bezár
 

zene

2013. 08. 07.
Szegények és gazdagok Csodaországban
Sziget Fesztivál 2013, nulladik nap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Quimby Csodaországban – ez a Sziget nulladik napjának leginkább beharangozott programja. A nulladik napon még van egy kis idő böngészni a programfüzetet - mondjuk valamelyik budapesti strandon, mert a rekkenő hőségben a víz mégiscsak vonzóbb, mint egy fesztivál poros útjai. Nem tervezem, hogy már most a Szigeten sátorozzak, amikor naponta haza is járhatok, de aztán csörög a telefonom, hogy gyere, foglaltunk neked sátorhelyet... és én megyek.
A Sziget Fesztivál programkínálatát olvasva könnyen elszédül az ember. Lehet persze fanyalogni, mert nem mindenki találja meg a legkedvesebb magyar zenekarát, és a világsztárok sora is lehetne veretesebb, de amikor azon gondolkodunk, hogy melyik este mit kéne megnézni és miről kényszerülünk lemondani, rájövünk, hogy elég veretes az így is.
Kiss TibiÉs akkor ott vannak még az úgynevezett civil programok, az irodalmi események, a színházi előadások, Táncszínház, Utcaszínház, Utcazene, sőt Opera és Múzeumnegyed. És kiköltöztek a Szigetre a pesti romkocsmák is, többek között a Fogasház, az Iskola Klub, az Instant és az Ötkert alkotják a fesztivál úgynevezett Romkocsma negyedét, mert a romkocsma kultusz immár hungarikum, így helye van a fesztiválon is.
QuimbyA bejárat előtt borozunk, s halljuk, hogy a Quimby koncertje már elkezdődött. Egész napos Quimby-fesztivált hirdettek, ami nekem egy kicsit soknak tűnik. Aztán mégiscsak szeretnénk már bejutni, és nem kis bosszúságot okoz, amikor a kapunál egy szemfüles és némileg túlbuzgó ellenőrlány észreveszi, hogy a karszalagom túlságosan bő, könnyen le lehet szedni a csuklómról.
Varga LíviuszEzért aztán ki kell cserélni, mert ugye minden fesztiválozó - legyen az vendég, személyzetis, újságíró vagy bárki - potenciális csaló. Az ügy végül percek alatt megoldódik, s a karomon feszül az új karszalag, elnézést kérnek a kellemetlenségért, én meg mérgelődök magamban még egy kicsit. De vigasztal, hogy nem én jártam így egyedül: a szomszéd asztalnál ülő srác panaszolja, hogy csak a mai napon húsz karszalagot cserélt ki…
Alice CsodaországbanA nagyszínpadon már javában muzsikál a Quimby, Varga Líviusz és Kiss Tibi az I’ve got a girl című nótát énekli. A dunaújvárosi alter-rockzenekar az ünnepi alkalomra fúvósszekcióval válik izmosabbá, Kárpáti Dódi trombitás mellett vendégzenészek sorakoznak. Kedves jelenet, amikor egy indonéz lány, Alice lép a színpadra (avagy Csodaországba) egy akusztikus gitárral, és tört magyarsággal ugyan, de tulajdonképpen hibátlanul játssza el a Most múlik pontosan-t.

A zenekart érezhetően doppingolja a nagy tömeg, az utolsó dalok, mint a Turning to the blue, a Megadom magam vagy a Bordély boogie egészen felfokozott hangulatban hangzanak el. Egy kis pirotechnika meg egy kis konfettieső egészíti még ki a szuperkoncertet, s elégedett arcokat látni mindenütt.
hot-dogNulladik nap éjszakája lévén még egészen emberiek a viszonyok: sokan hazamennek, nincs tülekedés, kényelmesen körbesétálhatunk a Sziget hatalmas területén. Éppen az keserít el a legjobban, aminek nem szabadna meglepetést okoznia: az árak olyan mértékben szálltak el, hogy az már szinte fizikai fájdalmat okoz.

Bár nehéz elhinni, hogy a divatos Sziget Fesztivál jogelődje egykor a szerényebb léptékű Diáksziget volt, de tudjuk, hogy napjainkban a célközönséget a hazai felső tízezer- és felső középosztálybeliek - na meg a tehetős külföldi turisták jelentik. És nekik nem okoz problémát, hogy a legolcsóbb sörfajta korsója is 650 forintba kerül.
innákIgen, 650 forint a legolcsóbb sör. Egy deci bor 300, négy cent rövidital 900 forint. És a nemzetközi helyzet még fokozható, ugyanis a hungarikumnak kikiáltott zsíroskenyér 400 forintba kerül, de kapható 700 forintos pizzaszelet és 800 forintos amerikai hotdog is. A Szigeten tehát nem igazán éri meg éhesnek és szomjasnak lenni...
SzigetDe hogy Csodaországnak, avagy a Fesztiválköztársaságnak vannak szegény polgárai is, annak biztos örülnek egy óbudai áruház tulajdonosai, mivel a népnyelvben csak Madaras Teszkóként emlegetett bolt forgalma az évnek ezen hetében mindig jelentősen fellendül...

Folytatás következik...

nyomtat

Szerzők

-- Szarka Károly --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés