bezár
 

zene

2015. 09. 26.
Tengerparti chill Belau módra
Beszélgetés Kedves Péterrel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tengerparti chill Belau módra Elképesztő dolog történt, az Island of Promise megnyerte a Magyar Klipszemle különdíjat! – tette közzé bejegyzését közösségi oldalán a Belau szeptember 19-én. A könnyed, nyári hangulatot idéző bemutatkozó dal hetvenezres nézettségre tett szert röpke egy hét alatt. Az egyszemélyes projekt létrehozójával, Kedves Péterrel beszélgettünk.

PRAE.HU: Zenekar, projekt, vagy a te művészneved – melyiket fedi le a Belau és milyen tartalom bújik meg mögötte?

Nevezzük projektnek, hiszen nem áll még mögöttem zenekar, egyszemélyes zenei vállalkozásról van szó, amelyet a jövőben teljes formációvá kívánok bővíteni. A céljaim között szerepel, hogy több tematikus konceptlemezt alkossak, amelyek különböző földrajzi területek hangulatát idézik majd. Olyan nevet szerettem volna találni, amely tükrözi azt az életérzést, amelyet a klipek és a dalok által közvetíteni kívánok a befogadónak. A Belau üzenete rendkívül egyszerű: próbáljunk meg kiszakadni a hétköznapi nyüzsgésből és igyekezzünk megélni a pillanatot. Szakadjunk ki egy kicsit a taposómalomból és találjunk örömöket a természetben. Életérzést kívánok közvetíteni és arra törekszem, hogy dalaim hallgatása közben a befogadó napsütötte helyen érezze magát.

A projekt elnevezését is ehhez a koncepcióhoz kívántam igazítani. A Karolina-szigetek legnyugatibb térségében található Palau szigete inspirált a névadáskor. Elszeparált, gyönyörű hely, érintetlen terület, amelyről úgy gondoltam, hogy tökéletesen tükrözné a zenémmel közvetíteni kívánt napsütötte életérzést. A Facebook nem engedélyezte a földrajzi néven való regisztrációt, de ez nem fogott ki rajtam – rájöttem, hogy a szigetet palaui nyelven Belau-nak hívják. Innen a név.

PRAE.HU: Komplett gárda működött közre bemutatkozó dalod, az Island of Promise klipjének megalkotásakor. E gazdag kapcsolati háló arra enged következtetni, hogy számodra bizony nem idegen terep a zenei.

PR-ral, koncertszervezéssel, zenei menedzsmenttel is foglalkoztam, egy éve értem meg arra, hogy öt-hat éve írt dalaimmal komolyabban foglalkozzam. Damokos Attila barátomnak – a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója, aki nem mellesleg  már több díjat és elismerést is magáénak tudhat  –  mutattam meg a szerzeményeimet. Az Island of Promise számot kifejezetten inspirálónak tartotta. Az Island of Promise egy könnyed, nyári hangulatú bemutatkozó klip, mely egy pár kapcsolatát mutatja be. A dalt Kováts Marci keverte, az egysnittes klip Attila munkáját dicséri, amelynek főszereplője Tóth Bori, modell.

PRAE.HU: Azért látom én még a közreműködők között Nagy Marcell nevét is. Nem járok rossz nyomon, ha azt mondom, nekem a Sorstalanság ugrik be róla?

Valóban a Sorstalanság Köves Gyurijáról van szó, aki azóta a Színház- és Filmművészeti Egyetem operatőr szakát is elvégezte és hosszú ideje a baráti társaságunkba tartozik. Attila az esetek jelentős részében Marcellal dolgozik, az Island of Promise fényképezése is az ő érdeme. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a barátaim segítettek nekem abban, hogy a megvalósulhasson az álmom, létrejöhessen a klip. Rendkívül hálás vagyok nekik.

Werk

PRAE.HU: A hazai rádiók köztudottan a magyar nyelvű dalokat preferálják, te mégis az angol nyelvvel próbáltál közel férkőzni a hallgatók szívéhez.

Én úgy vagyok az angollal, mint a legtöbb hazai előadó – külföldi céljaim és álmaim vannak. Való igaz, hogy a rádiók a magyar nyelven éneklő együtteseket preferálják, azonban ahhoz a stílushoz, amelyet én képviselek, úgy gondolom, remekül illik az angol nyelv.

Belau

PRAE.HU: Sundowntempo – ezzel a stílussal illeted a munkád. Mi jellemzi ezt és milyen elemekből építkezik?

A downtempo olyan zenei stílus, melyet a lassú ütemek jellemeznek. A dallam elgondolkodtató és az érzelmek kifejezésére törekszik. Ez a műfaj a lazulást, a chill-hangulatot képviseli. A sundowntempo egy általam megalkotott szójáték, mely egyrészt utal az általam képviselt zenei stílusra, másrészt koncentrálja magában azokat az életérzéseket, amelyek akkor keletkezhetnek az emberben, amikor egy vízparton ücsörögve a naplementében gyönyörködik. Az elvágyódó és örökké reményteli hangulat találkozik az aktuális elektronikus zenei alapokkal. A napsütötte életérzés és a nyugalom – ezek koncentrálódnak a sundowntempo-ban, melyek az Island of Promise képi világában is megerősítést nyernek. A dalaim koncepciója és célja az egyes földrajzi területek hangulatának zenei köntösbe bújtatása volt, illetve, hogy a zene hatására belső utazásra és olyan reményteli, napsütötte helyekre induljon a hallgató, ahol ki tud kapcsolni és képes meglelni a harmóniát. Mindenkit foglalkoztat az utazás, a világ felfedezése, a hétköznapokból való kiszakadás, a zajmentes övezetek. Azok a helyek inspiráltak, ahová már eddigi életem során eljutottam és azok is, ahova eddig nem.

PRAE.HU: Az általad látogatott helyszínek közül melyik volt rád a legnagyobb hatással?

Legkellemesebb élményeim Horvátországhoz kötődnek. Szüleimmel gyakran nyaraltunk itt. A tengerparti strandoktól távol eső, eldugott falvak hangulata nyűgözött le. Volt szerencsém Mexikóban és Amerikában is járni, a bácsikám élt ott. Többek között az itt átélt élményeket kívánom átadni a hallgatóknak a zenémen keresztül.

PRAE.HU: A klipforgatásra a Duna-parton, Kisorosziban került sor. Milyen helyet foglal el ez a hely a szívedben?

Több helyszínben is gondolkodtunk, felvetődött többek között a Balaton is. Kisoroszit az elzártsága, hangulata és istenhátamögöttisége miatt találtuk ideálisnak. Számomra olyan ez a helyszín, mintha nem is itthon lennénk. Megvan benne az az elzárkózott feeling, amit kerestem.

Island of promise - cover

PRAE.HU: Említetted, hogy a jövőben teljes formációvá kívánod bővíteni a Belau-t. Lehet már tudni valamit az új tagokról és a soron következő konceptdalról?

Mediterrán albumot tervezek, amelyről a spanyol, görög, olasz és a horvát életérzés köszön majd vissza és keríti sundowntempo-s hatalmába a hallgatót. Az már biztos, hogy a következő dalt is Dóri fogja énekelni, a zenéhez pedig újabb klip társul majd, megerősítve ezzel az általam képviselt életérzést. Szeretném, ha a dalok élőben is megszólalhatnának, ehhez keresek olyan képzett hangszeres zenészeket, akikkel egy éven belül tető alá hozható lesz a projekt. Az Island of Promise-nál elvontabb dalokra, erős látványvilággal rendelkező mozgóképekre számíthat a közönség.

Belau - logo

Fotó: Damokos Attila

nyomtat

Szerzők

-- Jónás Ági --


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés