bezár
 

gyerek

2015. 11. 02.
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!”
Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!” A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő szakköröket gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

A filmkészítő foglalkozások jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával zajlanak, gyermekotthonban élő gyerekek és projektvezetőik részvételével. Idén a Hűvösvölgyi, a Szilágyi Erzsébet és a Szegletkői Gyermekotthonok, illetve az Aszódi Javítóintézet lakói alakítják a stábokat.

A foglalkozások felépítése egy kreatív szakkör és egy terápiás jellegű csoportfolyamat ötvözete, amely egy filmforgatás szakmai lépéseit és hagyományos csoportpszichoterápiás elemeket is tartalmaz. A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is. A több fázisból álló szakköri munka megtanítja a gyerekeket a távlati célokért történő folyamatos, elmélyült munkára is. A szakkörben résztvevők a következő hatásokat, eredményeket érik el: feszültségoldódás, problémamegoldás növekedése, önismeret erősödése, magabiztosság növekedése.

A filmforgatás mint a fantázia tere, a szakkör mint átmeneti tér van jelen, ad átélési kereteket a gyerekek számára. Tapasztalatok alapján a filmalkotó gyermekek számára a filmezés fantáziaterében lehetőség nyílik az „én” szolgálatába állított regresszióra, létrejön a tudattalannal való fokozott kommunikáció és megvalósul a feltörő tartalmak szimbolikus átdolgozása a potenciális térben zajló alkotótevékenységen keresztül.
A projekt során a gyerekek szeptember óta heti rendszerességgel találkoztak a foglalkozásvezetőkkel és készítik az alkotásokat.

A filmek elkészülésének határideje 2016 március vége. Az események az egyesület és a fesztivál alábbi honlapjain is követhetőek, ahol majd a projekt eredményei is láthatóak lesznek:

www.gyerekszemfilmfesztival.hu

www.gyerekszemegyesulet.hu 

nyomtat

További írások a rovatból

gyerek

Lépj be a mesék világába!
BŰVÖS ERDŐ - BOSZORKÁNYOS KÜLDETÉS kiállítás és játék, Vajdahunyadvár
Királyok és keresztek: történelem és képregény
Beszélgetés Kárpáti Tiborral - Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare-i kockajáték talált terekkel Shakespeare-i kockajáték talált terekkel
A velencei kalmár a Színművészetin
Interjú Schwechtje Mihállyal, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) rendezőjével
Schwechtje Mihály: Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)
Interjú Jakab Julival, a Velencében versenyző Napszállta főszereplőjével


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés