bezár
 

gyerek

2015. 02. 22.
Megalakult a HUBBY
Szervezet a gyerek- és ifjúsági könyvekért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klassz látni, hogy egyre több a profi és színvonalas gyerekkönyvkiadó és -könyvesbolt, illetve, hogy a piacon egyre több az igényes gyerekkönyv és ifjúsági regény.  Február 20-án azért gyűltek össze a PIM dísztermében a gyerekkönyvesek: kiadók, szerzők, illusztrátorok, fordítók, pedagógusok és könyvtárosok, hogy egy emberként összefogva döntsenek egy, a gyerek- és ifjúsági irodalmat minden szempontból képviselő szervezet megalapításáról.

Rengetegen vannak a PIM-ben, a díszterem és a mögötte levő helyiség is teljesen megtelt, ami pontosan jelzi, hogy a szakma minden tagja elérkezettnek látta a pillanatot egy gyerekkönyves szervezet létrehozására. E. Csorba Csilla is ezt hangsúlyozza megnyitó beszédében: kiemeli, hogy hiába a színvonalas könyvtermés, a rengeteg színvonalas gyerekprogram, -kiadó és -könyvesbolt, ha ezeket nem fogja össze egy egyesület, akkor a szakma nem tudja megfelelően pozicionálni magát sem hazai, sem nemzetközi színtéren.

A PIM igazgatója után Jeney Zoltán és Pompor Zoltán, az esemény két főszervezője ezeket a gondolatokat újra megerősíti, majd Pompor röviden szóba hozza az előzményeket is. Elmondja, hogy amikor tavaly nyáron kipattant a hír, hogy a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete már nem tagja a nemzetközi IBBY-nek, mivel nem fizette be a szükséges tagdíjat, Jeney Zoltánnal elhatározták, lépéseket tesznek azért, hogy Magyaroszág visszakerülhesen a nemzetközi szervezet tagjai közé. A tavalyi bolognai gyerekkönyvvásáron kiderült, hogy nem csak az elmaradt tagdíj befizetése okozott problémát, hanem az is, hogy megszűnt az IBBY és a magyar szekció közötti kommunikáció. Pomporék eredetileg nem akartak új egyesületet létrehozni,  megpróbáltak volna együttműködni az IBBY Magyar Egyesületével, de miután ez kudarcba fulladt, úgy döntöttek, hogy tenni kell valamit a magyar gyermekirodalom ügyéért.

hubby5

Körleveleket küldtek ki, amelyben meghatározták a legfontosabb célokat, mostanra pedig egy közgyűlést hívtak össze, hogy egy új szervezet alapjait lefektessék, ami nem bábként, hanem valóban működő szervezetként funkcionálhat. A gyűlésen Pompor elsőként az új szervezet nevét szeretné megszavaztatni, az ő felvetése a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Könyvesek Fóruma lenne, azonban ezt a résztvevők több szempontból is félreérthetőnek tartják: van, aki szerint a könyvesek kifejezés inkább a kereskedőkre vonatkozik, jobban járnának, ha ezt az irodalom szóval helyettesítenék, míg más ebbe köt bele: az irodalomba nagyon sok minden nem tartozik bele, ami a gyerekkönyvbe igen.  Sok jó ötlet elhangzik, a résztvevők pedig végül abban maradnak, hogy a nemzetközi név marad a HUBBY, a hivatalos magyar névről pedig a később megválasztandó elnökség fog közösen dönteni (a döntés időközben megszületett, ahogy az a hivatalos sajtóközleményből is kiderül, a szervezet neve: Magyar Gyerekkönyv Fórum - a szerk.) .

Jeney ezután megköszöni azokat a könyveket, amelyeket a közgyűlés résztvevői hoztak magukkal, majd Szabó Dominika, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője elmondja, hogy a felajánlások a kárpátaljai gyerekekhez kerülnek. Ezt követően Jeney kihirdeti a közgyűlés három napirendi pontját: el kell fogadniuk az alapszabályzatot, dönteniük kell a tagdíjról, illetve a tisztségviselőkről.

hubby4

Az alapszabály elfogdása könnyen megy, hiszen Jeneyék azt már korábban átküldték az érintetteknek. Ezen a ponton tehát megalakul a HUBBY. A következő lépés az elnök, elnökhelyettes és elnökségi tagok megválasztása, ami szavazólapon történik, ám előtte Jeney még felhívja a színpadra a jelölteket: Balázs Andrea Hannát, Enner Patríciát, Gyárfás Endrét, Helmich Katalint, Lakatos Istvánt, Nyulász Pétert, Pásztor Csörgei Andreát, Szekeres Nikit, Tamás Zsuzsát, illetve Vajda Melindát. A jelöltek között szerepel még Hermann Zoltán, Jónásné Bánfi Csilla,  Révész Emese és Sándor Csilla is, akik azonban személyesen nem tudnak jelen lenni.

Ezután elkezdődik a szavazás, mely végül a következő eredménnyel zárul: Pompor Zoltán elnökként, Jeney Zoltán elnökhelyettesként fogja irányítani a szervezetet, az ő munkájukat pedig Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Niki elnökségi tagok segítik majd.

A gyűlésen a tagdíjról is sikeres döntés születik, melynek értelmében az egyéni tagok évente 3000 forinttal, a társadalmi szervezetek 10.000 forinttal, míg a gazdasági szervezetek (kiadók, terjesztők, stb.) 30 000 forinttal járulnak hozzá a szervezet működéséhez. Az így befolyt összeg fedezni tudja az IBBY-tagsághoz szükséges, 2000 svájci franknak megfelelő éves díjat.

A gyűlés tehát eredményes volt, így 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó, és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a HUBBY.

(A HUBBY kiemelt médiafigyelmet kap a jövőben a prae.hu művészeti portáltól - a szerk.)

Fotó: Tsík Sándor

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés