bezár
 

art&design

2014. 02. 24.
Japán családi nap a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tárlatvezetéssel, előadással és kézműves foglalkozásokkal is várják az érdeklődőket március 1-jén a Hinamacuri kicsit másként című japán családi napon a Néprajzi Múzeumban.
Az Egy hányatott sorsú vidék - Tóhoku kézműves hagyománya című tárlathoz kapcsolódó rendezvényen Néma Júlia Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész tart előadást, a kerámiakészítés rejtelmeibe és a gigantikus papírsárkányok világába vezetve el a hallgatóságot.

A Néprajzi Múzeum japán gyűjteményét Wilhelm Gábor muzeológus mutatja be, míg a japán népművészeti kiállítást Néma Júlia és Wilhelm Gábor vezetésével tekinthetik meg az érdeklődők - közölte a múzeum az MTI-vel.

A családi nap résztvevői kimonókba öltözhetnek, japán filmeket tekinthetnek meg, tradicionális japán tábla- és ügyességi játékokat próbálhatnak ki, valamint a kézműves foglalkozáson origamizhatnak és kokesi babát készíthetnek.

"A kokesi babák a Hinamacuri (Lányok Napja) kosztümös babái, illetve a hagyományos esztergált babaműfaj képviselői. A babák megjelenésére hagyományosan jellemző a hengerforma test és az elnagyolt fej, kezük és lábuk nincs. A felületet díszítő festés alapján mégsincs hiányérzete a nézőnek, hiszen a babák egyszerű formáikkal, élénk színeikkel is karakteresek, manapság pedig az iparművészet önálló ágát képezik" - olvasható a közleményben.

A március 5-ig látogatható tárlat célja, hogy bemutassa a 2011-ben katasztrófa sújtotta Tóhoku vidék sokszínű kézműves és iparművészeti kultúráját egyebek mellett kerámiák, lakktárgyak, textíliák és fémalkotások, valamint fa és bambusztárgyak sokaságát felvonultatva.

A kiállítás a vidék hagyományos kézműves technikáival és az ősidők óta alkalmazott mindennapi használati eszközökkel is megismerteti a látogatókat.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészek a járvány idején#3 Művészek a járvány idején#3
Interjú Bartha Ágnessel a kialakult helyzetről, otthonmaradásról, és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
színház

Színház a koronav közepén (2) Színház a koronav közepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés