bezár
 

irodalom

2021. 04. 24.
Első alkalommal osztották ki a megújult Zsoldos Péter-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Első alkalommal osztották ki a megújult Zsoldos Péter-díjat A legjobb regényeknek Moskát Anita és Markovics Botond művei tartotta a zsűri, Markovics könyve a tavalyi év közönségdíját is elnyerte.

A magyar sci-fi egyik atyjáról, Zsoldos Péterről elnevezett díj most először terjedt ki sci-fi mellett a fantasy területére is, emellett a legjobb regények mellett a legjobb novellákat és műfordításokat is díjazta. Idén először került sor közönségszavazásra is, a Libri pedig összesen 10 millió forint értékű médiafelülettel támogatja a díjazott alkotásokat.

A hét tagú zsűri - Benczik Vera irodalmár, H. Nagy Péter irodalomtörténész, Keserű József irodalomtudós, Makai Péter Kristóf irodalomtudós, Szabó István Zoltán kritikus és fordító, Szilárdi Réka irodalmár, Takács Bogi író - a tavaly elmaradt Zsoldos-díjat is pótolva összesen hat kategóriában hirdetett ki győztest.

A 2020-es év díjazottjai:
Novella kategória - Sepsi László: Rossz beszéd
Fordítás kategória - Johanna Sinisalo: A Nap Magja / G. Bogár Edit fordítása
Regény kategória - Moskát Anita: Irha és bőr

A 2021-es év díjazottjai:
Novella kategória - Veres Attila: A világ helyreállítása
Fordítás kategória - Susanna Clarke: Piranesi / Molnár Berta Eleonóra fordítása
Regény kategória - Brandon Hackett (Markovics Botond): Eldobható testek

A shortlistre került regényekre az olvasóközönség is szavazhatott: a 2020-es év legnépszerűbb regénye Szélesi Sándor Az ellopott troll c. kötete lett, míg a 2021-es közönségdíjat Markovics Botond Eldobható testek c. könyve nyerte el.

"Az Irha és bőr sikeressége új utakat jelöl ki a magyar sf számára; egyben fordulópontot jelent a díj történetében”, fogalmazott H. Nagy Péter laudációjában, amiben részletesen kitért arra, milyen kortárs témákkal foglalkozik a regény. Keserű József pedig az Eldobható testek irodalmi jelentőségét így összegezte: “túlzás nélkül állítható, hogy Markovics Botond regénye a kortárs science fiction csúcsteljesítménye, és méltó folytatója annak a hagyománynak, amelyet olyan írók neve fémjelez, mint Isaac Asimov, Arthur C. Clarke vagy Zsoldos Péter.”


A zsűri értékelései, valamint a shortlist-re került írások szerzőivel készült interjúk a Zsoldos Péter-díj honlapján és Facebook-oldalán érhetőek el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Tallér Edina: Lány a város felett című könyvének bemutatója
A Margó Fesztivál záró napja
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
irodalom

Hagyományt teremteni a testkutatásban Hagyományt teremteni a testkutatásban
Interjú Mosza Diánával, a Test-symposium című konferencia főszervezéjével

Más művészeti ágakról

Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
art&design

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés