bezár
 

irodalom

2013. 02. 16.
A Forumot márkanévként szeretném felfuttatni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Forumot márkanévként szeretném felfuttatni Február 8-án a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács a Forum Könyvkiadó Intézet vezetői posztjára a Híd szerkesztőjét, Virág Gábort nevezte ki. Virág Gábort, azaz Aaron Blummot kiadói terveiről, fejlesztésekről, Dombos fesztiválról és a prózaírásról kérdeztük.
PRAE.HU: A Forum kiadó igazgatói pályázatán indultál - milyen terveid vannak a kiadó igazgatójaként? Milyen kötelezettségeid vannak egy ilyen nagy múltú helyen?

A terveim nagyon egyszerűek: minőséges és értékes könyveket kiadni, és azokkal minél több helyen megjelenni: úgy a Vajdaságban, mind Magyarországon, sőt az egész magyar nyelvterületen. A Forum kiadó gondozásában rengeteg értékes könyv jelent meg az elmúlt évtizedekben, a kiadónak voltak fényes korszakai, de aztán – főleg a kilencvenes évek történései miatt – egyre inkább marginalizálódott a többi magyar kiadóhoz képest. Nagyon fontos lesz a kemény marketingmunka: a Forumot egy olyan márkanévként szeretném felfuttatni, amire egy-két év után a magyarországi szakma is jobban odafigyel.

A Forumról tudni kell, hogy alapítói Vajdaság Autonóm Tartomány és a Magyar Nemzeti Tanács, tehát nem magánkiadóról van szó, ezért bizonyos elvárásoknak és kötelezettségeknek meg kell felelnünk: évente körülbelül 30 címszót kell megjelentetnünk, elsősorban Vajdaságban élő, magyar szerzők műveit, ebből 10-15 lesz olyan, amely Magyarországon is számíthat érdeklődésre, a többire inkább Vajdaságban kell olvasókat találnunk.

PRAE.HU: Várható-e valamilyen változás a terjesztésben? A magyarországi olvasók nehezen jutnak hozzá a kiadó könyveihez – lehet-e egyszerűsíteni a hozzáférést (internetes rendelés, terjesztői hálózat, könyvesboltok bevonásával)?


Határontúli könyvkiadóként mindenféleképpen nehézséget okoz a könyvek Magyarországra juttatása, a magas vámilletékek miatt egyszerűen nem kifizetődő átvinni a határon a könyveket, de talán ezen is lehet változtatni, például érdekszövetséget kell kötni a többi határontúli magyar kiadóval, hogy közösen tudjunk lobbizni a közös céljainkért.

Mindeféleképpen szeretném igénybe venni az internet nyújtotta lehetőségeket is, hamarosan több netes felületen is jelen leszünk, ahol nem csak értesülni lehet a kiadványainkról, rendezvényeinkről, hanem a könyveinkhez is könnyebben hozzá lehet férni.

PRAE.HU: Te vagy a kishegyesi Dombos Fest irodalmi programjának főszervezője is. Hogy alakul majd a fesztivál sorsa?


A fesztivál is egy olyan helyszín, ahol népszerűsíteni lehet a kiadványokat, ezért a jövőben nem csak szervezőként, hanem igazgatónként is dolgohatok majd az "ügyért". De nem csak Domboson, hanem a többi vajdasági irodalmi rendezvényen is ott akarunk lenni, s ha módunk lesz rá, a magyarországi irodalmi megmozdulásokon is hatványozottabban jelen leszünk.

PRAE.HU: 2010-ben jelent meg a saját könyved a Biciklizéseink Török Zolival – mikor írsz megint prózát?

Amikor eljön az ideje. De ez nem tőlem függ, hanem a prózától. :)

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Philip Roth: Isten veled, Columbus; Nemezis
irodalom

Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus
A Prae Kiadó könyvheti bemutatkozása a Fugában
Vida Gábor: Egy dadogás története

Más művészeti ágakról

Interjú Zalka Csenge Virág mesemondóval
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
színház

Előző héten még kellékek után szaladgáltunk… Előző héten még kellékek után szaladgáltunk…
A Létra Kulturális Egyesület Ébredés című darabjának budapesti bemutatóján jártunk
Esterházy az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés