bezár
 

építészet

2007. 01. 11.
Villamos-villamos
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Villamos-villamos „Egyik érdekes járműve ennek a kornak az ún. villamos, mely négy kerékből, egy kalauzból, egy csengőből és egy "Megtelt" felírású táblából állt. Belsejében tilos volt állva köpködni. A "Megtelt" tábla leeresztése után lepecsételték a feljárást, hogy az utasok ne dagadjanak ki: a végállomáson azután fejszével szétdarabolták a kocsit, és egy darabban kiszedték a tömeget, melyet a következő villamosra raktak. A végállomás a Rókus udvarán volt, ahol az útközben elejtett gyaloglók hulláit szortírozták és ellenőrizték”. (Karinthy Frigyes: Együgyű lexikon)
Süllyesztett padlójú villamos.
Csöndesen siklik, majd megáll.

Akár egy épület – egy pavilon. Része a térnek, része az utcáknak, fák között, beleolvad a hátterébe. Utasai, mintegy kávéházban üldögélve néznek ki az ablakon. Szinte meglepődöm, mikor az egész elindul! A villamos. Bécsben.

Nagyon örültem, mikor megtudtam, nálunk is lesz ilyen! Gyerekkoromban mindig izgatottan vártam a BKV új eszközeit! Úgy éreztem akkor, nincs semmi, ami ezeknél a modern csodáknál jobban kifejezné városunk fejlődését!

A sok hercehurca után talán elmondhatjuk, hogy forgalomba álltak a Combinók a Nagykörúton. Már elégszer utaztam rajta, és sehogy sem tudtam megbékélni vele, egyáltalán nem emlékeztet a bécsi képeimre. Talán az utcák békéje, talán a rend hiányzik? A rendezettség.

Valahogy magasabb, sárgább, nyugtalanabb és sokkal, de sokkal hosszabb. Ki látott már kilométer hosszú pavilont? Nem válik háttérré, nem lesz belőle épület, hiába, néha meg sem mozdul… és valahogy azt sem érzem, hogy a következő pillanatban valaki a szájához emelne egy csésze feketét.

A kiépített villamosmegállóban, ha megáll, azzal szinte zárt teret alkot. Mintha a metróban állnék, különösen este. Furcsa képet mutat, talán csak szokatlan a hosszú élénksárga csík és a megszokott budapesti háttér.

A belső tere – hiába igyekeztem modernnek látni – fröccsöntött műanyag, a süllyesztett padló miatt a kerekei egy keskeny ösvényre szorítják az utasokat, és jaj annak, akinek az utolsó pillanatban jut eszébe leszállni róla. Viszont aki talált ülőhelyet, annak rengeteg hely adódik csomagjai elhelyezésére az ablak mellett.

Mindenesetre felébredtek végre! Talán már nem is húzzák vissza őket kisszobájukba, nehogy baja essék. Kiengedik végül az életbe? Hiszen minden jármű elhasználódik egyszer, és sajnos mindet összefirkálják. Előbb-utóbb ő is belekopik Budapest szürkéjébe, és akkor talán nem lesz, már ő sem annyira sárga. Ellepik majd a hirdetések, és lassan beleolvad környezetébe.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kenesei Etelka --


További írások a rovatból

építészet

Építészet, talán ahogy még nem láttuk Építészet, talán ahogy még nem láttuk
Magyar építészet. A szépítő bizottmánytól napjainkig. Kossuth Kiadó, 2017., 343 oldal, 7900 Ft

Más művészeti ágakról

art&design

Pluszt adni a történetekhez Pluszt adni a történetekhez
Interjú Futaki Attila képregényrajzolóval a képregény műfajról, az alkotás folyamatáról, a különböző műfajok viszonyáról
Szvoren Edina: Nincs, és ne is legyen (Magvető, 2019.)
irodalom

Két fél arc Két fél arc
Nemes Anna: Előled, Noran Libro Kiadó, 2019.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés