bezár
 

irodalom

2015. 01. 23.
Jelenkor: igen, akarjuk!
Jelenkor támogatói est
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Súlyos anyagi gondokkal küzd a Jelenkor folyóirat, azonban a lap munkatársai nem kívánják feladni, bíznak olvasóikban, hogy az ő segítségükkel a a megszokott keretek között működhetnek tovább. A probléma kommunikálásához és megoldásához számos eszközt bevetettek: szerveztek Pécsett töltött káposztával egybekötött felolvasást, hozzáférhetővé tették a korábbi lapszámokat, akcióssá az éves előfizetést, január 21-ére pedig támogatói estet szerveztek, ahol a Jelenkor meghatározó szerzői olvastak fel.  

Az est könnyed, kellemes hangulatban telik, Winkler Nóra kedvesen élcelődik a meghívott vendégekkel, Ágoston Zoltán is inkább a pozitívumokra tereli a szót, arra, hogy mindenki egyből igent mondott a felkérésre, hogy mindenki eljött, akit meghívott, tehát abszolút semmi nem utal arra, hogy egy haldokló lap életben tartása miatt gyűltünk össze ennyien. Rengetegen. Mert a Capa Központ rendezvényterme bizony zsúfolásig megtelik. A szervezők folyamatosan pakolják be az újabb és újabb székeket, de még így is jónéhányan maradnak, akik az oszlopokat támasztják vagy a bejárat mellett próbálnak helyet szorítani maguknak. Az pedig, hogy ennyien itt vagyunk, igazolja, hogy igenis akarjuk, hogy legyen Jelenkorunk, mert - ahogy arra Parti Nagy rá is mutatott - nélküle az utóbbi ötvenhat év művészet- és irodalomtörténete, folyóirat-kultúrája nem értelmezhető: “Egy fél évszázados műhely, szellemiség és történet Weöres Sándortól Bertók Lászlóig bizony, hungarikum, éppúgy, ha nem ugyabban, mint a szikvíz vagy a karcagi birkapörkölt.”

Jelenkor-pólóban Ágoston Zoltán

A Jelenkornak léteznie kell, ez evidens nemcsak nekünk, olvasóknak, hanem a lap szerzőinek is, akik ez alkalommal verssel, zenével vagy prózával ajándékoznak meg minket, illetve apró történetekkel is, amelyek a folyóirathoz kapcsolják őket. Tóth Krisztina a versek előtt elmeséli, hogy esetében indulása szorosan köthető a Jelenkorhoz, ugyanis középiskolásként itt jelent meg először írása Csorba Győzőnek köszönhetően. Hozzáteszi, hogy verseit azóta is csak három lapnak adja: a Jelenkornak, az Alföldnek és a Holminak - mivel ez utóbbi decemberben megszüntette működését, így számára igazán nagy fájdalmat jelentene, ha a Jelenkortól is meg kellene válnia.

Tóth Krisztina

Elhangzik a Sziréna, a Géphang, a Kutya, illetve a Játék, öröm, majd Závada Péter Ratkóczi Hubával kiegészülve lép a színpadra. Závadát is a Jelenkor indította útjára, neki is rengeteg meghatározó élménye fűződik a folyóirathoz. Az esten legújabb verseit halljuk Ratkóczi pszichedelikus blues improvizációjával, majd duójuk “szendvicsként öleli át” Kukorelly Endrét, akinek laphoz való viszonyáról nem sokat tudunk meg, Winklerrel inkább a fociról meg a naplóírásról beszélgetnek. Kukorelly az új kötetét hozza, belőle elsőként a Hallgat, szépen ül-t, amiről állítja, hogy egy Jelenkoros felolvasás után írta, de az utóbbi időben annyiféle kontextusban hallottam tőle ezt a verset, hogy kezdem azt hinni, hogy bármilyen háttértörténettel és bármilyen helyzetben bevethető, mert mindig éppen olyan jól fog működni. Ahogy egyébként most is: a közönség egy emberként nevet fel, ahol kell, jól veszik a mű kétértelműségeit, a hangulat pedig még oldottabb lesz, mint ezelőtt. Ezután jön a Kert, a Végső dolgok és a Mindenhez közelebb, majd a Nyugodt szív, amivel Kukorelly aktuális kezdeményezését is előtérbe állítja kicsit.

Kukorelly Endre

Tompa Andrea először színházkritikusként kapcsolódott a Jelenkorhoz, de később ez a folyóirat közölt részleteket két regényéből is. Most egy alkalmi írását hozza, a Barbárok. 1989-et, ezután pedig a technológia csodáinak köszönhetően időt és teret átugorva Lovasi András és Heidl György köszön be, egyenesen Pécsről, és egy Lackfi-verset prezentálnak. Utána hirtelen megszakad a felvétel, majd Kőrösi lép a színpadra, aki elmondja, hogy a Jelenkorral kapcsolatban csomó jó dolog történt vele, majd felolvassa Egy régi történet - A váci eset című írását, ezt követően pedig Lovasiék újra megjelennek a képernyőn, befejezik, amit elkezdtek, kapunk tőlük még egy Lackfi-verset.

Tompa Andrea

Grecsó Krisztián következik, aki ugyan nem itt publikált először, viszont a Jelenkorral volt először felolvasni. Most az Orosz nyár hangzik el tőle, amit ezt követően Dés László zenében is megfogalmaz. És ha már Dés, akkor Esterházy is, aki “átkötő szöveget mond a következő szaxofonozásig”, új regényének első öt oldalát. Én ezen a ponton már az ajtóból figyelem a történéseket, bent ugyanis elfogyott a levegőm, de így legalább pont úgy állok, hogy az egyik fényforrás épp EP feje felett mint glória ragyog, ez a szöveggel együtt pedig egy cseppnyi szentséget von az est köré.

Esterházy Péter

Megint Dés, megint szaxofon és megint egy remek improvizáció, majd Winkler az est utolsó vendégét, Parti Nagy Lajost szólítja a színpadra, aki egyébként sok éven át szerkesztette is a Jelenkort. PNL még kicsit diskurál a takarásban, ami természetesen csupán taktikai, majd fellép a színpadra és megosztja laphoz kapcsolódó személyes érintettségét. Képtelenségnek tartja, hogy megszakadjon a Jelenkor folyása, szerinte a Holmi is csak azért, mert annak szerkesztői úgy döntöttek, hogy nem akarják tovább csinálni. Az Őszológiai gyakorlatokból olvas részleteket, majd taps, elköszönés, végül pedig Ágoston Zoltán is ígéretet tesz, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Jelenkornak ne kelljen becsuknia a kapuját.

Jelenkor támogatói est, Capa Központ, 2015.01.21.

Fotó: Ficsor Zsolt

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Horváth Florencia felolvasóestje a Három Szerb Kávéházban
Ötéves lett a Nyolc Ág Művésztábor

Más művészeti ágakról

színház

Utasok színház és élet mezsgyéjén Utasok színház és élet mezsgyéjén
A Káli holtak a Katona Kamrában
art&design

Néptelen közterek bámulják a szobrokat Néptelen közterek bámulják a szobrokat
Kolozsi Bea Közterek-sorozat című kiállításának megnyitóbeszéde
színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről
A Kiss Llászló +4 pécsi koncertje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés