bezár
 

220VOLT

2014. 11. 23.
1964 – Staféta Cassius Clay-nek
Milorad titkos élete 13.
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
1964 – Staféta Cassius Clay-nek ... átadtam Belgrádban Tito marsallnak a stafétát. 

1964 februárjában a San Remó-i Fesztiválon a 16 éves Gigliola Cinquetti győzött a Non Ho L'etá Per Amarti (Nem vagyok elég idős, hogy szerethesselek) című dalával. Én 11 éves voltam, és nem értettem, hogy Gigliola miért túl zsenge ahhoz, hogy valakit is szerethessen – mögöttem már legalább tizenöt sokkal idősebb lányka állt, akikbe beleszerettem. És, valamennyien sokkal érettebbek voltak nálam, a csajok az osztályomból és az alsósok soha nem érdekeltek. Készen álltam arra, hogy beleszeressek Giglionába is – pedig ő csak négy évvel előzött meg korban –, mert nagyon tetszett a hangja és a fekete, lófarkos frizurája. Március végén Gigliona ugyanazzal a dallal megnyerte az Eurovíziós Fesztivált is. Ekkor, a fekete lófarok mellett, fekete ruhában volt. De ez sem nem tántorított el, beleszerettem. Ezen a nyáron a pulai Valkane strandon sokszor néztem a tenger felé, és arra gondoltam: Ott van Itália, ott van Gigliona…

1964

Az 1964-es eseményekből egyébként leginkább Cassius Clay győzelmére emlékszem Sonny Liston ellen (a tévé élőben közvetítette, valamikor hajnalban néztük). Cassius, aki később Muhammad Alira változtatta a nevét, világbajnok lett nehézsúlyú bokszban. Imádtam feszes táncát a ringben, de különösen megállíthatatlan dumálását, üvöltözését és kérkedését. Soha többet nem találkoztam senkivel, akinek az önfényezését tolerálni tudtam volna. Muhammad Ali maradt az egyetlen, aki ezt jól csinálta.

Vietnámban közben véres harcok dúltak, szörnyűek voltak a TV-híradások. És ott volt az a feledhetetlen május, amikor a horvát pionírok nevében átadtam Belgrádban Tito marsallnak a stafétát. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Milorad Krstic --


További írások a rovatból

220VOLT

Palicsi anzix Palicsi anzix
Hét emlék (életrajzi töredékek)
220VOLT

Fűh #3 Fűh #3
Röhögés > A hatujjú ember (életrajzi töredékek)
220VOLT

Fűh #2 Fűh #2
Szívás > Paplak (életrajzi töredékek)

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
színház

Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma Az önfelvállalás és az én-beszéd hatalma
Csórics Balázs Lélektükrök című önismereti irodalmi estjének napok múlva is dolgozó visszhangjai
Háttérinterjú Barda Beátával és Szabó Györggyel a Trafó működéséről, kapcsolódó projektekről, a nemzetközi beágyazottságról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés