bezár
 

irodalom

2016. 06. 08.
Supka Géza-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Supka Géza halálának 60. évfordulója alkalmából és a 87. Ünnepi Könyvhét előprogramjaként kiállítás nyílt a régész, író, művészettörténész hagyatékából a budapesti központi Szabó Ervin Könyvtár átriumában szerdán.

 "Egy könyvtárban nemcsak helye van egy ilyen kiállításnak, de valódi főhajtás is egy polihisztor, gondolkodó és egy igazi 21. századi értelmiség előtt" - emelte ki Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója, a bemutató szerdai megnyitóján.
    

Kiemelte: nem véletlen, hogy az épületben kapott helyet a személyes dokumentumokat, levelezéseket, valamint Supka Géza munkásságának fontos darabjait tartalmazó kiállítás, hiszen a tárolókban az író Szabó Ervinnel folytatott levelezése is megtekinthető.
    

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke és a Kossuth kiadó igazgatója felidézte, hogy az Ünnepi Könyvhét Supka Géza ötlete nyomán született meg, hiszen az író 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén javasolta először, hogy rendezzenek a magyar irodalmat és az olvasást népszerűsítő programot. Erre két évvel később, 1929. május 12-én került először sor. "Azóta is ez a rendezvény a könyvszakma legfontosabb ünnepe, amelyen a magyar irodalmat és a magyar könyvet ünnepeljük" - fűzte hozzá.
    

Supka Géza alkotó értelmiségiként számos területen alkotott maradandót, régész, művészettörténész, író, újságíró, a Literatura folyóirat és a Világ című lap főszerkesztője is volt, de a Nemzeti Múzeum elnökeként is tevékenykedett - emlékeztetett Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
    

Kiemelte: a kiállítás nem csupán Supka Géza életének köztudott momentumaira emlékszik, de megidézi az "alkotó művészt" is.
    

A kiállítást Bényi Eszter textiltervező művész, Supka Géza unokája, a hagyaték gondozója rendezte. Nagyapjáról mesélve elmondta: "Tiszta, becsületes ember volt, minden tettét a jó szándék vezérelte és egész életében a világ előrelendítésén dolgozott".
    

A megnyitó után Supka Géza Egy elforgácsolt tudós-élet című könyvét Féja Endre, a kötet szerkesztője és Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó alapító-főszerkesztője mutatták be a Palotakönyvtár Fogadójában.
    

A hagyatékból rendezett kiállítás július 2-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

nyomtat

További írások a rovatból

Három holló, Budapest, 2018. december 7.
irodalom

Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt Paródiaíró, költő, publicista? Avagy ne címkézzük Karinthyt
Balogh Gergő Karinthy nyelvet ölt című kötetének budapesti bemutatója
irodalom

Sokoldalúság az egysíkúság ellen Sokoldalúság az egysíkúság ellen
Átadták a Kemény Zsigmond-díjat Kolozsváron
irodalom

A mindenség ura jó kiindulópont A mindenség ura jó kiindulópont
Interjú Varga László Edgárral

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Békés Rozival – Margittai Zsuzsa interjúsorozata kortárs magyar gyerekkönyv-illusztrátorokkal
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához
A zenészgörcs, avagy fokális disztónia kezelése
Gyerekirodalmi konferencia 2018. november 24.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés