bezár
 

art&design

2011. 06. 27.
Design Világnap: tárt kapukkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Design Világnap ünneplésére csábít az Iparművészeti Múzeum: kortárs formatervezők alkotásai, vetített képek és egy lengyel grafikus lány szubjektív szótára tekinthető meg június 29-én. A Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére megvalósuló program ingyenesen látogatható.
Június 29-én, a Design Világnapján az Iparművészeti Múzeum csatlakozik a világ azon design múzeumainak sorához, amelyek megemlékeznek a jeles napról. Ez az első olyan nemzetközi megmozdulás, amely a formatervezést és annak az életminőségünkre gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozza.

Az Iparművészeti Múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett a Fiatal Iparművészek Stúdió Egyesülete (FISE) egész napos bemutatója tekinthető meg térítésmentesen: vetített képeken több száz iparművészeti alkotás villan majd fel egymás után. Emellett az utóbbi évek Magyar Formatervezési Díjjal elismert, valamint Moholy-Nagy László és Kozma Lajos ösztöndíjasainak munkáiból nyílik ízelítő kamara-kiállítás; így – többek között - székely rakottas szoknyára emlékeztető bőrtáskákat, egyedi alkalmi ruhákat és letisztult formavilágú ékszereket is láthatnak az idelátogatók.

A Világnap kiállítóinak sorát egy lengyel grafikusművész is színesíti. Agnieszka Nabielec, a Visegrad Artist Residency Program ösztöndíjasaként készítette el „Személyes szótárá”-t, amelyben magyarországi élményeit összegezte sajátos módon. A lengyel lány szubjektíven kiválasztott magyar szavak mellé társított elképzelt jelentést és ezt öntötte grafikai formába. A lengyel művész kiállítása jól szimbolizálja, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait egy nappal később hazánk Lengyelországnak adja át.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (rövidítve: ICSID) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a designerek és designrajongók. A hagyományteremtő kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben irányítsa a figyelmet a formatervezés jelentőségére. A világnap idei központi témája: „Milyen hatással van az életedre az ipari formatervezés?”, amit az ICSID hivatalos posztere is hirdet.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Interjúk a Csontváry 170 kiállítás látogatóival
Szyksznian Wanda grafikái a szentendrei Vinczemillben
Ékszerek, textiltárgyak
art&design

A golfesztétikum kritikai sajátossága Kristóf Gábor művészetében

Más művészeti ágakról

építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
irodalom

Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg, Jelenkor, Budapest, 2023
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés