bezár
 

irodalom

2008. 08. 05.
A Nyugat-busz nyári menetrendje
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Nyugat-busz nyári menetrendje Az ülések helyett tologatós táblák, érintőképernyős számítógépek uralják a teret, a kapaszkodókra szerelt tablókon dokumentációk, fotográfiák, anekdoták szórakoztatják az érdeklődőket azon a piros autóbuszon, amelyet több mint egy hónapja indított útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum. A Nyugat-busz "könnyedebb" és "diákosabb" utazó változata az intézmény március 27-én nyílt, a száz éves Nyugat folyóiratot bemutató reprezentatív kiállításának.
Már 10 településen járt a busz; első állomása Tiszacsécse volt, majd Békéscsaba, Gyula, Balatonfüred, Kecskemét, Tiszakécske, Leányfalu, Nagymaros és Szombathely következett a menetrendben.

A buszra felszállók a számítógépek segítségével archív filmeken láthatják, amint Karinthy Frigyes hógolyózik a fiával, Móricz Zsigmond gépel, Kosztolányi Dezső családja körében bohóckodik, Szabó Lőrinc, Németh László és Móricz Zsigmond beszélgetnek. A derűs kisfilmek ellenpontjaként megtekinthető az Ady Endre temetésén készült mozgókép is.

A hangfelvételeken egyebek mellett Móricz Zsigmond mesél Rózsa Sándorról, a betyárról, Tersánszky Józsi Jenő 80. születésnapján felolvassa levéltervezetét, gitározik és énekel baráti körben; Babits Mihály a Kosztolányi Dezső halálára írt nekrológját tolmácsolja, Füst Milán Öregség, Weöres Sándor Anyámnak című versét mondja el, Illyés Gyula pedig Babits Mihályról és Babits esztergomi házáról beszél. 

Számos fotó illusztrálja a folyóirat nemzedékeit különböző élethelyzetekben: Babits Mihály síel, egy másik képen a gyerekét hintáztatja, Radnóti Miklós egy napozóágyon fekszik, Áprily Lajos karjában tartja kisfiát, Déry Tibor vitorlázik, Móricz Zsigmond a leányfalui strandon kantáros fürdőnadrágban pihen, de láthatók gyermekkori felvételek Kosztolányi Dezsőről és Jékely Zoltánról is. 

Topográfia segítségével is bővítheti ismereteit a közönség; a komputeren található helyrajzon kicsiny pöttyök jelzik a jelentősebb budapesti kávéházakat, szerkesztőségeket, lakhelyeket, a Kárpát-medence térképén pedig azokat a településeket, városokat emelték ki, ahol a Nyugat szerzői születtek, éltek, dolgoztak. A pöttyre kattintva a látogató különféle érdekes információk birtokába juthat, így egyebek mellett az is kiderül, kik dolgoztak akkor az adott szerkesztőségben, vagy kik töltötték idejüket a Central Kávéházban. 

A tologatós táblákon a Nyugat története, a folyóirat elleni támadások és a Nyugat Könyvkiadó tevékenysége is bemutatkozik korabeli fotókon, dokumentációkon keresztül. Itt olvashat az érdeklődő egy 1912-ben született érdekes és szórakoztató paródiagyűjteményt is, amelynek a szerzője ismeretlen, s Az Ugat címet viseli. Borítójával is a Nyugatot imitálja, tartalmát tekintve pedig a Karinthy Frigyes Így Írtok szerzeményéhez hasonló; a Nyugat szerzőinek írásait, stílusát, szóhasználatát kifigurázó írások lelhetők benne.

A Nyugat-busz szervezője, Szilágyi Judit lelkesen ecsetelte, hogy a legutóbbi állomáson, a kapolcsi Bűvészetek Völgyében kiemelkedően nagy nézettségük volt, naponta mintegy hatszázan tekintették meg a kiállítást, háromszor annyian, mint más városokban. Balatonfüreden a Tagore sétány végén leparkolva várta az utazó-tárlat az arra sétálókat, s talán a megfelelő helynek, vagy az esős időnek köszönhetően napi 350 látogatót számolhattak össze a szervezők. Hasonló várakozással tekintenek az egy hetes budapesti Sziget rendezvénysorozat elé, ahol valószínűleg szintén sokan lesznek kíváncsiak az utazó tárlatra.

"100 éves a Nyugat" feliratú autóbusz december közepéig jár az ország különböző helyszíneire, 50 helyre már elígérkeztek. A tervezett helyszínek között szerepel Keszthely és Veszprém mellett Hercegszántó és Baja is. A sofőrökön kívül mindig a kiállítással tart egy múzeumi munkatárs is, aki igény esetén plusz információkkal látja el az érdeklődőket.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés