bezár
 

zene

2010. 06. 19.
Bővül az amerikai Bard Egyetem magyar programja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar zenei élet további öt személyisége nyerte el az amerikai Bard Egyetem (College) konzervatóriumának magyar vendégtanári ösztöndíját a 2010-11-es tanévben Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművészek mellett, akiknek október végén esedékes amerikai mesterkurzusait már az év elején bejelentették.
A döntésről Leon Botstein, a tekintélyes amerikai felsőoktatási intézmény elnöke tájékoztatta az MTI-t abból az alkalomból, hogy Budapesten részt vett az egykori és jövendő magyar Bard-ösztöndíjasok találkozóján. Elmondta, hogy a vendégtanári program mellett diákcserét is terveznek, a projektről már ígéretes megbeszélést folytatott Batta Andrással, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorával.

Balogh Zsolt zongoraművész egy teljes akadémiai évre utazik a Hudson-parti konzervatóriumba, ahol Frank Corliss posztgraduális osztályának tevékenységében és több mesterkurzusban működik közre. Hasonló időtartamra nyert ösztöndíjat Zétényi Tamás csellóművész, aki már részt vett a Bard Egyetem egyik diákcsereprogramjában - ezúttal kamarazenekari együttesek szólistájaként szerepel majd és folytatja zenei és filozófiai tanulmányait.

Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella ősszel tíznapos mesterkurzusokat ad a Bard konzervatórium kamarazene- és szólista diákjainak.

A csaknem százéves egyetem magyar kapcsolatai 1957-re nyúlnak vissza. Akkor, az 1956-os forradalom után több mint háromszáz menekült magyar fiatal számára adott az intézmény nyolchetes intenzív nyelvtanfolyamot - közülük ketten teljes ösztöndíjat nyertek B.A. diploma elnyerésére.

A Bard Egyetem jövő akadémiai évében már tíz fiatal magyar művész vesz részt korábban indított programok révén a teljes ösztöndíjjal - Bachelor of Art (B.A.) és Bachelor of Music (B.M.) diplomát nyújtó képzésben, négyen pedig a Haladó Előadó program keretében tökéletesítik tudásukat. 
nyomtat


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés