bezár
 

film

2015. 06. 19.
A siker útján – villanásokban
John Edginton: Genesis: A siker útján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 21-től a hazai mozikban a legendás progresszív rock és popzenekar, a Genesis hiteles történetét bemutató zenés dokumentumfilm. Egykori prog-rock rajongóként megnéztem a filmet, és nem voltam elragadtatva tőle.

A hatvanas-hetvenes évektől húzódik a prog-rock története, amelynek egy sokak számára jól behatárolható eleme a Genesis együttes oeuvre-e. A Genesis sosem tűnt a legmeghatározóbbnak, ám a tagok szólókarrierjének köszönhetően rendkívüli ismertségre tett szert: gondoljunk Phil Collins és Peter Gabriel slágereire (és filmzenéire).

A BBC számos kiváló dokumentumfilmet készített a progresszív rock (és sok más szcéna) kialakulásáról, ezek után az ember azt gondolná, hogy a Genesis sikertörténete a legjobbak között lesz.

Genesis - A siker útján

John Edginton a 2007-es emlékkoncert-turnéval keretezi a filmet. A nyitó és záró képek között időrendben építkezik, először az együttes megalakulásának sztoriját ismerjük meg, ez a Charterhouse nevű bentlakásos középiskolában történt a '60-as évek végén (Tony Banks, Peter Gabriel és Mike Rutherford jártak ide), majd az első, From Genesis To Revelation című lemez megjelenési körülményeibe nyerünk bepillantást.

Tagcserék után (az egyik alapító tag, Anthony Phillips gitáros kiválik, majd 1970-ben csatlakozik Phil Collins és Steve Hackett), létrejön az öt tagú, klasszikus felállás, amely olyan progresszív rock lemezekkel és turnékkal vált ismertté, mint az 1972-es Foxtrot vagy a '74-es The Lamb Lies Down On Broadway. A teatralitásról Phil Collins mond érdekes, váratlan dolgokat a filmben. (A témáról, ha jól emlékszem, Peter Gabriel a BBC prog-rock sorozatában beszél részletesebben.)

Miután Peter Gabriel 1975-ben, majd két évvel később Steve Hackett is távozott, trióként vették fel az And Then There Were Three… című lemezt (1978), amely aranylemezzé vált és a brit és amerikai slágerlistákat egyránt vezette. Ahogy megtudjuk, ezen letisztultabb, populárisabb hangzás felé fordultak. Ebből a korszakból a Duke (1980) és az Abacab (1981), két személyesebb kevencem csak futólag jelenik meg a koncertfelvételek között.

Genesis - A siker útján

"A Genesis-rajongók számára kihagyhatatlan alkotás eddig sosem publikált, páratlanul gazdag archív képanyagot és a klasszikus slágerek videoklipjeit és koncertfelvételeit vegyíti a zenekartagokkal közösen és külön-külön rögzített interjúkkal.

Az őszinte vallomásokat felvonultató filmből feltárul a csoportdinamika a tagok között, kiderül, hogyan vált az egyes tagok kiválása okozta trauma végül az alkotói energiák forrásává, hogyan tette lehetővé a tagok szüntelen zenei fejlődését és a mai napig sikeres szólókarrierek kibontakozását" – ígéri a film sajtóanyaga.

És itt kezdődik a baj: tudniillik az „aki túl sokat markol…” esete, ugyanis a másfél órás filmben egyetlen olyan dalt nem hallunk, amelybe akár csak belefeledkezni is volna időnk, és ugyan találkozunk a problémás helyzetekkel (a tagok kiválása és szólókarrierje olykor nagyobb sikerrel), azokat sem több oldalról, sem mélyebben nem sikerül megértenünk – a fikarcnyi interjúdarabokból csak némi mosollyal tarkított derűs beszámolót kapunk.

Genesis - A siker útján

Vizuálisan az maradt meg bennem, ahogyan az egykori és jelenlegi tagok kissé megöregedve próbálják felidézni az aranykor eseményeit: kedélyesen, egymást hátbaveregetve. A prog-rock szcéna többi szereplőjéről pedig legfeljebb ha említés történik, alapvetően meg sem kísérlik, hogy a nagyobb összefüggésrendszerben elhelyezzék a Genesis történetét. Miképpen világos az is, hogy a fő mesélők (tagok) és a narrátor nem egy befejezett történetről beszélnek, hanem a sikeres folytatást vizionálják.

Van még egy apró baki, ami talán csak az én érzékenységemet zavarja: a nagyon rövidre vágott interjú- és zenerészletek hangerejében, azt gondolom, túlságosan is nagy a különbség. Mintegy másfél órán keresztül váltakoznak a (rövid) hangos és halk részek egymással – egyféle auditoros stroboszkóphatást hozva ezzel létre.

Azt gondolom, hogy aki ebből a filmből szeretné megismerni a Genesis együttes (és egykori tagjai) zenéjét, az legfeljebb foszlányos képet kap róla (egy olyan műfajban, ahol – amint az az egyik interjúban el is hangzik – normális az, hogy egy szám legalább 15 percig tart). Japán turista módjára végigcsattogtathatja a fényképezőgépét egész Európán, és utána azt gondolhatja, hogy mindent tud, mindent ismer. Ennél hasznosabb az olyan nézőknek, akik már eleve ismerik ezt a zenét és részben a történetet is: számukra viszont zavaróan felületes a tárgyalás. Végül maradnak azok, és remélhetőleg szép számmal, akik egyszerűen egy kicsit flash-elni szeretnének: elmerülni másfél órában úgy, hogy nem törődnek az azelőttel, aközbennel és azutánnal. Számukra nagy élmény lesz a film, melegen ajánlom.

 

Genesis: A siker útján (Genesis: Together and Apart)

Színes, feliratos, angol dokumentumfilm, 90 perc, 2014

Rendező: John Edginton
Forgatókönyvíró: John Edginton
Operatőr: Graham Day
Vágó: Matthew Longfellow

Szereplők: Phil Collins, Peter Gabriel, Tony Banks, Steve Hackett

Bemutató: 2015. május 21.

Forgalmazza: Pannonia Entertainment Ltd.

Korhatár: 6

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés