bezár
 

irodalom

2013. 08. 31.
Orcsik álarcban kiköpött Sopotnik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orcsik álarcban kiköpött Sopotnik Fenyvesi Orsolya nem is tölt annyi időt a Szaturnusszal, mint Orcsik Roland gondolja – közölte velünk a JAK-tábor negyedik napján, 2013. augusztus 30-án. Ezen kívül kultúrafinanszírozási kérdésekről és civil szervezetek irányításáról is vitatkoztak, végül pedig Gyáni Levente énekelt és gitározott nekünk.
Negyedik nap – emlékeim szerint a harmadik volt a hisztipont, most nem, de megtapasztalom, hogy akkor is el lehet fáradni, ha nem kell szervezni. Mégis összeszedem minden erőmet, hogy legalább a líra szemináriumra be tudjak nézni. Mire leülök a fűbe Kerber Balázs mellé, Kemény István éppen a hiéna röhögésével kapcsolatban igazítja ki az egyik hallgatót.

Ebédnél elválaszthatatlan kollégám, Bach Máté pózoltat. Nehezen jutok így borsóleveshez, mert azt a kezemet próbálja beállítani, amelyikkel eszem. "De te nyugodtan ebédelj közben!" – mondja. Tűrök és mosolygok, elvégre azt is kiálltam, amikor egy traktorra kellett másznom és pózolnom a jeges márciusi szélben – de ez már egy másik mese lenne.

Urfi Péter kultúrpolitikáról faggatja L. Simon Lászlót, Bozóki Andrást és Zentai Péter Lászlót. L. Simon elsősorban a kultúrafinanszírozással kapcsolatos változásokról beszél – a kulturális jutalék nyereményadóra való cserélését a floppy és a pendrive közötti különbséghez hasonlítja. Zentai Péter László szerint a kultúrafinanszírozásnak a GDP-vel kellene arányosnak lennie, de L. Simon szerint akkor még ennyit sem lehetne a kultúrára költeni.

Erre muszáj egy kicsit cukrászdázni. Tolvaj Zolit hívom, mert hiányoznak a sziporkái, meg a humora, de nem jön – egy napot adott magának erre, két napja pedig gőzerővel fordítja az észteket. Azért akadnak emberek, és elhangzik egy olyan mondat, ami sosem jutott volna eszembe, hogy lehetséges: "Sörözzél az én sörömből, amíg elmegyek sörért!"

Fehér Renátó és Haraszti Miklós

Este Menyhért Anna, Szegő János, Fehér Renátó és Haraszti Miklós a nyolcvanas évekre emlékeznek vissza, de amikor meghallom a "finanszírozás" szót, remegni kezdek, úgyhogy kimegyek a teraszra L. Varga Péterhez, aki a beszélgetés előtt könyörgött, hogy őt is írjam bele a cikkbe, mégpedig azért, mert jó fej. Ezt nem kétlem, úgyhogy ezáltal eleget is tettem neki. Ettől egyébként még frusztráltabb leszek, mert sok táborlakóval találkoztam, aki nagyon jó fej, és nem akarok ellenségeket szerezni – de rengetegen jöttek idén, nem győzöm kapkodni a fejem.

A JAK-füzetesek felolvasására mindenképpen be akarok menni. Sopotnik Zoltán nincs itt, úgyhogy Orcsik Rolandnak egyedül kell faggatnia a négy fellépőt: Fenyvesi Orsolyát, Szil Ágnest, Farkas Arnold Leventét és Pál Sándor Attilát, de előbb kifejezi határtalan örömét Vendel bácsi jelenléte miatt, mert hát igen, ő idén is velünk van, mint embléma. Fenyvesi Orsit kérdezi, milyen állat lenne, és kisebb vita keveredik abból, hogy a farkas az állatkertben (Orsi) hogyan viszonyul Rilke párducához, majd Orcsik feltesz egy csillogó cicaálarcot, és Sopotnik Zoltánként mutatkozik be. Ami pedig az asztrológiát illeti, egyrészt Fenyvesi Orsolya ugyan olvasta Kemény István sci-fit tematizáló első kötetét és Juhász Ferenc világegyetem-tematikájú verseit, de nem ezeket jelöli meg fő hatásként, amikor Orcsik erről kérdezi. Másrészt Damien Bonneau tölt több időt a Szaturnusszal, mint Fenyvesi Orsolya – én már azt hittem, azt fogja mondani, hogy Damien több időt tölt a Szaturnusszal, mint vele.

Szil Ágnesnek is bizonyítania kell, hogy férjezett, és minden rendben van, szóval semmiképpen se olvassuk referenciálisan a szövegeket, még ha azt is vallja, hogy ami használódik, az kopik. És furcsának tűnhet, de rövidprózát, ami akár három frappáns mondatból is állhat, nehezebb írni, mint novellát, amivel több a pepecselés. És ha választhatna, nem "nőíró" szeretne lenni, hanem "prózaíró" – feldobog a szívem, mert ahogy máskor erről már nyilatkoztam, vagyunk páran, akik eléggé kényelmetlenül érzik magukat a genderünkbe szegregálás lehetőségétől.

Ami pedig Farkas Arnold Leventét illeti, neki "az a szerény törekvése van, hogy újraírja a Bibliát", mondja Orcsik. A felolvasott szövege meg a "Töprengés a szexről" volt – próbálom az eredendő bűnhöz kapcsolni, ha már Biblia.

Pál Sándor Attila prózái következnek ezután, majd Gyáni Levente (Karabély zenekar) éneke és gitárjátéka, és a csütörtöki diszkótól igencsak elütő Kispál és a borz számai az éjjeli tánchoz, amelynek során L. Varga Péter, aki amúgy nagyon jó fej, másodjára gyanúsít meg a hasam mérete miatt, pedig csak egyszerű pluszkilókról van szó – nem mintha baj lenne ezzel, a női sörhas a feminista protestálás tahó variációja is lehetne –, de ezzel zárom is soraimat, mert ha ilyenek járnak a fejemben, akkor valószínűleg nagyon fáradt lehetek.

 
Fotó: Szőcs Petra
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Nagy Márta --


További írások a rovatból

irodalom

Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka Falcsik Mari: Szeptemberi tavasz és A téka
Megjelentek a Prae folyóirat Ragály-számában
irodalom

Szép remények Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
irodalom

Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről Ókori mese az elviselhetetlen könnyűségről
Mika Waltari: Szinuhe, Európa Könyvkiadó, 1978

Más művészeti ágakról

art&design

Elegáns megoldások Elegáns megoldások
Interjú Bornemisza Eszterrel karriertörténetéről, szakmai önfejlesztésről és a kortárs textilművészet hazai és nemzetközi megítéléséről
gyerek

Világraszóló mesék a barátságról Világraszóló mesék a barátságról
100 éve született Zdeněk Miler és idén 65 éves a Kisvakond
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében
gyerek

Last Words és Van Művészi Vénád?
Új kiállítások és programok a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés