bezár
 

gyerek

2015. 02. 22.
Megalakult a HUBBY
Szervezet a gyerek- és ifjúsági könyvekért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Klassz látni, hogy egyre több a profi és színvonalas gyerekkönyvkiadó és -könyvesbolt, illetve, hogy a piacon egyre több az igényes gyerekkönyv és ifjúsági regény.  Február 20-án azért gyűltek össze a PIM dísztermében a gyerekkönyvesek: kiadók, szerzők, illusztrátorok, fordítók, pedagógusok és könyvtárosok, hogy egy emberként összefogva döntsenek egy, a gyerek- és ifjúsági irodalmat minden szempontból képviselő szervezet megalapításáról.

Rengetegen vannak a PIM-ben, a díszterem és a mögötte levő helyiség is teljesen megtelt, ami pontosan jelzi, hogy a szakma minden tagja elérkezettnek látta a pillanatot egy gyerekkönyves szervezet létrehozására. E. Csorba Csilla is ezt hangsúlyozza megnyitó beszédében: kiemeli, hogy hiába a színvonalas könyvtermés, a rengeteg színvonalas gyerekprogram, -kiadó és -könyvesbolt, ha ezeket nem fogja össze egy egyesület, akkor a szakma nem tudja megfelelően pozicionálni magát sem hazai, sem nemzetközi színtéren.

A PIM igazgatója után Jeney Zoltán és Pompor Zoltán, az esemény két főszervezője ezeket a gondolatokat újra megerősíti, majd Pompor röviden szóba hozza az előzményeket is. Elmondja, hogy amikor tavaly nyáron kipattant a hír, hogy a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Egyesülete már nem tagja a nemzetközi IBBY-nek, mivel nem fizette be a szükséges tagdíjat, Jeney Zoltánnal elhatározták, lépéseket tesznek azért, hogy Magyaroszág visszakerülhesen a nemzetközi szervezet tagjai közé. A tavalyi bolognai gyerekkönyvvásáron kiderült, hogy nem csak az elmaradt tagdíj befizetése okozott problémát, hanem az is, hogy megszűnt az IBBY és a magyar szekció közötti kommunikáció. Pomporék eredetileg nem akartak új egyesületet létrehozni,  megpróbáltak volna együttműködni az IBBY Magyar Egyesületével, de miután ez kudarcba fulladt, úgy döntöttek, hogy tenni kell valamit a magyar gyermekirodalom ügyéért.

hubby5

Körleveleket küldtek ki, amelyben meghatározták a legfontosabb célokat, mostanra pedig egy közgyűlést hívtak össze, hogy egy új szervezet alapjait lefektessék, ami nem bábként, hanem valóban működő szervezetként funkcionálhat. A gyűlésen Pompor elsőként az új szervezet nevét szeretné megszavaztatni, az ő felvetése a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Könyvesek Fóruma lenne, azonban ezt a résztvevők több szempontból is félreérthetőnek tartják: van, aki szerint a könyvesek kifejezés inkább a kereskedőkre vonatkozik, jobban járnának, ha ezt az irodalom szóval helyettesítenék, míg más ebbe köt bele: az irodalomba nagyon sok minden nem tartozik bele, ami a gyerekkönyvbe igen.  Sok jó ötlet elhangzik, a résztvevők pedig végül abban maradnak, hogy a nemzetközi név marad a HUBBY, a hivatalos magyar névről pedig a később megválasztandó elnökség fog közösen dönteni (a döntés időközben megszületett, ahogy az a hivatalos sajtóközleményből is kiderül, a szervezet neve: Magyar Gyerekkönyv Fórum - a szerk.) .

Jeney ezután megköszöni azokat a könyveket, amelyeket a közgyűlés résztvevői hoztak magukkal, majd Szabó Dominika, a Magyar Református Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője elmondja, hogy a felajánlások a kárpátaljai gyerekekhez kerülnek. Ezt követően Jeney kihirdeti a közgyűlés három napirendi pontját: el kell fogadniuk az alapszabályzatot, dönteniük kell a tagdíjról, illetve a tisztségviselőkről.

hubby4

Az alapszabály elfogdása könnyen megy, hiszen Jeneyék azt már korábban átküldték az érintetteknek. Ezen a ponton tehát megalakul a HUBBY. A következő lépés az elnök, elnökhelyettes és elnökségi tagok megválasztása, ami szavazólapon történik, ám előtte Jeney még felhívja a színpadra a jelölteket: Balázs Andrea Hannát, Enner Patríciát, Gyárfás Endrét, Helmich Katalint, Lakatos Istvánt, Nyulász Pétert, Pásztor Csörgei Andreát, Szekeres Nikit, Tamás Zsuzsát, illetve Vajda Melindát. A jelöltek között szerepel még Hermann Zoltán, Jónásné Bánfi Csilla,  Révész Emese és Sándor Csilla is, akik azonban személyesen nem tudnak jelen lenni.

Ezután elkezdődik a szavazás, mely végül a következő eredménnyel zárul: Pompor Zoltán elnökként, Jeney Zoltán elnökhelyettesként fogja irányítani a szervezetet, az ő munkájukat pedig Balázs Andrea, Helmich Katalin, Jónásné Bánfi Csilla, Lakatos István, Nyulász Péter, Pásztor Csörgei Andrea és Szekeres Niki elnökségi tagok segítik majd.

A gyűlésen a tagdíjról is sikeres döntés születik, melynek értelmében az egyéni tagok évente 3000 forinttal, a társadalmi szervezetek 10.000 forinttal, míg a gazdasági szervezetek (kiadók, terjesztők, stb.) 30 000 forinttal járulnak hozzá a szervezet működéséhez. Az így befolyt összeg fedezni tudja az IBBY-tagsághoz szükséges, 2000 svájci franknak megfelelő éves díjat.

A gyűlés tehát eredményes volt, így 110 alapító tag, 12 gyerekkönyvkiadó, és két társadalmi szervezet jelenlétében, 27 belépési nyilatkozat támogatásával megalakult a HUBBY.

(A HUBBY kiemelt médiafigyelmet kap a jövőben a prae.hu művészeti portáltól - a szerk.)

Fotó: Tsík Sándor

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

gyerek

Cinemira Fesztivál októberben
A SKAM-sorozat sztárjaival és dupla programmal
gyerek

Együtt bejárni a szövegeket Együtt bejárni a szövegeket
A Pagony Kiadó bemutatta Fenyő D. György legújabb kötetét

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf estjéről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés