bezár
 

gyerek

2018. 12. 11.
Így mennek nálunk a dolgok
Egy képregényről, ami a női egyenjogúságról szól, egy észt sikerkönyvről, és kíváncsi gyerekekről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Így mennek nálunk a dolgok A kiadók képviselőit kérdeztük az idei év legjobb mondatáról, a karácsonyfa alá kerülő könyvekről és gyerekirodalmi programokról. Kérdéseinkre Molnár Kata, a Cser Kiadó szerkesztője válaszolt.

PRAE.HU: Van-e, és ha igen, mi volt az a könyv, amit szerettél volna idén megjelentetni, de valamiért mégsem sikerült?

Még idén szerettünk volna kijönni egy nagyon izgalmas képregénnyel, ami egy norvég szerzőpáros munkája és a női egyenjogúságért folytatott küzdelmet mutatja be. Azt gondolom, ez a kérdés ma aktuálisabb, mint valaha, és nem lehet eleget beszélni róla a gyerekeknek sem. Ennek a műnek a megjelenése a jövő év elejére került át.

PRAE.HU: Mi volt számodra a legjobb, gyerekkönyvben szereplő mondat az idén? Miért?

„Egyszer, amikor a nappaliban rajzoltunk az asztalon, és újságpapír volt a rajzlapunk alatt, nehogy véletlenül az asztalt firkáljuk össze, Janek néhány vonala kifutott a papír szélén, és az újságban egy fontos bácsi orra alá került. Anya később ránézett, és azt mondta: nézd csak, a mi Janekunk bajuszt rajzolt a putyinnak.”

Ezt a nagyon rövid részletet az észt Anti Saar Így mennek nálunk a dolgok című könyvéből választottam, ami egy igazi családi olvasmány, elsősorban a nagyóvodás-kisiskolás korosztálynak szól, miközben igazán szórakoztató, helyenként elgondolkodtató a szöveg a szülőknek is. Villu szemén keresztül egy nagyon szerethető, megismerésre ösztönző világot ismerhetünk meg. A fenti részlet is jól tükrözi, hogy egy sokrétű és humoros könyvvel van dolgunk, amit az illusztrációk csak tovább erősítenek.

Kíváncsi Katica

PRAE.HU: Ha a kiadótól egyetlen gyerekkönyvet kéne a karácsonyfa alá tenni, melyik lenne az?

November közepén jelent meg a Kíváncsi Katica kérdez című interaktív ismeretterjesztő gyerekkönyvünk, amely az igazán kíváncsi gyerekeknek szól. Van benne mindenféle kinyitható, kihúzható és forgatható rész, és olyan izgalmas kérdésekre kaphatnak választ belőle a gyerekek, mint hogy kié az internet, mi az a virtuális valóság, hogyan készülnek a térképek, melyik városnak van a leghosszabb neve, kik voltak a szamurájok, mire jó a 3D nyomtató vagy hogyan működik a mozgólépcső. Ezekre a felnőttek többsége sem tudja fejből a választ.

Így mennekPRAE.HU: Melyik könyv volt számodra idén a legnagyobb meglepetés és miért?

A már említett észt Anti Saar Így mennek nálunk a dolgok című könyve volt az idei év egyik nagy meglepetése, ugyanis nem számítottunk rá, hogy ekkora sikere lesz. A kötetet éppen most választotta meg a Szívünk rajta program zsűrije a hónap gyerekkönyvének, aminek hihetetlenül örülünk, nekünk is nagy kedvencünk.

PRAE.HU: Egy nagy gyerekirodalmi fesztiválon milyen programot szerveznél/látnál szívesen?

Idén ősszel a Margó Irodalmi Fesztiválon nagy sikere volt az Így mennek nálunk a dolgok című könyvünk szerzője által tervezett és a könyv szereplőit felvonultató flipperrel rendezett bajnokságunknak és észt finomságok kóstolásának, miközben a fesztivál nagyszínpadán Szekeres Niki gyerekirodalmi szakember és Patat Bence fordító beszélgettek a szerzővel. Ilyen kreatív, a könyveinkhez kapcsolódó, több kulturális területet összekötő, játékos és gasztronómiai programokat szeretnénk kínálni az olvasóinknak, ahol a könyveink mellett izgalmas élményekkel is gazdagodhatnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Németh Eszter --


További írások a rovatból

gyerek

Szeressétek a gyerekeket! Szeressétek a gyerekeket!
Nora Fingscheidt: Kontroll nélkül
Beszélgetés Martina Matlovicovával a Virányosi Közösségi Házban
Kortárs ifjúsági és YA irodalom a középiskolában
Majoros Nóra válaszai a prae.hu körkérdésére

Más művészeti ágakról

art&design

Szörnyek, emberi ruhában Szörnyek, emberi ruhában
A Bestiárium című kiállításról a Rugógyár Galériában
irodalom

Kidobni a metafizikát Kidobni a metafizikát
Kritika Purosz Leonidasz „Egy férfi sosem hagyja félbe” című kötetéről (Magvető, 2019)
színház

Drágám, megjöttek a perverzek! Drágám, megjöttek a perverzek!
Többszörös orgazmus a Budapesti Anarchista Színház előadásában
art&design

Én lenni, nem Én lenni, nem
Késői gondolatok az „új szenzibilitásról”*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés