bezár
 

gyerek

2014. 08. 06.
Lányok, ha programoznak
Skool tábor, július 21. - augusztus 1.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az informatikai szektor még mindig férfiak által uralt terület, a női fejlesztők fehér hollók a szakmában, aminek talán az lehet az oka, hogy sokunk fejében még mindig zavarba ejtő kép él az informatikusokról. Manapság azonban, amikor az élet minden területén megjelennek a technológiai kütyük, korábbi sztereotípiáink nem állják meg a helyüket: fejlesztőnek, programozónak lenni ma már inkább cool, mint ciki, ezt azonban fontos lenne tudatosítani ahhoz, hogy a nők is nagyobb örömmel válasszák ezt a szakmát. 

A Skool egy olyan kezdeményezés, aminek éppen az a célja, hogy rávilágítson a technológia szépségeire és mindennapi hasznára, hogy a fiatal lányok számára is világossá váljon: a geek az új szexi.

A nyáron a Skool négyszer egynapos workshoppal indult útjára, én ekkor figyeltem fel a kezdeményezésre, mivel nagyon másféle szemléletettel közelítette meg az informatikai tudás átadását, mint ahogyan azt korábban megszokhattuk. A lányoknak az NNG-nél, a Yahoo-nál, a Morgan Stanley-nél és a Dealogicnál az adott vállalat legjobb - főként női - szakemberei tartottak egy-egy foglalkozást, amelyek során játékos és interaktív formában megismerkedhettek egy programozási nyelvvel vagy akár a grafikai és animációs tervezés alapjaival. Ezt a négy alkalmat követte a program legfontosabb eleme, az a kéthetes nyári tábor, amely során tizenöt 11-13 éves lány a Vénusz Misszióra keresztelt űrhajós projektjét valósíthatta meg, amelyben a feladat egy bolygóközi expedíció lemodellezése volt.

Koleszár Szilvi és Major Zsófi, a Skool megálmodói elmondták, hogy a két hét alatt a lányok feladatai között szerepelt többek között az űrhajó röppályájának fejlesztése, amit a Scratch programmal valósítottak meg, mely kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a programozással. Ezenfelül a két hét alatt robotokat illetve weboldalt terveztek, a végeredményt pedig csapatokat alkotva prezentálták. A szervezők a 10 napos tábor tematikáját úgy építették fel, hogy a lányok a gyakorlati képzésen keresztül valódi tapasztalatot szerezzenek a programozás területén. így különféle foglalkozások keretében sajátítottak el különféle informatikai skilleket, egy kis html-t, egy programozási nyelvet, illetve képszerkesztői és grafikai ismereteket is.

A projektalapú szemlélet mellett a Skool egyébként nagyon sok szempontból lelkesítő. Például igazán szuper volt az, hogy minden nap érkezett egy női fejlesztő a neves támogató cégektől (Dealogic Hungary, Facebook, GraviTalent, LogMeIn R&D Centers, Mimox, Morgan Stanley, Misys, NNG, Yahoo, RoboPhone, Ericsson Magyarország és National Instruments), akik az ebédet követően egy két órás előadás keretében nemcsak egy eszköz használatát mutatták be a kicsiknek, hanem meséltek arról is, hogy ők miért éppen ezt a pályát választották, illetve, hogy miként találták meg a számításukat az informatikai szektorban. A lányok számára ebben az életkorban talán ez jelenthette a legerősebb motivációt. Koleszár Szilvi kiemelte azt is, hogy a program esetében a lányok élményalapú tudással gazdagodnak, ami azért fontos, mert interaktív feladatokkal ez a korosztály sokkal érdeklődőbbé tehető, másrészt a megszerzett ismeret is sokkal tartósabban rögzül és a későbbiekben jól lehet majd rá építkezni.

Skool

A Google Groundon tartott táborban az önkéntesek és szervezők nemcsak arra figyeltek, hogy a feladatokat interaktívvá tegyék vagy, hogy a lányokhoz közel hozzák az informatika különböző ágait, hanem arra is, hogy e gyerekekben elültessék a tudásmegosztás szemléletét, ami napjainkban egyre fontosabbá válik a boldoguláshoz, hiszen az elmúlt évben, évtizedekben a megszerezhető ismeretek mennyisége olyannyira megnőtt, hogy képtelenség polihisztorként egyedül átlátni az egészet, ahhoz szükség van az együttműködésekre, a közös gondolkodásokra, a különféle tudások összefűzésére. A Skool a workshopokat és a tábori feladatokat úgy osztotta ki, hogy a lányokat ösztönözze a csapatmunkára.

A Skool tábor a startup-kultúrára jellemző dinamizmussal zajlott, a gyerekek lelkesen és élvezettel oldották meg a feladatokat, néhányan talán elgondolkoztak az informatikus karrier lehetőségein is… Azonban a misszió ezzel még nem ért véget, a Skool hosszú távú célja ugyanis egy olyan közösség létrehozása, amelyben a fiatal lányok folyamatos támogatást kapnak ahhoz, hogy a jövőben férfi kollégáikkal egyező esélyekkel indítsák el karrierjüket.

 

A kezdeményezés következő állomása Miskolc, a Mysis-IND Group, ahol szeptemberben szintén egynapos workshopra várják az érdeklődőket.

Fotó: Facebook/Skool

nyomtat

További írások a rovatból

Csapody Kinga adventi mesekönyvről, régi-új kedvencekről és nagy meglepetésekről
gyerek

Cipők, tabuk és szövegben rejtőzködő Isten Cipők, tabuk és szövegben rejtőzködő Isten
Gyerekirodalmi konferencia 2018. november 23.
Dávid Ádám Szupermalacról és varázslóvilágról

Más művészeti ágakról

irodalom

Lesznai Anna szoknyájától indult, NDiaye regényeiig jutott Lesznai Anna szoknyájától indult, NDiaye regényeiig jutott
Földes Györgyi Test-szöveg-test című könyvének bemutatója
Reisz Gábor: Rossz versek
art&design

Útmutató egy útvesztőhöz Útmutató egy útvesztőhöz
Ujházi Péter Labirint című kiállításához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés