bezár
 

gyerek

2016. 04. 22.
A gyermekjogokról jelent meg mesekönyv óvodásoknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elveszett madártoll címmel gyermekjogokról szóló, óvodásoknak írt mesekönyvet mutattak be a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az óvodás korú gyermekek jogtudatosítása érdekében készítette el a mesekönyvet, amelynek szerzője Boldizsár Ildikó mesekutató, illusztrátora pedig Lackfi Margit.
    

Tavaly nevelőotthonban, illetve nevelőszülőknél élő gyerekek számára készített mesekönyvet az OBDK. A kiadványok sikerén felbuzdulva döntött úgy a központ, hogy elkészít egy olyan mesekönyvet, amelyből a gyerekek a saját jogaikat saját nyelvi környezetükben ismerhetik meg - mondta el Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója, a kötet bemutatóján.
    

Mint kiemelte, fontos, hogy a gyerekek ne csak felsorolásszerűen ismerjék jogaikat, hanem értelmezni és helyesen használni is tudják azokat.
    

"Ez a mesekönyv nem fogalmaz meg következtetéseket, hanem az óvodás korosztályra bízzuk, hogy levonják a mesék tanulságait" - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki azt is hangsúlyozta, hogy a gyerekek ezekből a mesékből megtanulhatják, milyen, amikor tiszteletben kell tartani másokat, de a saját jogaikkal is tisztában lesznek.
    

Hozzátette: ez a kötet elsősorban azért készült, hogy az óvodás korúakkal a gyerekjogokról való beszélgetésekhez mankóul szolgáljon. Egyelőre az óvodákba jut el a könyv, de később remélik, hogy kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.
    

Lux Ágnes, az UNICEF gyermekjogi igazgatója kiemelte: a gyerekjogokról nem lehet elég korán elkezdeni beszélni. "Ez születésüktől fogva megilleti a gyerekeket, mindegy, hogy hova és milyen háttérrel születtek, és az, hogy mese formájában erről lehet beszélni, nagyban megkönnyíti a téma megértését."
    

Herczeg Rita gyermekjogi referens, a könyv mentora hangsúlyozta: fontos, hogy a gyerekek felismerjék saját jogaik megsértését, de azt is tudniuk kell, hogy meddig tartanak az ő jogaik, mert van egy pont, amikor már a másikét sértik meg. "Ha megtanulja, hogy neki vannak jogai akkor meg fogja tanulni tisztelni a másikét is" - vélekedett.
    

Boldizsár Ildikó mesekutató, a kötet szerzője elmondta, hogy a könyv megírása technikailag is nagyon izgalmas kihívás volt, mert "fordítva kellett dolgozni" mint ahogy az szokás: egy meglévő problémához, témához kellett kitalálnia a cselekményt.
    

A történeteken keresztül a 3-7 éves korosztály képet kaphat arról, mint jelent az emberi méltósághoz való jog, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, a kapcsolattartáshoz, a tulajdonhoz, az egészségügyi ellátáshoz, az egészséges élethez, illetve a tanuláshoz való jog.

nyomtat

További írások a rovatból

gyerek

Életrevaló Képeink
Kiállítás a hátrányos helyzetű gyerekek önkifejezésének fejlesztése céljából
Csányi Dóra gibbonról és makákóról valamint egy elsőkönyves szerző fontos kiadványáról
Rofusz Kinga Otthon című könyvéről és a könyvhöz kapcsolódó kiállításról

Más művészeti ágakról

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
Borbás Dávid: A buszsofőr, Jamrik Levente: Az elíziumi kém
art&design

Romváry-emlékkönyv Romváry-emlékkönyv
Romváry Ferenc: Romváry Ferenc, a képtárcsináló : curriculum vitae. Romváry Ferenc (magánkiadás, a Kieselbach Galéria támogatásával), Budapest, 2017, 407 oldal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés