bezár
 

art&design

2008. 07. 05.
Installációk a londoni Trafalgar téren
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétezernégyszáz ember változhat élő szoborrá ősszel a londoni Trafalgar Square úgynevezett "negyedik oszlopának" talapzatán Anthony Gormley One and Another (Egyik és másik) című terve alapján.
Száz napon keresztül kapaszkodhatnak a kiválasztott jelöltek azon az oszlopon, amelyre annak idején IV. Vilmos angol király szobrát kellett volna felállítani, de pénzhiány miatt másfél évszázadig üres maradt.

Gormley installációja a német Thomas Schütte Hotel Modell című művét váltja fel és osztozik Yinka Shonibare nigériai művész alkotásával, valamint Horatio Nelson hatalmas, üvegbe zárt hajójával. A hajó vitorlái a brit főváros jellegének tiszteletére indiai batisztból készülnek.

Boris Johnson, London új főpolgármestere nagy örömmel jelentette be az eseményt, amelyhez hasonlók az előző években sok kritikát kaptak a konzervatív ízlésűek részéről. 2005-ben például égbe kiáltottak Marc Quinn kéz és láb nélküli terhes nőt ábrázoló márványszobra miatt. Gormley terve azonban, úgy tűnik, több szimpátiát vált ki. Az "anyag" nem kerül semmibe, igaz, nagyobb biztonsági intézkedésekre lesz szükség, mivel számolni lehet váratlanul felbuzduló mászókra.

Gormley élő szobrát a londoni Hyde Park "szónokszeglete" (Speaker,s Corner) egyfajta változatának nevezte.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés