bezár
 

irodalom

2021. 11. 05.
Urbi et orbi + Síremlék
Pilinszky 100 a Radnóti színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Radnóti Miklós Színház és a Magvető Kiadó Pilinszky János két ritkán játszott egyfelvonásosával és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetéssel emlékezik a száz éve született Pilinszky Jánosra. A bemutatóra november 27-én,19 órakor kerül sor.

Az Urbi et orbi és a Síremlék című darabokat Szilágyi Bálint és Zsótér Sándor rendezte, és csupán két alkalommal lesznek láthatók a Radnóti színpadán. Pilinszky János 1973-ban ilyen módon írta meg saját párizsi élményeit. Tarján Tamás „hőstettnek” nevezte ezt a próbálkozást, mivel a magyar színházművészet számára „új, szokatlan, rejtelmes univerzalitást nyitott meg, különleges, torzószerű teljességekkel gazdagította dramaturgiánkat.” 

Az előadások nyelve egyedülálló, hiszen nem ritkák az intim, tabusított pillanatok, amelyek bensőségességük ellenére mégis a nyilvánosság tekintete előtt ítéltetnek meg – ilyen például egy haldokló pápa testi szenvedése, vagy egy félmeztelen nő kerti napfürdőzése. A Fehér pápát a Szent Péter térre nyíló ablakban a katolikus hívek tömege nézi, a nőt a kert kerítésénél álló utcaiak bámulják. Halál és újjászületés aktusai, misztikus metamorfózis és ólomsúlyú költői mondatok: így tárul fel Pilinszky színházról való gondolkodása, gyermeki, már-már naiv játékossága és szövegeinek sajátos fekete humora a nézőközönség számára.

A premier után Szabó T. Anna, Bende József és Szegő János beszélgetnek majd a költő munkásságáról. A férőhelyek limitáltak, jegyváltásra a hivatalos honlapon van lehetőség az érdeklődők számára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel
irodalom

Keresztülvinnék az országon egy láda reményt Keresztülvinnék az országon egy láda reményt
Bemutatták a negyedik Kóspallagi Írótanya szövegeiből készült antológiát

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
Miért egyszerre izgalmas és félresikerült a Mátrix feltámadások?
színház

Négy fal közé zárt világ Négy fal közé zárt világ
Szokol Judit és Fabacsovics Lili Csend-etűdök című előadása a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés