bezár
 

színház

2008. 06. 15.
Győri premier a Táncfesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Győri premier a Táncfesztiválon Június 20-tól 26-ig rendezik meg Győrben a VI. Magyar Táncfesztivált. Több mint harminc együttes mutatkozik be a rendezvényen. A Győri Balett bemutatóval készül: az első napon látható a Gaudí című produkció.

A hagyományteremtő szándékkal első alkalommal 1998-ban megrendezett I. Magyar Táncfesztivált követően kétévente nagy sikerrel szervezte meg a Nemzeti Táncszínház Kht., a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Győri Balett a rendezvényeket Győr városában.

A VI. Magyar Táncfesztivált a Győri Balett egyedüli szervezésben, a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai védnöksége mellett, Győr város támogatásával valósítja meg. A táncfesztivál együttműködő partnere a Nemzeti Táncszínház Kht.

Az egyhetes rendezvényen, június 20. és 26. között a magyar hivatásos együttesek színe-java mutatja be előadásait a klasszikus balettől a folklóron át a kortárs táncig. A VI. Magyar Táncfesztiválon 26 előadáson több mint 30 együttes lép fel.

A fesztivál ideje alatt fotókiállítás látható Dusa Gábor fotóiból „Tánc az örökkévalóságnak” címmel a Győri Nemzeti Színház aulájában.

Az érdeklődők átfogó képet és információs anyagot kaphatnak a magyar táncművészet vezető társulatairól a Magyar Táncművészek Szövetsége standjánál.

A salzburgi Sommerszene fesztivállal történő jövőbeni együttműködés megalapozását szolgáló kiállítás szintén a Győri Nemzeti Színházban tekinthető meg.

A táncfesztivál bekapcsolódik a „Múzeumok éjszakája” rendezvény programjaiba, június 21-én az Esterházy Palotában.

Győr városának új testvérvárosa, Poznan egyik tánctársulata a Polish Dance Theatre is bemutatkozik a VI. Magyar Táncfesztiválon.

Az első napon mutatja be új, Gaudí című produkcióját a Győri Balett.

GAUDÍ

Antoni Gaudí mélyen hívő katolikus építész volt, aki nem alapított családot, csak építészetében, hiszen mindenki számára megalkotta a Sagrada Familiát. Épületei megszólítanak bennünket, az építészet lényegét rejtik, valamennyi alkotása kőbe foglalt muzsika, ritmus, mozgás. A különféle stílusokat és anyagokat keverve tökéletes harmóniát alkot. Mi, a kortárs balett nyelvén a különféle kultúrák sokszínűségét felhasználva igyekszünk bemutatni a főszereplő Antoni Gaudí életét, szokásait és alkotásai közül a négy legfontosabbat. Az építész halála e darabban nem az elmúlást, hanem az újjászületés kezdetét, az alkotásaiban örökül hagyott örökkévalóságot jelképezi.

(Gaudy Babette librettója alapján)

Gaudí: Pátkai Balázs Harangozó-díjas
William Fomin Harangozó-díjas
Josefa: Sóthy Virág Harangozó-díjas
Coro Silvia
Cserpák Szabina Harangozó-díjas
Fuchs Renáta
Gyurmánczi Diána
Hardi Beatrix
Horváth M. Lilla
Kakuk Zsófia
Koyabu Chigusa
Németh Eszter
Varga Ágnes
Dolbilov Alexey
Horváth István
Horváth Krisztián
Jekli Zoltán
Katona Zoltán
Kovács-Nagy László Benedek
Otero Gonzales Hassan
Sebestyén Bálint

Koreográfus: Gustavo Ramirez Sansano
Libretto: Gaudy Babette
Zene: Erkki Sven Tüür, William Sheller, Bach, Alexander Knaifel…
Díszlet: Luis Crespo
Jelmez: Bregje van Balen

Asszisztens: Monica Cervantes Rodriguez, Horváth Gizella
Fény: Hécz Péter
Szcenika: Vidos Tibor
Video: Timár Andor
Művészeti tanácsadó: Kováts Tibor

Rendező:
Kiss János Kossuth-díjas, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész, Érdemes Művész

A darabot Gaudí, a katalán művész-óriás személyisége inspirálta. Először az alkotót látjuk magunk előtt, majd - utazásunk során - Gaudí látásmódján, ihlető forrásain, éltető elemein, félelmein és aggályain, valamint gyötrődésein keresztül feltárul előttünk a folyamat, miként formálja át e kivételes alkotóművész a valóságot, s kínálja fel a világnak egyedülálló művét.

Ám nem csupán a zsenit ismerjük meg, hanem az embert is, aki arra vágyik, hogy körülötte legyenek mindazok, kik szívének kedvesek, s akinek – mint bárki másnak – szeretetre van szüksége. Szeretetre, mely – Gaudí bármely teremtményéhez hasonlóan – egyfajta metamorfózison megy át, különféle formákat ölt, ám rendre teljesíti küldetését: a katalán géniusz életművének örök mozgatórugója.

A testi, földi szerelem, amelyet előbb-utóbb minden nő és férfi megismer, fokozatosan felmagasztosul, elszigeteli Gaudít a halandóktól, s életének e misztikus szakaszát leggrandiózusabb alkotása, a Sagrada Familia koronázza.

(Gustavo Ramirez Sansano koreográfus)

Antoni Gaudí (1852, Reus – 1926, Barcelona)

1852-ben született Reusban. Eleinte a barcelonai egyetem természettudományi karára készült, ám tanulmányait mégis a Barcelonai Építészettudományi Iskolában kezdte meg. Az egyetemi évek nem számítottak különösebben sikeres időszaknak, tanárai gyakran nem értették meg művészetét, a stílusok értelmetlen keverésével vádolták.

Gaudí terveire az 1878-as párizsi világkiállításon figyelt fel Eusebio Güell textilgyáros gróf, aki mecénása és barátja lett. Ekkor alakult ki munkáinak egyéni karaktere: szokatlan mértani formák, mintás téglák, kövek, kerámiacsempék, növény- és hüllőmintás kovácsoltvas elemek tették felületeit mozgalmassá.

Már tanulóévei óta dolgozott együtt Francisco Villarral, aki a Sagrada Familia templom építésének munkálatait kezdte. 1883-ban Gaudí átvette tőle az építkezés vezetését, ekkor kezdődött a több mint 40 éves kapcsolat a hatalmas katedrális és az építész között.

1883 és 1888 között tervei alapján felépült a Casa Vicens, 1886-ban kezdett neki a Palacio Güellnek. 1898-tól már a Calvet-házon dolgozott, majd átadásának évében, 1900-ban Barcelona város neki adományozta az év legjobb épületének díját. Még ebben az évben megbízást kapott Güelltől egy park és egy lakótelep létrehozására, közben székesegyházat, kerítést, kapubejárót tervezett. 1904-től két éven keresztül a Casa Batlló nevű épülettömb átalakításán dolgozott. Az eredmény: formabontó felülettagolás, merész díszítmények. Következő nagyszabású alkotása a Mila-ház, mely a legnagyobb lakóépület, amit Gaudí tervezett.

A következő években több családi tragédia is érte, ezek hatására úgy döntött, hogy életének hátralevő részében figyelmét egyedül a Szent Család katedrális építésének szenteli. 1926-ban tragikus kimenetelű balesetben halt meg. Testét a Sagrada Familia kriptájába helyezték.

VI. Magyar Táncfesztivál
KÍSÉRŐ PROGRAMOK:

Magyar Mozdulatművészeti Társulat:
Rítus
Kortárs performance az Esterházy Palotában június 21-én 23 órakor
(Kapcsolódás a „Múzeumok éjszakája” rendezvényhez)

Budapest Táncszínház:
Koreográfus – vallomások
Június 22-én 21.30 órakor a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban

TÁNC AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK
- V. Magyar Táncfesztivál -
Fotókiállítás Dusa Gábor képeiből a Győri Nemzeti Színház aulájában

Bemutatkozik a SALZBURGI SOMMERSZENE FESZTIVÁL

Bemutatkozik a MAGYAR TÁNCMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés