bezár
 

art&design

2013. 05. 18.
Megnyílt a WNDRLND művészeti romkocsma!
Beszélgetés Nádudvari Noémivel, a WNDRLND művészeti vezetőjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megnyílt a WNDRLND művészeti romkocsma! A Szatyor Bár és Galériát, a Hadikot és a Púdert is üzemeltető csapat fejében még januárban született meg az ötlet, hogy kellene nekik egy szabadtéri romkocsma. Ekkor merült fel az a kérdés is, hogy: jó, de milyen legyen? Nádudvari Noéminek jutott a feladat, hogy megálmodja azt a zónát, amely a Margitszigeten, a Holdudvar mellett, a lombok között bontakozik ki installációk, makettek, dekor elemek, karusszel formájú bárpult, grill bódé, szitázó műhely és egy óriás sakktáblaszerű tánctér formájában.
PRAE.HU: Művészeti vezetőként az általad preferált világ született meg a WNDRLND romkocsmában. Milyen helyet álmodtál meg?

Több ízben is jártam Londonban. Utoljára tavaly novemberben utaztam ki, és fél évig maradtam. Mindig kalandos volt számomra a város, a kintlét. Első utam alkalmával egy street art galériában gyakornokoskodtam, legutóbb pultoztam és sokat lógtam Kelet-Londonban, hogy minél többféle helyet megismerjek. A városban sok az amolyan pop up bár, amelyekbe a vizualitás, a képzőművészet sokkal jobban bele van gyúrva, mint az itthoni helyekbe. Az a szemléletük, hogy a térnek kell egy történet, egy életérzés, amit közvetít, amihez az adott helyet kötheted. Egy csomó helynek olyan a hangulata, mintha a nappalidban ülnél. A vendégek dolgoznak, laptopokkal üldögélnek egész nap, és nincs bennük a görcs, hogy kötelező folyton fogyasztani, nyugodtan ott tölthetik a napjukat, senki sem nézi ki őket. A WNDRLND ennek szellemében nem simán romkocsma, nem is klasszikus kiállítótér, hanem egy jó kisugárzású, nyugis hangulatú kerthelység, amely hétről hétre egy adott képzőművész, grafikus szellemiségét veszi fel olyan módon, hogy az érdeklődők beleláthatnak az alkotói folyamatokba, s lehetőséget kapnak kötetlen párbeszédet folytatni a művészekkel is.
WNDRLND Casino
PRAE.HU: Milyen módon "épül be" egy-egy művész a WNDRLND világába?

A kiindulási koncepció és az első két hét Babos Bertalan ZSILI és csapatának keze munkáját dicséri. Erőteljes stílusjegyekkel és vizuális világgal dolgoztak. Az alkotók nem csak a vizualitásba nyúlnak majd bele, tematikus hetük alatt elkészítjük kedvenc ételeiket, italaikat, kedvenc zenéiket játsszuk, ők maguk szitázó workshopot tartanak majd, és lesz, aki fel is lép. Például Szőke Gáspár (Gazsi Rap Show) tojásos nokedlit tűzött a heti menüre és rappelni fog, Szurcsik Erika grafikus pedig zenekarával koncertezik majd.
WNDRLND pultPRAE.HU: Van szívügyed?

Az urban art (graffiti, street art) a kattanásom. Célom megmutatni, hogy ez egy összetett műfaj, ami komoly technikai tudást igényel. Ismerni az eszközöket, eljárásokat, mennyi festékre van szükség, mi milyen vonalat húz, a szórófej mennyi festéket terít, satöbbi.
WNDRLND installációPRAE.HU: Mi várható idén, ami a művészeti életet illeti?

Hetente mutatkozik be tehát egy-egy művész, 19 héten keresztül. A mobil felületekre installációkat készíthetnek, ők alakítják a hét programját, például koncerteket szervezhetnek. Lesz bolhapiac, szitázó workshop, hétvégente pedig bulik. Többek között bemutatkozik két graffitis is: Mr Zero és Breakone, akik élő fóliafestést fognak készíteni. Kiállít Berinkey Kati tetoválóművész és grafikus. Kati diplomamunkáját mutatja be, ami egy urban lifestyle ruhakollekció, de van ennek a projektnek slam poetry vonatkozása is – ne kérdezd, hogy mi, inkább legyen meglepetés! Bradák Balázs érkezik a Kiégő Izzóktól, DJ-zni is fog. Az 1000% Csoporttól Szabó Balázs LOBOT, Baranyai András, Orosz Richárd és Ál Tamás is kiállítanak majd. Az ő heteik egymásba hajlanak. Bakó Tamás, Farkas Kata, Fridvalszki Márk, Hegyháti Emese, Jánosi Anna, Juhász Balázs, Mondik Noémi, Moravszki Kata, Szabó-Lenz Péter is ki- és eltölt nálunk később egy-egy hetet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Mesterházy Fruzsina --


További írások a rovatból

art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde
art&design

Belevágtam az abszolút bizonytalanba Belevágtam az abszolút bizonytalanba
Interjú Lakner László festőművésszel pályájának alakulásáról, az emigráció körülményeiről és hatásairól, illetve a véletlen találkozásokról
art&design

A magasugrás veszélyei A magasugrás veszélyei
Kritika a Standby szabadtéri kiállításról

Más művészeti ágakról

gyerek

Hová tűnt Lebegényi Lebéd repülője?
Új, családi Pagony kalandséta indult a kuflikkal
irodalom

A kislányunk arca A kislányunk arca
Mécs Anna novellája a Prae folyóirat spekulatív fikció témájú lapszámából
zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés