bezár
 

gyerek

2015. 11. 02.
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!”
Filmkészítés terápiás jelleggel a Norvég Civil Alap támogatásával
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
„Csinálj filmet! – Éljük meg együtt!” A Gyerekszem Egyesület 2003 óta működtet filmkészítő szakköröket gyermekotthonokban. 2007-ben indította el a Gyerekszem Filmfesztivált, ahol családban és családon kívül nevelkedő gyerekek mutathatják be az alkotásaikat.

A filmkészítő foglalkozások jelenleg a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával zajlanak, gyermekotthonban élő gyerekek és projektvezetőik részvételével. Idén a Hűvösvölgyi, a Szilágyi Erzsébet és a Szegletkői Gyermekotthonok, illetve az Aszódi Javítóintézet lakói alakítják a stábokat.

A foglalkozások felépítése egy kreatív szakkör és egy terápiás jellegű csoportfolyamat ötvözete, amely egy filmforgatás szakmai lépéseit és hagyományos csoportpszichoterápiás elemeket is tartalmaz. A művészetterápiás projekt legfontosabb célja: a gyerekek traumatikus élményeinek megfogalmazása verbálisan és vizuálisan, illetve ezen keresztül a negatív tapasztalatok feldolgozása, miközben megismerkedhetnek a filmkészítés alapjaival is. A több fázisból álló szakköri munka megtanítja a gyerekeket a távlati célokért történő folyamatos, elmélyült munkára is. A szakkörben résztvevők a következő hatásokat, eredményeket érik el: feszültségoldódás, problémamegoldás növekedése, önismeret erősödése, magabiztosság növekedése.

A filmforgatás mint a fantázia tere, a szakkör mint átmeneti tér van jelen, ad átélési kereteket a gyerekek számára. Tapasztalatok alapján a filmalkotó gyermekek számára a filmezés fantáziaterében lehetőség nyílik az „én” szolgálatába állított regresszióra, létrejön a tudattalannal való fokozott kommunikáció és megvalósul a feltörő tartalmak szimbolikus átdolgozása a potenciális térben zajló alkotótevékenységen keresztül.
A projekt során a gyerekek szeptember óta heti rendszerességgel találkoztak a foglalkozásvezetőkkel és készítik az alkotásokat.

A filmek elkészülésének határideje 2016 március vége. Az események az egyesület és a fesztivál alábbi honlapjain is követhetőek, ahol majd a projekt eredményei is láthatóak lesznek:

www.gyerekszemfilmfesztival.hu

www.gyerekszemegyesulet.hu 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

gyerek

A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig A feromonpostától a stockholmi állatkert csimpánzfőnökéig
Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok?, Pagony, 2021
gyerek

Fejlesszük tovább a mesét! Fejlesszük tovább a mesét!
Kötelezők között – Kortárs irodalom az általános iskolától a gimnáziumig, 2. nap
gyerek

Zárt ajtók helyett Zárt ajtók helyett
Digitális irodalomoktatás és tankönyvhelyzet a Kötelezők között című konferencián

Más művészeti ágakról

Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
színház

Lírai szerepjátékok Lírai szerepjátékok
A Temesvári Stúdió Apró kozmikus félreértés című előadásáról
irodalom

Valami frappáns cím Valami frappáns cím
Mondatok a csodálkozásról – B) kritika
irodalom

Egy Őrző levele Egy Őrző levele
Csepregi János, Dániel András, Kollár Árpád: Nyuca – bestiárium


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés