bezár
 

art&design

2011. 07. 14.
Kinyitották a győri Frigyládát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Üres a győri Frigyláda - erről győződhetett meg az a mintegy félszáz újságíró és érdeklődő, akik jelen voltak csütörtökön, amikor a város központjában álló szoborról leemelték a bő negyed évezrede ott álló alkotást.
Kevéssel tizenegy óra után kezdték egy daruval leemelni a mázsás fémtestet, majd az azt tartó angyalokat a kőszoborról. A mintegy félórás művelet végeztével a restaurátorok azonnal le is emelték a láda fedelét, amelyben csupán pókhálókat láttak az érdeklődők.

A XVIII. században emelt szobrot október közepére 15 millió forintból újítja fel a városüzemeltetést végző önkormányzati cég, a Győr-Szol Zrt., a járulékos munkálatok további egymillióba kerülnek.

A társaság munkatársai az összesereglett újságíróknak arról beszéltek: a régóta esedékes munkákat azért időzítették mostanra, mert a környező utcák most folyó felújítása után nem engednének nehéz teherjárműveket a burkolatra. Márpedig azok nélkül elképzelhetetlen a fémelemek le- és visszaemelése.

A győri Frigyláda története 1730-ra nyúlik vissza, amikor egy álnéven és bigámiában élő katonaszökevényt próbáltak a jezsuita kolostorból a Püspökvárba szöktetni, hogy ott rejtőzhessen el.

A ministránsruhás férfit azonban felismerték a körmenetben, a kitört dulakodásban pedig a földre esett és összetört az oltáriszentség.

Ezen a helyen - istent kiengesztelendő - az uralkodó, III. Károly emeltette a szobrot, Antonio Corradini alkotását.

A művet korábban két alkalommal - 1862-ben és 1925-ben - restaurálták, ám az erről szóló források oly hiányosak, hogy a csütörtöki leemelés után a győri Xántus János Múzeum ott nézelődő vezetői is csak találgatták Somogyi Tivadar alpolgármester társaságában, melyek lehetnek az eredeti, és melyek a kopás, rozsdásodás miatt pótolt részek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés