bezár
 

irodalom

2016. 06. 08.
Supka Géza-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Supka Géza halálának 60. évfordulója alkalmából és a 87. Ünnepi Könyvhét előprogramjaként kiállítás nyílt a régész, író, művészettörténész hagyatékából a budapesti központi Szabó Ervin Könyvtár átriumában szerdán.

 "Egy könyvtárban nemcsak helye van egy ilyen kiállításnak, de valódi főhajtás is egy polihisztor, gondolkodó és egy igazi 21. századi értelmiség előtt" - emelte ki Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója, a bemutató szerdai megnyitóján.
    

Kiemelte: nem véletlen, hogy az épületben kapott helyet a személyes dokumentumokat, levelezéseket, valamint Supka Géza munkásságának fontos darabjait tartalmazó kiállítás, hiszen a tárolókban az író Szabó Ervinnel folytatott levelezése is megtekinthető.
    

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke és a Kossuth kiadó igazgatója felidézte, hogy az Ünnepi Könyvhét Supka Géza ötlete nyomán született meg, hiszen az író 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén javasolta először, hogy rendezzenek a magyar irodalmat és az olvasást népszerűsítő programot. Erre két évvel később, 1929. május 12-én került először sor. "Azóta is ez a rendezvény a könyvszakma legfontosabb ünnepe, amelyen a magyar irodalmat és a magyar könyvet ünnepeljük" - fűzte hozzá.
    

Supka Géza alkotó értelmiségiként számos területen alkotott maradandót, régész, művészettörténész, író, újságíró, a Literatura folyóirat és a Világ című lap főszerkesztője is volt, de a Nemzeti Múzeum elnökeként is tevékenykedett - emlékeztetett Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
    

Kiemelte: a kiállítás nem csupán Supka Géza életének köztudott momentumaira emlékszik, de megidézi az "alkotó művészt" is.
    

A kiállítást Bényi Eszter textiltervező művész, Supka Géza unokája, a hagyaték gondozója rendezte. Nagyapjáról mesélve elmondta: "Tiszta, becsületes ember volt, minden tettét a jó szándék vezérelte és egész életében a világ előrelendítésén dolgozott".
    

A megnyitó után Supka Géza Egy elforgácsolt tudós-élet című könyvét Féja Endre, a kötet szerkesztője és Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó alapító-főszerkesztője mutatták be a Palotakönyvtár Fogadójában.
    

A hagyatékból rendezett kiállítás július 2-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés