bezár
 

zene

2008. 07. 27.
Győztes a lengyel Switch On Quintet
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A lengyel Switch On Quintet nyerte az első alkalommal megrendezett Kodolányi Nemzetközi Jazzversenyt, a második díjat két magyar együttes, a Mindsweeper és a Balázs Tamás Trió megosztva kapta - közölte Szondy Réka sajtóreferens.
A nyertes zenekar jutalma több mint egymillió forint (5.000 euró). A győztes együttes a pénzdíj mellett lehetőséget kap arra, hogy professzionális körülmények között rögzítse albumát a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének stúdiójában. A Magyar Rádió is fellépési lehetőséget kínál a dobogós együttesek egyikének a Bartók Rádió "Jazz a Márványteremben" című sorozatának keretében 2008 őszén - részletezte a sajtóreferens.

A verseny nemzetközi zsűrijében olyan világhírű művészek ültek, mint a Grammy-díjra jelölt, ütőhangszeres-zeneszerző-hangszerelő John Hollenbeck (New York), aki saját formációi mellett a legendás Bob Brookmeyer big bandjének állandó dobosa és a szintén amerikai, egyéni hangú Kyle Gregory trombitaművész-zeneszerző, aki már több ízben játszott Magyarországon.  

Magyarországot az egyik legnagyobb szakmai tekintély, Gonda János (zongoraművész-zeneszerző, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékének alapítója) képviselte. 

A testület tagja volt a sokoldalú, előadóként és zeneszerzőként is meghatározó egyéniség, Borbély Mihály, illetve az európai és tengerentúli jazz-élet berkeiben egyaránt aktív, fiatal zongoraművész-zeneszerző, Szabó Dániel, a Kodolányi János Főiskola Művészeti tanszékének művészeti vezetője. 

Az I. Nemzetközi Kodolányi Jazzverseny hivatalos végeredménye: első a Switch On Quintet (Lengyelország). Két második díjat adtak ki: a Mindsweepernek  (Magyarország) és a Balázs Tamás Triónak (Magyarország). A harmadik díjat nem adták ki 

Különdíjas lett a Tim Evans Quartet (UK) és Three Peas in a Pod (Germany), egyéni különdíjat kapott a legjobb saját szerzeményért Csongrádi Gábor (Mindsweeper) és a legjobb hangszerelésért Balázs Tamás (Balázs Tamás Trio).

nyomtat

Szerzők

-- Pollágh Péter --


További írások a rovatból

A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés