bezár
 

irodalom

2016. 06. 08.
Supka Géza-kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Supka Géza halálának 60. évfordulója alkalmából és a 87. Ünnepi Könyvhét előprogramjaként kiállítás nyílt a régész, író, művészettörténész hagyatékából a budapesti központi Szabó Ervin Könyvtár átriumában szerdán.

 "Egy könyvtárban nemcsak helye van egy ilyen kiállításnak, de valódi főhajtás is egy polihisztor, gondolkodó és egy igazi 21. századi értelmiség előtt" - emelte ki Fodor Péter, a könyvtár főigazgatója, a bemutató szerdai megnyitóján.
    

Kiemelte: nem véletlen, hogy az épületben kapott helyet a személyes dokumentumokat, levelezéseket, valamint Supka Géza munkásságának fontos darabjait tartalmazó kiállítás, hiszen a tárolókban az író Szabó Ervinnel folytatott levelezése is megtekinthető.
    

Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke és a Kossuth kiadó igazgatója felidézte, hogy az Ünnepi Könyvhét Supka Géza ötlete nyomán született meg, hiszen az író 1927-ben, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete éves közgyűlésén javasolta először, hogy rendezzenek a magyar irodalmat és az olvasást népszerűsítő programot. Erre két évvel később, 1929. május 12-én került először sor. "Azóta is ez a rendezvény a könyvszakma legfontosabb ünnepe, amelyen a magyar irodalmat és a magyar könyvet ünnepeljük" - fűzte hozzá.
    

Supka Géza alkotó értelmiségiként számos területen alkotott maradandót, régész, művészettörténész, író, újságíró, a Literatura folyóirat és a Világ című lap főszerkesztője is volt, de a Nemzeti Múzeum elnökeként is tevékenykedett - emlékeztetett Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.
    

Kiemelte: a kiállítás nem csupán Supka Géza életének köztudott momentumaira emlékszik, de megidézi az "alkotó művészt" is.
    

A kiállítást Bényi Eszter textiltervező művész, Supka Géza unokája, a hagyaték gondozója rendezte. Nagyapjáról mesélve elmondta: "Tiszta, becsületes ember volt, minden tettét a jó szándék vezérelte és egész életében a világ előrelendítésén dolgozott".
    

A megnyitó után Supka Géza Egy elforgácsolt tudós-élet című könyvét Féja Endre, a kötet szerkesztője és Sebestyén Ilona, a Nap Kiadó alapító-főszerkesztője mutatták be a Palotakönyvtár Fogadójában.
    

A hagyatékból rendezett kiállítás július 2-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019
irodalom

Bemutatták a Prae legújabb számát Bemutatták a Prae legújabb számát
Kis Présház, 2019. november 16.
irodalom

Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai Az idő mélyebb és felszínesebb nyomai
Bartis Attila: Az eltűnt idő nyoma, Magvető, 2019.
irodalom

Huszonegyedik #11 Huszonegyedik #11
Történetmondás 2.0 - Játéktudomány és transzmedialitás

Más művészeti ágakról

Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
Muhi Klára és Dér András A szabadság bolond körei című filmje a 16. Verzió filmfesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés