bezár
 

gyerek

2013. 03. 26.
A város a gyerekeké is!
Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés egy gyerekbarát zsidónegyedért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Belső-Erzsébetváros mára a főváros egyik legbeépítettebb és legzsúfoltabb része lett, csak elvétve találunk egy-egy zöldterületet vagy közteret. A tömött sorba rendezett épületek között csupán néha fedezünk fel olyan részeket, ahol a kisgyerekeknek is van lehetőségük a kikapcsolódásra, játékra. Pedig a városnak feladata lenne, hogy a kisebbek igényeit is kielégítse. Szerencsére több kezdeményezés is született már annak érdekében, hogy a zsidónegyed minél inkább gyerekbarát hely legyen.
A Negyed6Negyed7 fesztivál idén is különös figyelmet szentel a gyerekeknek. Március 31-én a VII. kerületi Családsegítő Központtal közösen családi napot szervez a kerületben élő szülők és gyerekek számára. Fleischer Sára játékos lakógyűlést hív majd össze, ahol a gyerekek is beleszólhatnak a hamarosan felújításra kerülő tér sorsába. A szabadtéri játékok és az aszfaltrajzok lehetőséget nyújtanak a kicsik számára, hogy szórakoztató formában megfogalmazzák a térrel kapcsolatos elképzeléseiket, vágyaikat, ötleteiket. Schönberger Ádámtól megtudtuk, hogy idén lehetőségük nyílik arra is, hogy az általuk elképzelt Klauzál teret makett formájában megépíthessék. A Marom Klub igazgatója úgy véli, hogy a gyerekek számos olyan kreatív ötlettel fognak előállni, amelyeket majd a tényleges átalakítás során fel lehet használni.

A fesztivál keretén belül a BUPAP (Budapesti Aszfaltprojekt) is számít a gyerekek részvételére, ugyanis idén első alkalommal nemcsak a felnőtteknek, hanem a kicsiknek is szerveznek egy sétát. Merker Dávid szociológus elárulta, hogy ezek a séták alternatív, kreatív városnézést jelentenek, melyek során a várost díszletként használják fel egy fogalom vagy téma bemutatására. A mostani séták során is azt kívánják elérni, hogy a résztvevők maguk fedezzék fel a zsidónegyed rejtett kincseit. A gyerekséta számukra is újdonság lesz, ezért ő is kíváncsian várja, hogy milyen eredményeket hoz majd ez a program.

Ennek a sétának a megszervezéséhez nyújt kiváló alapot A pesti zsidónegyed gyerekeknek című könyv, amelyet a kultúrAktív Egyesület a Tiéd a város könyvsorozat részeként jelentetett meg. Szolga Zsófiától, a könyv szerzőjétől megtudtuk, hogy a Péccsel, Sepsiszentgyörggyel és Egerrel foglalkozó művek után szerettek volna egy olyan játékos feladatokkal teli könyvet is kiadni, amely kifejezetten a fővárost veszi górcső alá. Azonban Budapest olyan hatalmas, hogy nem tudták volna egészében és megfelelően részletezve bemutatni azt a gyerekeknek, ezért választottak ki egy kisebb, de szintén jelentős területet. Zsófia számára a zsidónegyed személyes választás volt,  Budapestnek ezt a részét érzi magához leginkább közel és éppen ezért erről tud a legtöbbet. A foglalkoztatót a korábban megszokott formában készítették el, most is nagy hangsúlyt fektetve a feladatok játékosságára. Arra is figyeltek, hogy sose mondják ki a konkrét látni- és megismernivalókat, hanem hagyják, hogy a gyerekek maguk fedezzék fel azokat.

A könyv is azt a célt szolgálja tehát, hogy játékos feladatokon keresztül bevonja a gyerekeket saját lakókörnyezetük felfedezésébe, városuk jobb megismerésébe. A feladatok segítik őt abban, hogy azonosuljanak és felelősséget érezzenek közvetlen környezetük iránt. A kötet gazdagon illusztrált, mert az alkotók úgy gondolják, hogy a 10-13 éves gyerekek igen fogékonyak a vizualitásra és így nemcsak a szöveg, hanem a kép segítségével is taníthatók. A 92 oldalas kiadvány több, mint 200 kézzel készített, színes rajzot tartalmaz, ezért könnyed és szórakoztató elfoglaltságot kínál a gyermekek számára. A könyv azonban nemcsak a képek miatt érdekes, hiszen rengeteg hasznos információval szolgál a zsidónegyed épületeiről és tereiről. A füzet összeállítását komoly építészeti és kultúrtörténeti háttérkutatás előzte meg. Beleznay Éva, Budapest egykori főépítésze nemcsak várostörténeti kérdéseknek, hanem számos érdekességnek is utánanézett, így a foglalkoztatóból olyan információkat is megtudhat a gyermek, hogy a Klauzál tér csak a nagy pesti árvíz után lett zöldterület, illetve, hogy a Vili, a veréb című rajzfilmsorozat is ezen a területen játszódik.

A könyvbemutató végén a beszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy jelenleg mennyire gyerekbarát a zsidónegyed. Abban egyetértettek, hogy sok itt élő ember - így a gyerekek is - azért nem érzi sajátjának ezt a városrészt, mert nem kérdezik meg őket arról, hogy milyen igényeik lennének az egyes területekkel kapcsolatban. Sok gyerek csak céltalanul sétálgat az utcákon, mert nem ismerik a annyira a város egyes részeit, hogy kötődni tudjanak azokhoz. "Kevés a játszótér, kevés a zöldterület, a közterületeken pedig nem nagyon találkozunk gyerekeknek szánt dolgokkal" - állíja Beleznay Éva. Viszont úgy látja, hogy az alulról jövő kezdeményezések, szerveződések meglehetősen működőképesek, így reméli, hogy a fesztivál programjai hatására a zsidónegyed nemcsak a középosztályé, hanem a gyerekeké is lesz.

 
Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a Massolit Books & Caffe-ban, 2013. 03. 19.

A beszélgetésen részt vett:
Beleznay Éva, volt budapesti főépítész
Merker Dávid, BUPAP
Schönberger Ádám, Marom Klub Egyesület
Szolga Zsófia, szerző, kultúrAktív Egyesület
A beszélgetést moderálta: Tamás Zsuzsa, gyerekirodalom-szakértő a Meseutca.hu szerkesztője

Fotó: Bach Máté
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés