bezár
 

film

2011. 09. 21.
Kilenc Éjszaka Fesztiválja - Navaratri az Urániában
2011.09.28. 19:30h, Uránia Nemzeti Filmszínház,1088, Budapest, Rákóczi út 21.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indiában, minden ősszel kilenc éjszakán és tíz nappalon át tart a Kilenc Éjszaka Fesztiválja, azaz a NAVARATRI. A Kilenc Éjszaka Fesztiváljának első napja idén szeptember 28-ra esik, melyet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepelhetünk indiai és magyar művészekből álló összművészeti összefogásban.
Itt az ideje a változásnak, a fizikai és szellemi megújulásnak, a vibráló, kreatív energiában bővelkedő időszakban, szokásosan tánccal és zenével ünnepelnek, akkor is, ha ez ilyenkor az őszt, illetve a tél közeledtét is jelöli.

Az ünnep, spirituális gyökereit tekintve, a legyőzhetetlen ősi kozmikus energiát a Shakti-t - melyet nem lehet létrehozni vagy megsemmisíteni - vagyis az Istennő különböző megjelenési formáit ünneplik India szerte. Mivel ilyenkor jelentős változás megy végbe a természetben, mely az emberekre is nagy hatással van, köszönni illik az isteni erőnek, hogy fenntartja az egyensúlyt az univerzumban.

A Kilenc Éjszaka Fesztiváljának első napja idén szeptember 28-ra esik, melyet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban ünnepelhetünk indiai és magyar művészekből álló összművészeti összefogásban.

GS RAJAN bambuszfuvola művész, zeneszerző, aki utoljára kilenc éve járt Budapesten, Delhiből érkezik, hogy kíséretével unikális koncertet adjon. A női energiát Bittner Meenakshi Dóra dél-indiai klasszikus táncelőadása képviseli, majd az est második felében Tóth Tamás, 2010-ben Indiában forgatott, Guru című filmjét láthatja az Urániában ünneplő közönség.

Jegyár 2500.- Ft.

Részletes program:

19:30 - Bittner Meenakshi Dóra indiai táncelőadása

Bittner Meenakshi Dóra - Bharatanatyam táncművész Magyarországról indulva a dél-indiai Chennai-ban tradicionális (mester-tanítvány) keretek között tanult és tartotta meg vizsgaelőadását.
India többszörösen kitüntetett érdemes művészének, Jayanthi Subramaniam-nak, a chennai-i Kala Darsana Táncművészeti Intézet igazgatójának személyes tanítványa.

Dél-Indiai klasszikus tánc tanulmányait 1997-ben kezdte Budapesten. 2005-ben élőzenei kísérettel tartotta meg első önálló estjét a dél-indiai Chennai-ban. 2009-ben „Yantra” címmel elkészült az első magyarországi tematikus Bharatanatyam táncfilm Bittner Meenakshi Dóra szereplésével. 2010-ben fellépett a világ legnagyobb spirituális fesztiválján, az indiai „Kumbh Mela”-n.


19:50 - GS RAJAN koncert

GS RAJAN komoly elhivatottsága a klasszikus zene iránt a dél-indiai Chennai-ba, a Kalakshetra Művészeti Intézetben vezette 1978-ban. Szerencséje volt személyesen, a legendás alapító-igazgatótól, Rukmini Devi Arundale-tól inspiráló útmutatásokat kapni, de olyan mesterektől is tanulhatott, mint MD Ramanathan, Pudukode Krishnamurthi, és H. Ramachandra Sastri.

Rajan kreatív kifejezésmódja, közel két évtizede, a legváltozatosabb formákban képviseli magát. Számos dalt szerzett, hindi, malayalam és tamil nyelven. Komponált már bhajanokat, kórusokat, vallásos énekeket, kortárs tánc zenét, játék- és dokumentumfilm zenét, és tematikus darabokat. Beutazta nem csak egész Indiát, de járt már többek között Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Angliában, Oroszországban, Kínában, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban, az Egyesült Államokban és az Egyesült Arab Emírségekben, mint fuvolaművész és zeneszerző.


20:30 - Tóth Tamás: GURU című filmjének vetítése

Tóth Tamás: GURU
Dokumentum-játékfilm
"A gu szótag árnyékot jelent, a ru szótag, azt ki eloszlatja azt,
Mivel hatalma van, hogy a sötétet elűzze - így nevezik: guru."

A munkában megöregedett indiai utazó-kereskedő, Rámdász feleségével együtt visszatér szülőföldjére, Indiába. Ám Rámdász, felesége hirtelen halála után teljesen magára marad. Ekkor egy asztrológussal való beszélgetés hatására elindul az egyik szent városban tartott nagy zarándoklatra, hogy gurut keressen.

Forgatókönyv: Leveles Zoltán és Tóth Tamás
Operatőr: Abhuday Khaitan
Zeneszerző: Debasish Ganguly

Tótha Tamás rendezővel Keller Mirella készített interjút - ennek szövege itt olvasható a prae.hu-n.


nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés