változatos elegyét képezi a dance-orientált szerzeményeknek (A l'ombre, Love dance, Ici bas), a helyenként rockos elemekkel átszőtt, dallamos, himnikus popdaloknak (Elle a dit, Monkey me, Tu ne les dis pas, J'ai essaye de vivre..., A-ton-jamais), a darkosabb elektrónak (Nuit d'hiver, A force de...) és a Mylene Farmer-nél megkerülhetetlen melankolikus líraiságnak (Quand, Je te dis tout).

Elmondhatjuk tehát, hogy megint egy tipikus Mylene Farmer nagylemezt vehetünk a kezünkbe, mely vélhetően ugyanolyan jól megállja majd a helyét jövőre a koncertszínpadokon, mint az otthoni zenehallgatáskor. 

Nem titok ugyanis, hogy a művésznő 2013. őszén - 4 év kihagyás után - újból turnéra indul, mely már most teltházasnak mondható.

Aki szereti a jól megkomponált, valamint koreografált, látványos és egyedi hangulatú koncerteket, annak azt ajánljuk, hogy próbáljon meg jegyet szerezni valamelyik show-ra - az élmény életreszólóan garantált!
Timeless

Mylene Farmer új albuma és korábbi lemezei Magyarországon a Metro-Nóm hanglemezboltban szerezhetőek be.
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés