bezár
 

art&design

2011. 09. 07.
Tíz város mutatkozik be a FesztMagyar-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz magyar és határon túli település mutatkozik be szeptember 16. és 18. között a FesztMagyar című fesztiválon a budapesti Millenáris parkban. A rendezvényen bemutatják Rófusz Ferenc animációs rendező új alkotását is, a Ticket című filmet is.
Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai igazgatója az eseményt beharangozó szerda reggeli sajtótájékoztatón elmondta: a FesztMagyarral szeretnének "új hangot" megütni, "más perspektívába" helyezni a Kárpát-medence kultúráját.

A rendezvényen Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár, Magyarkanizsa és Lendva mutatja be kézművességét, gasztronómiai, kulturális jellegzetességeit.

"Fogalomjátékba kezdtünk, megpróbáltuk minden város identitását egy-egy szóba, fogalomba tömöríteni, a fesztiválon ezeket fogjuk kibontani" - magyarázta Benyák Zoltán, hozzátéve: a rendezvény a Kárpát-medence "új kulturális kódolásáról és annak feltöréséről ad hírt". Az igazgató elmondta: a fesztivált jövőre is megrendezik, akkor újabb tíz város mutatkozhat be.

Az igazgató felidézte: a rendezvény ötlete a 2001 és 2002 között bemutatott Álmok álmodói című kiállítás második részének tervezése közben merült fel, amellyel a Millenáris park tizedik évfordulóját szerették volna megünnepelni. Végül úgy döntöttek, kiállítás helyett fesztivállal emlékeznek meg az jubileumról, az ötletelés közben felmerült gondolatokat ültették át a FesztMagyar arculatába.

Pozsár Péter építész, a Millenárist is tervező Új Irány csoport képviseletében arról beszélt, hogy az ő feladatuk installációk tervezése volt - ezeket a települések identitását jelképező kulcsfogalmak ihlették. Hatalmas, nyitott könyv, asztal, tenyér, sétapálca - ilyen kompozíciókkal találkozhatnak a majd a FesztMagyar látogatói.

Szente Béla, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy városukat népmesei környezetben ismerhetik meg a látogatók, a gasztronómiát, kézművességet, helyi termékeket felvonultató helyszín látványát a 2009-ben elhunyt Kossuth-díjas festő, Schéner Mihály "mesevilága" ihlette. Magyarkanizsa standját a dzsentri fogalma köré szervezték, itt bácskai divattervezőkkel, zenészekkel, táncosokkal találkozhat a közönség.

Rófusz Ferenc, A légy című filmjéért 1981-ban Oscar-díjat kapott filmrendező a sajtótájékoztatón elmondta: a fesztivál "nulladik" napján, szeptember 15-én a Teátrumban mutatja be új filmjét, amely a Ticket címet viseli. A rendező elmondta: a tízperces alkotás négy évig készült hagyományos technikával és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) volt először látható az idén nyáron.

"Tíz percbe sűrítettem egy egész életet" - fogalmazott a rendező, felidézve, hogy harminc éve egy légy szemébe, most egy születendő gyermek szemébe helyezte a képzeletbeli kamerát. "Azóta sem vállalkozott senki, hogy A légyhez hasonló háttéranimációs filmet készítsen" - tette hozzá, megemlítve, hogy nagyobbik fia "unszolására" vállalkozott a kézzel rajzolt produkció elkészítésére.

A filmben egy emberi élet stációi elevenednek meg, a záró képsorokban "eltemetik a kamerát". "Nem vidám film, elég depressziós lesz tőle az ember.

Elénk tartja a tükröt, hogy az élet apró villanás csupán" - jegyezte meg Rófusz Ferenc a mintegy hétezer rajzra épülő filmről. A címet azzal indokolta, hogy az élet olyan, mint egy utazás. "Mindenki kap egy jegyet, de nem tudja, hogy az hány állomásra szól és milyen osztályra" - vélekedett. Emlékeztetett: szomorú témája ellenére, a film a KAFF gyerekzsűrijének díját kapta, amire nagyon büszke. A Ticket a fesztivál mind a három napján látható lesz.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Arcátlan Arcátlan
Klímariadó! - 19. ARC Közérzeti Kiállítás
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Fischer Iván változata A Müpában
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés