bezár
 

építészet

2013. 03. 14.
Egyre csak hajtogatják: a Srtuct.zine már a lelőhelyeken
Építészeti lap egy százasért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március 4-én mutatkozott be a Struct.zine urbanisztikai és építészetelméleti fanzine az Akvárium Klubban, amit egy kerekasztal-beszélgetés követett a Low-tech építészet háza táján kapirgálva, több aspektusból rávilágítva az ellentmondásosan megítélt irányzatra.
A kerekasztal-beszélgetés csak apropó volt a bemutatott építészetelméleti, kritikai lap kapcsán, maga a témaválasztás viszont szorosan összefüggött azzal. A Struct.zine fanzine gyakorlatilag ingyenes, háromhetente megjelenő lap - egy A3-as oldal szépen, ízlésesen hajtogatva és tálalva -, amit pár fiatal igénye hozott létre, a lehetőségeiket kihasználva, költségeket a minimum felé nyomva.

A beszélgetés képei. Fotó: Bach Máté

Negyedéves tematika szerint gyűjtögetik és teszik közzé a vitaindítónak szánt írásaikat, amibe az említett Low-tech építészet Re.struct álnéven szivárog be és adja az első szám teljes anyagát. Szerzője, a lap alapító szerkesztője, Csiszár Mátyás a restruct idegenül hangzó kifejezést tárja elénk, megágyazva a lap szintén nyelvmozgást igénylő elnevezésének: sztráktzin. Maga az írás a fogalmi tisztázásokon túl aktivitást vár el az olvasótól - hacsak nem jártas kellőképpen a témában - a sorjázó példák felkutatásával, amiből bőven akad kezdve az apró utalásosoktól: Lenke bál, Studio H, a több soros leírásokig pl.: Elemental Chilében, Burning Man fesztivál, viszont maga a témafelvetés és a lap terjedelméhez képest alapos körbejárás fontos és izgalmas. Az egy másik kérdés, hogy az írás nyelvezete, utalásai, felkészültséget igénylő tálalása mennyire találják el a lap célcsoportját, de a formátumból adódóan ez gyurmázható.



Ha már a lap formátuma (ami kétségkívül lazább, mint a tartalma): miért fanzine? Csiszár Mátyás szerint a fanzine forma volt az, ami a lehetőségeikhez a legjobban passzolt. Ennek a formátumnak a dimenziói azok, melyekkel háromhetente könnyedén meg tud birkózni a csapatuk. Egy lapszám - egy szerző. Könnyen és gyorsan szerkeszthető, gyorsan tud reflektálni a világ történéseire.

A cikk elolvasása után, amikor az olvasó utánajár az első lapszámban felvillantott személyeknek és projekteknek, akkor csak egy ugrás a honlap, ami kézzelfogható terepe lehet a vitának. A honlap és a lap létrehozása körülbelül fél évet vett igénybe az első gondolatcsírától a megjelenésig, ami a MÜSZI kifejező és ideális termeiben szökött szárba.


 
A lapalapítással kapcsolatos megbeszéléseken idővel egyre többen lettek, innen is sejtették, hogy egy hiánypótló dologgal kezdtek el foglalkozni. Az alapítók, akik "munkatársak"-ként vannak feltüntetve az impresszumban, vegyes hátterű, több területről érkező csapat: van köztük esztéta, urbanista, grafikus, kurátor, designer, építész, ahogy mondják: "így amikor arról vitázunk, hogy mi is kerüljön egy adott számba, akkor egy elég multiperspektív interdiszciplináris nézőpontunk van".

Az alapítók közül nem mindenki vállalta, hogy szerzőként is közreműködjön, de a következő emberektől az elkövetkezendő fél évben biztosan fognak megjelenni írások: Csóka Attila Róbert, Kohout Dávid, Smiló Dávid, Szarvas Márton, Ongjerth Dániel, Váncza Márk. Emellett  felvették a kapcsolatot a Bercsényi Szakkolégiummal és a Moméval is, hogy a szerzőutánpótlás mindig friss maradjon, ne ugyanaz a pár ember ismételgesse magát.



Véelményük szerint hiánypótló kiadvány hoztak létre és amíg izgalmasak tudnak maradni, addig élni fog a dolog. Mivel nem egy fénymásolat minőségű kiadványban gondolkoztak, vannak költségei a megjelenésnek, amit laponként, képletes 100 Ft körüli adománnyal fedeznének. A terjesztési pontok a honlapon a "Lelőhelyek" menüpont alatt találhatóak.

A hétfői esemény népszerűsége felülmúlta a várakozásaikat, ezért a kiadványt a hozzá kapcsolódó beszélgetésekkel egészítenék ki, mivel meglátásuk szerint nem csak a lap hiánypótló, hanem az ezzel kapcsolatos diskurzusra is nagy igény van.
nyomtat

Szerzők

-- Árvai András --


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés