bezár
 

irodalom

2014. 04. 28.
Hogyan lesz vagy nem lesz Kína világhatalom?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Antall József Tudásközpont szervezésében Dr. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (BCE), Dr. Matura Tamás Kína-szakértő (MKI) és Dr. Salát Gergely sinológus (PPKE) beszélgetett az Amerikai Egyesült Államok és Kína szerepéről, viszonyuk múltjáról és jövőjéről, a lehetséges forgatókönyvekről. Az apropót két könyv magyar megjelenése adta: Henry Kissinger Kínáról, illetve Zbigniew Brzezinski Stratégiai vízió című munkája.
A személyes élmények, négyszemközt zajló beszélgetések leírásáért, a kínai nyitás testközeli bemutatásáért Dr. Nógrádi György méltatta Kissingert, Dr. Matura Tamás és Dr. Salát Gergely azonban kiemelték, érdemes mégis kritikával fogadni a Kínáról-ban leírtakat, és nem elfeledkezni arról, hogy a realista Kissinger megközelítésében Kína felemelkedésének áldozatairól a kelleténél kevesebb szó esik.

A kerekasztal tagjai egyetértettek abban, hogy Kissinger és Brzezinski látásmódjában az alapvető különbség realizmusuk mértéke: míg Kissinger az érdekeket és az Egyesült Államok és Kína közti potenciális konfliktus elkerülését helyezi középpontba, Brzezinski jövőképében az együttműködés, az egymás mellett fejlődés is lehetséges. Brzezinski ráadásul Kína mellé egy Oroszországot is magába foglaló észak-atlanti térséget vizionál, amely ma, az ukrajnai események tükrében szinte elképzelhetetlen.

Dr. Matura Tamás a kínai gazdaság jövőbeni növekedéséhez kötötte Kína világhatalommá válásának lehetőségét, hangsúlyozva, hogy az érdekérvényesítési képesség kifejlesztése nélkül a gazdasági erő és a felemelkedés iránti vágy önmagában nem elegendő. Dr. Salát Gergely a kínai külpolitikát hagyományosan meghatározó be nem avatkozás elvének lehetséges erodálódásáról beszélt, utalt az egyre erősödő kínai középosztály növekvő nacionalizmusára, amely a kínai politikai vezetést határozottabb, erőteljesebb külpolitikára kényszerítheti, végső soron konfliktusba sodorhatja az országot. Dr. Nógrádi György kitért Kína háborúval kapcsolatos felfogására, a másik fél megsemmisítése helyett a bekerítésre való törekvésre.

A nyugati világ és Oroszország közti éleződő helyzet kapcsán Dr. Salát Gergely foglalta össze a beszélgetés alapvető gondolatait, elmondása szerint Oroszország ismét a hidegháborút próbálja megvívni, igazi vetélytársának, Kínának, és saját korlátainak felismerése helyett. Az erőviszonyok megváltozása Európa esetében is látványos: a gazdasági válság negatívan érintette a nyugati világ önbizalmát, növelte a Kínával való kereskedelem jelentőségét, s talán ennek következménye, hogy az emberi jogi kérdésekben megfogalmazott, a nyugati–kínai kapcsolatokat korábban folyamatosan terhelő bírálatok egyre is halkulnak.
 
Fotó: Herbert Aniko
nyomtat

Szerzők

-- Arany Anett --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés