bezár
 

art&design

2011. 09. 05.
Búcsúznak a Nyolcak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnapig látogatható a Szépművészeti Múzeum Nyolcak című időszaki kiállítása. Ezen a napon meghosszabbított nyitva tartással és a progresszív magyar festőcsoport működéséhez kapcsolódó különleges programokkal várják a közönséget.
A Nyolcak tagjai - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos - a 20. század első éveiben elsősorban a francia modern művészettől inspirálva teremtették meg önálló festői stílusukat.

A csoport a fauvizmus és Matisse alkotásai mellett Cézanne művészetéből merített, de a Nyolcak utolsó tárlata már inkább expresszionista műveket vonultatott fel.

A Szépművészetiben látható kiállítás a Nyolcak szellemiségét, történetét mutatja be; a művészcsoport három egykori budapesti tárlatának - 1909, 1911, 1912 - anyaga mellett nagy hangsúlyt kapnak egyebek mellett a Nyolcak megalakulásának előzményei, a Kernstok Károly nyergesújfalui birtokán született művek, a párizsi előtörténet, a Magyar Impresszionisták és Naturalisták Körének (MIÉNK) jelentősége is.

A Nyolcak csaknem 200 műalkotását bemutató tárlatot május közepe óta csaknem ötvenezren tekintették meg - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a Szépművészeti Múzeum.

Vasárnap a múzeum este 10-ig tart nyitva, és több különleges program is színesti a zárónapot. Este hatkor az épület Barokk Csarnokában a Nyolcak nyomában című egyórás, nemrégiben elkészült dokumentumfilmet vetítik, amely a Nyolcak csoporttá szerveződésének előzményeibe, kiállításaik történetébe, az alkotókat körüllengő pezsgő szellemi életbe és a korabeli bohémtanyák világába is bepillantást enged.

A vetítést kerekasztal-beszélgetés követi a film alkotóival, Barki Gergellyel, Nagy Ernővel, Schilling Sárával és Szalay Péterrel.
Este 8-kor a Gergye Krisztián Társulat mutatja be Csendélet zajjal (Trilógia Maraton 1/3) című performanszát a Reneszánsz Csarnokban. A fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő társulat a 2011-2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performansz-sorozatot indított, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít.

A sorozat első, kőszegi, és második, pannonhalmi állomása után a következőre a Szépművészeti Múzeumban, A Nyolcak kiállítás finisszázsaként kerül sor.

A vasárnapi performansz szereplői Ágens, Bakos Éva, Blaskó Borbála, Bocsi Eszter, Lőrinc Katalin, Szakács Ildikó, Szalontay Tünde, Tárnok Marica, Virág Melinda és Gergye Krisztián lesznek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Adrian Grunberg: Rambo V – Utolsó vér
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés