bezár
 

gyerek

2014. 12. 18.
Életre kelt mesehősök a Katonában
Kolibri Matiné a Katona József Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Engem is utolért a karácsony előtti lebetegedés, így komoly kihívásnak éreztem, hogy végigüljem a Kolibri Kiadó ünnepi matinéját: levegőt akkor már nem kaptam, a torkom kapart és időnként diszkrétnek nem nevezhető tüsszögőroham tört rám, így a mellettem ülő szülők szúrós tekintetét is bezsebelhettem magamnak. Aztán háromkor kezdetét vette a program, én pedig egyre kevésbé tudtam koncentrálni arra, hogy mennyire rosszul is vagyok. Talán mintha az orrom is kitisztult volna kicsit…

Pontban háromkor Szalóki Ági dalai csendülnek fel a Körforgás című lemezről, jelezvén a kicsiknek, itt az idő, hogy elfoglalják helyüket a színpad előtti autós szőnyegen. Kezdődik ugyanis a móka, végre élőben is megpillanthatják kedvenc mesehősüket, hiszen a szervezők azt ígérték, hogy erre a napra Miú és Vau, Torzonborz és A sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspancs-lódítóbódítókájának gonosz varázslópárosa is kilép a könyv lapjai közül. A gyerekek láthatóan izgatottak, alig tudnak megülni a helyükön, ám amikor Balázs Eszter Anna egy tündéri pink ruhában megszólítja őket, azonnal elnémulnak, és tágra nyílt szemekkel hallgatják a kiadó főszerkesztőjét.

Rögtön megtalálja a kicsikkel a közös hangot, kérdezgeti őket barátságról, játszóterezésről, amivel finoman fel is vezeti a könyvTÁRS sorozatot, melynek eddig négy kötete jelent meg. Megtudjuk, hogy a könyvTÁRSak a legfiatalabbak nyelvén járnak körül egy-egy olyan fontos témát, mint a barátság, az élet elmúlása, a játszótéri helyzetek vagy az internet használata, majd Balázs Eszter méltatja Agócs Íriszt, a kötetek illusztrátorát és Varró Danit, aki a szövegeket fordította. Varrót a színpadra is szólítja, aki A játszótér olyan, mint a dzsungel című könyvből olvas fel néhány részletet. Olvasás után rövid kérdez-felelek következik, a fordító elárulja, hogy ő kicsiként egyáltalán nem a heccelő makik vagy a vad tigrisek közé tartozott, viszont focizni szeretett, és sokszor játszott is. Szerinte az egyetlen dolog, ami miatt bevették a csapatba, az volt, hogy ő kapus szeretett lenni, kapusból pedig mindig hiány volt.

Balázs Eszter Anna gyorsan útjára engedi Varrót, helyét pedig Bajzáth Mária veszi át, aki a Népmesekincstár köteteiről beszél, majd a színpad szélére ül és a gyerekeket egy mesével ajándékozza meg. A mesélés után elmondja még, hogy A sziszki-madaracska hogyan segített feldolgozni egy kisfiú számára maradandó égési sérüléseit. Bajzáth elköszön, azonban a kicsik látószögébe ekkorra már két mintás usánkás fiatalember kerül, akik jelen esetben Miút és Vaut, Timo Parvela mókás karaktereit testesítik meg. A srácok nagy átéléssel mozognak a macska és a kutya bőrében, így hiába csak egyetlen fejfedő jelzi identitásukat, a gyerekek tátott szájjal nézik és hallgatják őket. A mesélésüket azonban megszakítja a nagy dirr-durral érkező Torzonborz, a rabló, aki kicsit bomlasztja a rendet, ám a főszerkesztő azonnal rászól, hogy márpedig itt könyvbemutató zajlik, legyen kicsit illedelmesebb.

kolibrimatine

Torzonborz könyvet kap a kezébe, a Szakimeséket, ami láthatóan azonnal leköti, így a sarokba meghúzódva olvasni kezd, ezalatt pedig megérkezik a színpadra Lackfi János és lánya, Margit, a Szakimesék szerzője és illusztrátora, akik arról mesélnek, milyen volt együtt dolgozni. Margit elmondja, hogy tulajdonképpen nem veszekedtek sokat a kötet készülése alatt, ha kérték tőle, hogy javítson a rajzokon, ő megtette, egyszer volt csak balhé, amikor ő a könyv kiadása előtt szeretett volna kimenni a Szigetre. A rövid beszélgetést játék követi, Lackfi-aláírással gazdagodik az a gyermek, aki a könyv egy-egy szakmáját megnevezi. A kicsik sorban járulnak fel a színpadra, arcukon látszik, hogy igazi kincsre tettek szert, Torzonborz azonban időközben elunja magát, közbeszól, hangoskodik, ám máris érkezik egy lovag, aki kardjával rendre utasítja a csintalan rablót.

Rév Fülöp  ezután lovaggá üt egy lurkót, aki így Sir Marci lesz, majd Jeney Zoltán beszél regényhőse fejlődéséről: a harmadik kötetre Rév Fülöp már idősebb lesz, így a szülők szava helyett egyre inkább kortársai szava lesz fontos. A szerző mesélne még, ám közben A sátánármányos parázsvarázs-pokolikőr-puncspancs-lódítóbódítókájának gonosz varázslópárosa “támadja” meg a kicsiket, szerencsére Rév Fülöp ismét közbelép, így a műsor folytatódhat.

kolibrimatine2

A hivatalos műsor utolsó blokkjaként Bosnyák Viktória átadja az újabb Tündérkönyvtárosoknak járó okleveleket, elismeréseket, majd a matiné után a gyerekek Agócs Írisszel készíthetnek rajzokat, illetve a Noha Stúdió és Alkotóműhely segítségével diafilmből karácsonyfadíszt fabrikálnak.

Kolibri Matiné a Katona József Színházban, 2014. 12. 13.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés