bezár
 

film

2013. 02. 20.
2013 Oscar-díjazottjai a prae.hu Filmakadémiája szerint
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vajon ki lesz az idei Oscar-gála favoritja? A Lincoln? A Pi élete? Az Argo-akció? A Szerelem? Aki nem bír február 24-ig várni, annak elég ezt a cikket elolvasnia. Az elmúlt évekhez hasonlóan a filmszakma legkülönbözőbb szegleteiből válogattunk össze a saját "Filmakadémiánkat", tippeljék meg és indokolják, kiket tartanak a legesélyesebbeknek az aranyszobrocskára a legfontosabb kategóriákban. Kérdeztünk bloggert (Hanula Zsolt), írót (Wostry Ferenc), rendezőt (Reisz Gábor, Schwechtje Mihály), egyetemi oktatót, filmtörténészt (Varga Balázs), kritikust (Libor Anita, Vörös Adél, Baski Sándor, Fekete Tamás, Sepsi László), de a plurális tájékozódás jegyében még egy egyetemi lap filmszakértőjét is (Keresztesi Ferenc).

Vörös Adél (VOX):

Legjobb film: Lincoln – Spielbergnek kijár, az igényességéért, mert rég nyert, mert visszatért önmagához.

Legjobb színész: Daniel Day-Lewis, mert nem nyerhet más, csak Lincoln.

Legjobb színésznő: Jessica Chastain, mert okosan játszik, és bármit képes megcsinálni.

Legjobb mellékszereplő: Tommy Lee Jones – régen kapott (A szökevényért), és a többiek is mind Oscar-jelöltek.

Legjobb női mellékszereplő: Anne Hathaway borítékolt, jó a marketingje, szépen sírt és ügyesen kopaszodot le kamera előtt.

Legjobb rendező:  Spielberg, ugyanazért, amiért a legjobb film a Lincoln.

Legjobb eredeti forgatókönyv: Holdfény királyság, mert valamit muszáj kapnia (én neki drukkolok, itt nem tudok objektív lenni).

Legjobb adaptált forgatókönyv: Az Argo-akció, mert Ben Affleck nagyon korrekt fiimet rakott össze, és összenyert már eddig is mindenfélét érte, ami erre utalhat...

Legjobb operatőr: Skyfall, Roger Deakins – mert gyönyörű.

Legjobb idegen nyelvű film: Szerelem, mert Hanekének kijár, mert a Szerelemnek kijár és mert Haneke csinált egy olyan filmet, amit Hollywood is megemészt.



Hanula Zsolt (A hetedik sor közepe)

Legjobb film: Piszok rossz film a Lincoln, de rendelkezik a legtöbb olyan tulajdonsággal, amire Oscar a földhöz veri a seggét örömében: pátoszos, történelmi alakról szól, indokolatlanul hosszú, Spielberg rendezte stb. A messzi dél vadjai egy érdekes vállalkozás, szerettem, de ez kevés lesz, a Django elszabadul meg azért esélytelen, mert szórakoztató. Osztok-szorzok, csak Az Argo-akció nyerhet. Minőségileg kifogástalan, ha ez számít, Ben Affleck most menő, főleg szakállal (mondtam én!), fura ezt mondani, de ha a szavazók a biztosra mennek, akkor ebből lesz a legkisebb értetlenkedés és kritika.

Legjobb színész: A Lincolnról alkotott fenti véleményem dacára nem tartozna a sci-fi kategóriájába, ha Daniel Day-Lewis kapná a díjat. Én őt is untam már a film felénél, telítődtem ezzel a nagypapás mosolyú Nagyemberrel, aki ennyi klozetszagú anekdotával képes traktálni a környezetét, de ezzel együtt ez egy teljesítmény. Mármint, eljátszani Lincolnt nem ugyanaz, mint egy bolti eladót. Mert ha hentest például, abban azért kell legyen kraft. Hozzáteszem, a The Mastert sajnos nem láttam. Ott van aztán Bradley Cooper, aki a Napos oldalban több mint érdekes, de hogy Oscart érő-e? Nem tudom. Denzel Washington a Kényszerleszállásban nekem sok. A jegestea-reklámos csóka viszont önmagán felül teljesít egy előzetesen számomra tök feleslegesnek tűnő musicalben, amelynek azért, mint kiderült, megvannak az érdemei. Például ugye Hugh Jackman. A következő Oscar-díjas férfi főszereplő.

Legjobb színésznő: Itt van vége a Quvenzhané Wallis-hype-nak, el lehetett adni pár cikket azzal, hogy legfiatalabb leg-leg-leg, de egy ponton fel kell mutatni a STOP-táblát. Nem egy gyerek alakított a legjobban – kategóriájában – 2012-ben. Mondjuk abban sem vagyok biztos, hogy Emmanuelle Riva, csak abban, hogy ő fogja megkapni a díjat. Ő a másik véglet, 85 éves, és ugye esetében egy Hanake-filmről beszélünk, amely nem kis megpróbáltatások elé állít színészt, közönséget egyaránt. Szikár film a Szerelem, amelyben Riva egy stroke-ot kapott asszonyt játszik, ráadásul a bénulásának több fázisán is végigmegyünk a játékidő alatt. Nincs kétségem a végeredményt illetően, a jelenlévők felállva fognak tapsolni és meghatódva bólogatni a kameráknak. 



Vajon ki nyer? A legfiatalabb, vagy a legidősebb nominált? (Emmanuelle Riva és Quvenzhané Wallis)

Legjobb mellékszereplő: Robert De Nironak nem szúrják ki a szemét egy ilyennel. Christoph Waltz még egyszer ugyanazért nem fogja megkapni. Tommy Lee Jones az egyébként is minősíthetetlen Lincoln legrosszabb szelete. A The Mastert továbbra sem láttam. De különben is Argó-cunami várható, tehát Alan Arkin. Tétre, befutóra.

Legjobb női mellékszereplő: Sally Field gondolom azért van itt, mert sehogy nem találtak öt jelölésre érdemes alakítást ebben a kategóriában, és valahol felcsapták a telefonkönyvet. Mindegy, mert idén egyedül Anne Hathaway sajtósa hallhatja vissza a köszönőbeszédét. Istenem, tényleg miből lesz a cserebogár, nem? Jó, hogy nem egy év alatt jutott el a Neveletlen hercegnőtől idáig, de én akartam már a konyhában talált fazekakat a tv felé dobálni, mert ő ripacskodott a képernyőn. Most meg majd forgathatja a szemeit a színpadon, hogy Oh my god.

Legjobb rendező: Természetesen Ben Affleck. Ööö… várjunk csak… No, hát ettől kezdve komolytalan ugye a kategória. Biztos sokan érzik úgy, hogy lassan ki kéne utalni megint egy szobrot Spielbergnek (mielőtt még végképp ledönti a sajátját), de remélhetőleg az Akadémia tagjai nem kockáztatnak sokat, ha ezt nem idén teszik meg. Itt megint előjön ugye Haneke és a Szerelem, s nem rejtem véka alá, hogy erre a filmre a Legjobb idegen nyelvű film díja vár, nem más. Szerintem a Szerelem épp nem a rendezésben bravúr, egy polgári lakásban mászkálnak fel-alá, oké, hogy a színészvezetés is az ő érdeme, mégis ebből a szempontból több ennél bravúrosabb eredményt felmutatott korábban. Viszont ha már odacitálták A messzi dél vadjai stábját, csak nem illik őket üres reklámszatyorral hazaküldeni, Benh Zeitlin örülhet a végén. Félretéve a cinizmust: az ő munkája tényleg letaglózó. És nem úgy, ahogy Hanekéjé, mert ezt jó is nézni. Többször merül fel, hogy amit látunk, azt a környezet rakta a segge alá ingyen és bérmentve, vagy pedig kigondolt koncepció eredménye-e, én utóbbi felé hajlok. Innen is gratulálok! 

Legjobb eredeti forgatókönyv: A Holdfény királyság a favoritom, mert valami frenetikus a film, Wes Anderson, bár alapvetően a képi világával taglóz le, ahogy általában, úgy ebben az esetben is, de a két szökött gyerek sztorija, és a különböző mellékszálak mégiscsak az alapját adták meg ennek a zseniális filmnek. B-terv a Django elszabadul, ami számomra hosszú idő után ismét egy majdnem tökéletes Tarantino-forgatókönyv (és film), de lehet, hogy most ez is kevés lesz.



Legjobb adaptált forgatókönyv: Az Argo-akció több díjjal megy haza, ez lesz az egyik. Ebben most nincs semmi számolgatás a részemről, egyszerűen azt gondolom, ez a legjobb az öt jelölt közül. 

Legjobb operatőr: Azt érzem, hogy Pi élete lesz ebből, pedig a látványmozi titulus azért nem kizárólag az operatőr érdeme. Valószínűleg e mellett még egy sor technikai kategóriában fog győzni a film, ami Ang Lee-t aligha vigasztalja majd. 

Legjobb idegen nyelvű film: Itt van nekünk a No, ami politikailag marha izgalmas témát dolgoz fel, akárcsak a kosztümös Egy veszedelmes viszony, bár utóbbi filmidejétől azért már eléggé eltávolodtunk ahhoz, nagyon lekösse az embert. A két történelmi bulvárkacsa elbeszélés mellett a harmadik true story egy felfedezőé, aki tutajon szelte az óceánt 1947-ben, szintén Oscar-kompatibilis téma, akárcsak az afrikai kisgyerek hányattatásai a háború alatt a kanadai versenyzőben. No, hát ezt a kategóriát se azért válogatták így, hogy halálra röhögjük magunkat. A nevető ötödik ennek ellenére a Szerelem lesz, ahogy azt fentebb jeleztem.
 

Wostry Ferenc (író, dramaturg)

Legjobb film: Az Argo-akció (gyenge mezőny legjobbja – remek thriller rossz utolsó félórával).

Legjobb színész: Daniel Day-Lewis (szokásból).

Legjobb színésznő: Jessica Chastain.

Legjobb mellékszereplő: Christoph Waltz (Tarantino bohóckodásának egyetlen pozitívuma, nem ő kapja majd).

Legjobb női mellékszereplő: Helen Hunt (nem ő kapja majd).

Legjobb rendező: Spielberg kapja majd, egy száraz filmért.

Legjobb eredeti forgatókönyv: Zero Dark Thirty.

Legjobb adaptált forgatókönyv: Az Argo-akció.

Legjobb operatőr: Roger Deakins.

Legjobb idegen nyelvű film: A Szerelem (kapja majd, de a filmet csak az ellenségemnek ajánlom).
 

Sepsi László (Prizma)

Legjobb film: Gyanítom, hogy olyan film kapja majd, amelyik hosszú, unalmas

nyomtat

Szerzők

-- Muchichka László --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció