bezár
 

építészet

2014. 07. 30.
Illusztrátorok in da house
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Júliusban, a Londoni King’s Crosson megnyilt a világ első, illusztrátoroknak szentelt galériája. A galéria nyitókiállítására Quentin Blake munkáiból válogattak.

A szerény épületet pár hónap alatt újították fel, londoni mércéhez képest alacsony összegből, rövid idő alatt. A munkát a decens brit építészre, Witherford Watson Mannre bízták, akinek ez volt az első befejezett munkája, miután tavaly megkapta a Stirling Prize-t, az Astley-kastély felújításáért.

House of Illustration

House of Illustration

A galéria a kanálisok között megbújva egy viktoriánus irodaházzal szemben és egy valahai magtár szomszédságában áll, amiről a tér kapta a nevét, a Granary Square, ahol ezeket a tipikusan angol téglaházakat találjuk. Az építész feledata volt, hogy úgy alakítsa át az épület térszerkezetét, hogy igazodjon a kiállítótér elvárásaihoz, mindeközben az eredeti karakter ne változzon meg és a viszonylag nagy épület valamiféle intimitást is kapjon.

House of Illustration

House of Illustration

A megoldás végül az lett, hogy létrehoztak egy ház a házban szerkezetet. Építettek egy sor fehér dobozt a kiállítóterek számára az épületen belül, melyeket néhol megszakítottak, hogy  megmutassa magát az épület szerkezete, az öntöttvas ajtók, ablakok. Ez szerkesztési mód lehetővé teszi a galéria számára, hogy szabályozzák a belső tér szervezését az egyes változó kiállítások igényeihez igazodva, mégis látható maradt az épület múltja, különböző rétegei.  Mann szerint, ha egy építkezés ennyire kicsi és gyors, nem marad sok idő bíbelődni, inkább a szórakoztató részleteket kell keresni.

HIRDETÉS

banner

A megnyitó kiállítás, az Inside Stories, Britannia kedvenc illusztrátora, Quentin Blake munkáit mutatja be. Blake a kezdetetktől fogva támogatta a galéria létrehozásának terveit, több ezer illusztrációt tartalmazó gyűjteményt adományozott a szervezetnek, amely adományokból tartja el magát. A kezdeményezés, hogy illusztrációs anyagokat tároljanak, bemutassanak és gondozzanak,  a kétezres évek elejétől létezik az Egyesült Királyságban.  A geléria lehetőség arra, hogy a közönség megismerje az illusztrátorokat személyesen is, a munkáikat is, és letrejöjjön egy olyan hely, ahol intenzíven csak erről a művészeti ágról legyen szó.

House of Illustration

House of Illustration

http://www.houseofillustration.org.uk/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017

Más művészeti ágakról

Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés