bezár
 

art&design

2009. 02. 14.
Két vándorkiállítás nyílik a Herman Ottó Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két országos vándorkiállításnak is helyet ad jövő héttől a miskolci Herman Ottó Múzeum: a 110 éves közgyűjtemény kiállítási épületében február 19-től látható a Mátyás országa című reneszánsz tárlat, február 20-tól pedig Az emlékezés színes álmai című, kortárs roma képzőművészek alkotásait felvonultató kiállítás.
Mint azt a tárlatokat beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Némedi Varga Zoltán, a múzeum menedzsere elmondta, a tavaly Tatáról útjára indított reneszánsz vándorkiállítás, amelyet május 3-ig láthat a miskolci közönség, elsősorban azt mutatja be, hogyan, milyen háttérrel tudta megteremteni a reneszánsz kultúrát, kultuszt "Mátyás országa".

Hozzátette: a kiállítás anyagát a magyarországi vidéki múzeumok, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, valamint a bártfai Sárosi Múzeum legszebb Mátyás-korabeli anyagából válogatták. Régészeti és művészettörténeti ritkaságokat mutatnak be például a pannonhalmi főapátság gyűjteményéből: templomi kincseket, kézműves felszerelési anyagokat, kályhacsempét, üveg-kerámiaanyagokat.

A Mátyás országa című kiállításhoz saját tárlattal is kapcsolódik a Herman Ottó Múzeum: a szintén csütörtökön nyíló és május 3-ig látható, Borsod-Abaúj-Zemplén megye reneszánsza című kiállításon a mai megye reneszánsz korszakából mutatnak be régészeti válogatást.
Némedi Varga Zoltán hozzátette: mivel Észak-Magyarországon a reneszánsz némi késéssel, a XVI-XVII. században bontakozott ki, kiállításuk a Mátyás utáni kort vázolja fel. A kamara-kiállítás a késő középkor és a kora újkor hétköznapi anyagi kultúrájából is kínál csemegéket, bemutatja a reneszánsz emlékekben gazdag zempléni kastélyokat, a kor haditechnikáját, valamint a reformáció időszakának - részben máig használatos - egyházi tárgyait.

Igazi különlegességként említette a múzeumi menedzser Az emlékezés színes álmai címmel kortárs roma festőművészek alkotásait bemutató vándorkiállítást, amelyet jövő hét péntektől egészen május 17-ig láthat Miskolcon a közönség.

Emlékeztetett arra, hogy a ,90-es évek közepén kezdődött a magyar roma festők munkáinak gyűjtése. Először Londonban, majd Pekingben, a kínai magyar kulturális évad keretében mutatták be a képeket, 2007-ben pedig a Magyar Nemzeti Galériában nyílt egy kiállítás, ennek egy része - kibővítve más képekkel - indult országos körútra.

A vándorkiállítás anyagában láthatók többek között Fenyvesi József, Kun Pál, Oláh Jolán, Oláh Mara, Bada Márta, Orsós Teréz, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Milák Brigitta, Pintér Sándor, Dilinkó Gábor, Balogh Balázs András és Ferkovics József alkotásai, valamint az 1977-ben elhunyt neves cigány festő, Balázs János munkái is.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Művészek a járvány idején#1 Művészek a járvány idején#1
Interjú Szegedi Katalinnal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról

Más művészeti ágakról

Judd Apatow: Staten Island királya
irodalom

Élményszerző organizmusok Élményszerző organizmusok
Interjú Tóth Kingával a nyelv lehetőségeiről, a határátlépések időszakáról és performativitásról
színház

A szánalom és részvét világjárványa A szánalom és részvét világjárványa
Színház a karanténból: Kovács Dominik – Kovács Viktor: Cifra palota
Louis-Julien Petit: A láthatatlanok


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés