bezár
 

építészet

2016. 06. 13.
Hol focizik a magyar?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Igazán delikát helyszínen térhet vissza a magyar válogatott a nemzetközi foci színterére. A svájci Herzog & de Meuron építésziroda a stadion, mint a mai kor katedrálisa hasonlatot teljesen magáévá téve alkotta meg a csupa fehér, légies épületét.

A 2015-ben átadott bordeauxi stadionnal a pekingi olimpia madárfészeknek nevezett Stadionja, vagy a müncheni Allianz Arena után a svájci tervezők ismét emlékezetest alkottak stadionfronton. Viszont az önmagukat focirajongóként meghatározó építészek a sport kemény világát most hófehér, éteri poézisban tálalták. A 42 ezer férőhelyes épület úri gyerek, aki hófehér ünneplő ingben várja a feltehetőleg minden tekintetben sokszínű és nem minden tekintetben finom modorú használókat. Míg a müncheni Allianz büszkén viseli a két csapatmezt attól függően, hogy a Bayern vagy az 1860 München játszik éppen, addig a a Nouveau Stade Bordeaux még utalást sem tesz arra, hogy köze lenne a focihoz. Fehérre festett karcsú oszlopok fátyolerdejébe érkezik a látogató, ami a stadion nagy tálját keretezi, így a pontosan kijelölt sarkok teljesen elfeledtetik a stadionok ovál formáját. Ez a diszkrét oszlopcsarnok neoklasszikus eleganciát ad Bordeaux UNESCO által védett történelmi központjában fekvő épületnek.

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Fotó: Philippe Caumes

A karcsú oszlopokat - melyekre az okos statikai megoldás miatt részben támaszkodik a tetőfelépítmény, részben húzott kábelként tartanak ellent a nagy súlynak - a város széli fenyőerdő ihlette. A szokatlanul vékony oszlopok sokasága takarja a stadionlelátók alkotta tálat, ami a fonákján is lépcsőzik, utalva a belső lépsőzésre, illetve erősítve a stadionhoz vezető lépcsősor drámaiságát.

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Fotó: Philippe Caumes

A tervezők sem hagyták szó nélkül az épületbe vezető lépcsősort:  "Adja magát a klasszikus templomokkal való összehasonlítás, de a  templomoknál az elemelés a cél, itt a nagy bejárati lépcső elmossa a határokat a belső és külső között"

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Hol focizik a magyar?

Fotó: Philippe Caumes

 

Fejléc kép: Iwan Baan

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Csillag Adél --


További írások a rovatból

építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017
építészet

A kitettség terei A kitettség terei
Szüts Miklós akvarelljei a Kiscelli Múzeum Templomterében

Más művészeti ágakról

Mesék a Kolibriből a járvány idején
A Cipolla Collectiva Home Dancing című projektjéről
art&design

Pluszt adni a történetekhez Pluszt adni a történetekhez
Interjú Futaki Attila képregényrajzolóval a képregény műfajról, az alkotás folyamatáról, a különböző műfajok viszonyáról
irodalom

Hát a vátesz, hát ez ilyen Hát a vátesz, hát ez ilyen
A Költő a nappaliban vendége Szálinger Balázs


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés