bezár
 

irodalom

2017. 05. 31.
A Libri Kiadó könyvheti újdonságai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Libri Kiadó könyvheti újdonságai A Libri Kiadó újdonságai és programjai a 88. Ünnepi Könyvhéten

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

 

Az ember mindig abba szeret bele, akibe nem kellene, vagy nem szabadna. Talán éppen azért, mert nem szabadna.

Buda egyik csendes utcájában áll egy omladozó ház. A homlokzati nagy erkély két oldalán egy-egy szépséges angyal magasodik, kezükben leeresztett pallos – mintha csak a házat vigyáznák mindenfajta veszedelemtől. Bizony, van is mitől óvni-védeni, mert le akarják bontani, hogy szállodát építsenek a helyére. A lakók azonban mozgalmat indítanak a patinás épület megmentésére. Vezetőjüket, Zsuzsát szoros szálak és emlékek fűzik a házhoz: annak idején, egyetemistaként rendszeresen látogatta a csaknem százéves Hilda nénit, aki elmesélte neki az életét.

Paál Hilda szavai életre keltik az 1910-es éveket, amikor az angyalos ház a fénykorát élte. Hilda, Klári, Manci és Lina, a négy barátnő együtt élik át a századelőn a felnőtté válás és persze a szerelem, valamint az elkerülhetetlen csalódások édes-fájdalmas élményeit. Az angyalos ház azonban titkokat is rejt: az egyik emeleti lakásba új lakó költözik, és esténként különös vendégek fordulnak meg nála. A lányokat furdalja a kíváncsiság, és amikor nyomozni kezdenek, akaratukon kívül még a kor politikai cselszövéseibe is belekeverednek.

A ház története a kötet végére illesztett két novellában folytatódik-bonyolódik. A Karácsony a ligetben egy félszeg, édes-bús, tragédiába torkolló szerelmet idéz, a Rozmaring pedig a némafilm korának Amerikájába, a Broadway színpadjaira és a New York-i filmstúdiókba vezeti a regény egyik szereplőjét és az olvasót.

Fábián Janka: Az angyalos ház és más történetek

 

Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!

 

Kaphatunk-e garancialevelet életünk útelágazásainál, ami biztosítja, hogy helyes irányba indultunk? Egyedül rajtunk múlik, merre kanyarog a sorsunk, vagy olykor úgy érezzük, nem mindent mi irányítunk?

Gyanútlanul üldögél Benjámin, a pláza alkalmazottja a háztartásigép-részlegen. Megszokott rutinnal fogadja a reklamáló vásárlók hívásait, bélyegzi a jótállásokat. Ennél már nem is lehetne szürkébb az élete, gondolja – egészen addig, míg egy különös idegen be nem kapcsolódik a vonalba. Aki a telefonáló vevők múltjának minden apró részletét ismeri, és tudja, a jövőjükben is kérdőjelek bukkannak fel. Benjámin helyett most ő küld garanciapecséteket, néhány rejtélyes szó kíséretében. Hogyan változik ezután az újszülöttként elhagyott Flóri viszonya édesanyjához, miként békélnek meg az öregedéssel az idősotthon lakói? Mi hoz fordulatot a hentespult mögött álló Zsoltnak, hogy a vegán életet válassza, és többé rá se nézzen a húsokra, miközben arra is ráébred, hogy korábbi szerelmét nem tudta lélekben elengedni? Eligazodik-e az autista Robi az egészségesek világában?

Benjámin sem marad válaszok nélkül. Megtalálja a  lányt, aki mellett igazán önmaga lehet, félénk srác helyett nyíltszívű társ. Boldog is lehetne – ám közbeszól az elmúlás árnya. Ő vajon kap-e erőt a furcsa idegentől a telefonban, aki lehet Isten, vagy gondolhatja másnak? Szeretné tagadni, szeretné hinni, de a bizonyosság talán nem is odafönn van, hanem egészen közel.

Galgóczi Dóra: Halló, itt a Mennyország!

 

Emma Cline: A lányok

 

Észak-Kalifornia, a hatvanas évek vége. A tizennégy éves, kallódó tinédzser, Evie Boyd nyáron megpillant egy csapat lányt a parkban. Mágnesként vonzza veszedelmes szabadságuk, féktelenségük, és legfőképp Suzanne, az egyik idősebb lány. Evie hamarosan útnak is indul vele arra a farmra, amely egy szekta karizmatikus vezetőjének bázisa.

Evie varázslatosnak tartja a hegyek rejtette, hátborzongató ranchet, pedig a házban és környékén minden rohad. A magányos kamasz kétségbeesetten vágyik rá, hogy befogadják. Miközben egyre több időt tölt távol otthonától, és rajongása Suzanne iránt egyre nő, szinte észrevétlenül sodródik a szekta által elkövetett véres eseményekbe.

Emma Cline első regényében lebilincselő és emberközeli emléket állít a Manson-gyilkosságoknak. Ez a könyv az ártatlanság, a vakhit és a kiábrándulás sokkoló története.

Emma Cline: A lányok

 

Lauren Fern Watt: Egy kutya bakancslistája – Négylábú társam igaz története

 

Lauren magával viszi termetes, angol masztiff kutyáját a főiskolára, majd később első, aprócska New York-i lakásába is – mert Gizelle nemcsak egy kutya, hanem lakótárs, lánytestvér, a legbizalmasabb barát, futó- és étkezőpartner is.

Gizelle és Lauren együtt élik át az első szerelmet, az első munkahely kihívásait, a lány anyjának küzdelmeit a drog- és alkoholfüggéssel, és a nagyvárosban való felnőtté válás minden örömét és nehézségét. Ám Gizelle váratlanul megbetegszik, és Laurennek hirtelen szembesülnie kell azzal, hogy leghűségesebb társa élete nem tart örökké. Készít egy bakancslistát, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a számukra hátralévő közös időből…

Gizelle élete lenyűgözően szép lecke arról, amit a kedvenceink tanítanak nekünk: élvezzük a kalandokat, szeressünk feltétel nélkül, és váljunk olyan emberré, amilyenek szívünk mélyén mindig is lenni szerettünk volna.

Lauren Fern Watt: Egy kutya bakancslistája – Négylábú társam igaz története

 

Horváth Sándor: Feljelentés – Egy ügynök mindennapjai

 

Mit tudhatunk meg egy évtizedekig aktív ügynök jelentéseiből a titkosszolgálatok világáról?

Miként válik a feljelentés a mindennapok részévé? Hogyan lesz egy hétköznapi emberből háborús bűnös, 1956-ban munkástanácstag, majd 1957-től három évtizedre az állambiztonság ügynöke egy kis faluban? Hogyan változtak meg egy családon, egy szomszédságon, egy munkahelyen vagy egy falun belül a személyes kapcsolatok a besúgás vagy feljelentés hatására?

A könyv a 20. század magyar történelmét Trianontól 1989-ig egy élete java részében (fel)jelentéseket író férfi nézőpontjából meséli el, akinek a sorsát rendre keresztezte az országos politika. Az álruháit és identitásait rendszeresen váltogató főszereplő története közelebb visz annak megértéséhez, hogyan vált a feljelentés, a besúgás és az attól való félelem mindennapossá a 20. századi Magyarországon. A kötet kötelező olvasmány mindenkinek, aki kíváncsi a közelmúlt eltitkolt történelmére.

Horváth Sándor: Feljelentés – Egy ügynök mindennapjai

 

Kepes András: Világkép – új, bővített kiadás

 

Bejrútban, Buenos Airesben és később Amerikában egy komcsi országból érkezett, vicces, idegen srác voltam, itthoni kamasz barátaim szemében pedig a fura fiú, aki Beatles-számok helyett argentin szambákat penget a gitárján. Idegenben büszke magyar voltam, itthon pedig egyike azoknak, akik elhitték, hogy ez a Nyugat és Kelet között ingázó „Kompország” már Európa. Ahogy Ady írta száz éve. Azóta mintha Európa és a világ is egyre jobban ingázna. Keresné a helyét. Úgy éreztem, nekem is újra végig kell gondolnom mindazt, amit eddig életről és halálról, szeretetről és gyűlöletről, szerelemről és családról, hitről és rítusokról képzeltem. De még a hétköznapokról: evésről, ivásról, öltözködésről, lakókörnyezetünkről is. Humorral, könnyedén, nehogy megijesszem magam.

Kepes András: Világkép – új, bővített kiadás

 

Libri Kiadó a Margó Fesztiválon

 

Tíz igaz történet

Margó Fesztivál, 2017. június 9., 17:30

Petőfi Irodalmi Múzeum, Udvar

 

Közreműködik: Babiczky Tibor, Dunajcsik Mátyás, Miklya Anna, Sirokai Mátyás 

Moderátor: Pion István

 

A Tíz igaz történet 3. című kötetben kortárs magyar írók mutatnak be megtörtént jogsértéseket egy-egy novella keretében. A történetek az Emberi Jogok Világnapja alkalmából megrendezett 2016-os Levélíró Maraton tíz esetét mesélik el. Az igazságtalanul bebörtönzött, megkínzott vagy halálra ítélt áldozatokat a kampány során emberek milliói támogatták aláírásaikkal és leveleikkel.

A könyv és a program az Amnesty International Magyarország és a Libri Kiadó együttműködésével valósult meg.

 

További információ: https://www.facebook.com/events/125987671301907/

 

Dedikálások

 

Dedikálások Budapesten, a Vörösmarty téren: 

 

Libri Könyvkiadó, 2-es stand

 

június 9. péntek

18 óra Horváth Sándor

 

június 10. szombat

17 óra Fiala Borcsa

 

június 11. vasárnap

11.00 Dolák-Saly Róbert

14.00 Fábián Janka

15.00 Galgóczi Dóra

16.00 Ugron Zsolna

17.00 Homonnay Gergely

 

Libri Kereskedelmi Kft., 130-131-es stand

 

június 10. szombat

16 óra Kepes András

 

 

 

 

 

 

Dedikálások országszerte, a Libri Kereskedelmi Kft. könyvheti standjainál:

 

Debrecen

június 10. szombat

15.00 Galgóczi Dóra

17.00 Homonnay Gergely

 

Eger

június 9. péntek

14.00 Dolák-Saly Róbert

 

június 10. szombat

11.00 Homonnay Gergely

 

Győr

június 8. csütörtök

15.00 Dolák-Saly Róbert

 

június 9. péntek

17.00 Homonnay Gergely

 

június 10. szombat

15.00 Fábián Janka

 

Miskolc

június 9. péntek

14.30 Fábián Janka

 

Szolnok

június 9. péntek

17.00 Dolák-Saly Róbert

 

Tatabánya

június 8. csütörtök

17.00 Dolák-Saly Róbert

 

Veszprém

június 16. péntek

16.00 Fábián Janka

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Kristyna Litten: 80 kutyával a Föld körül
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés