bezár
 

zene

2012. 04. 13.
Képzelt Város lemezbemutató és poszt-rock szeánsz az A38-on
Hélium lemezbemutató, A38, 2012.04.29.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két remek poszt-rock zenekar, amelyek hol erőteljes, hol melankolikus, hol sodró hangulataikkal különös utazásra hívnak. A magyar Képzelt Város április 29-én tartja Hélium című második nagylemezének bemutató koncertjét az A38 hajón.
A Képzelt Várost 2005-ben alakította négy építészhallgató, a zenekar azóta számos tagcserén esett át és közben hat fősre bővült. Az együttes zenéje abban tér el a megszokottól, hogy a gitárok mellett a billentyű és a cselló is domináns szerepet játszanak, ez teszi igazán jellegzetessé a hangzásvilágot, kiemelve őket a poszt-rock zenekarok mezőnyéből. Zenéjükre egyformán jellemzőek a lebegő témák és a lendületes, dinamikus kitörések.

2008 elején, szerzői kiadásban jelent meg a Csend Utca EP, ami még inkább populáris-alternatív vonalat képviselt, majd 2009-ben kiadásra került a White Noise című kislemez. Ez nevezhető vízválasztónak is, hiszen innentől egy új időszámítást kezdtek, elindulva azon az úton, amit a mai napig követnek, egyre nagyobb sikerekkel.
 
A PANKKK által támogatott első nagylemez (Mit nekem) felvételei a Bakeryben és az Altrecords stúdióban készültek, a keverés és a master szintén a Bakeryben zajlott, Bodnár Péter vezetésével. A nagylemez 2009. november 13-án jelent meg szerzői kiadásban, ingyenesen is letölthető az együttes weboldaláról.
 
A lemez munkálatai alatt és után fellépések követték egymást itthon és a szomszédos országokban, 2010-ben kétszer is játszottak Bécsben, először az osztrák Our Ceasing Voice, majd a francia Bye Horus társaságában. A külföldi fellépések mellett itthon olyan nevekkel játszottak már együtt, mint a holland Anneke van Giersbergen, a Gathering volt énekesnője, a svéd Jeniferever, a japán Zeni Geva, az amerikai Constants, az ausztrál Heirs, a már említett Our Ceasing Voice és a Bye Horus, vagy a magyarok közül a Turbo,  a marionette ID vagy a pozvakowski.
 
A zenekar 2011 telén kezdte el második nagylemezének felvételét a Metropol Stúdióban. Az album 2012 áprilisában jelenik meg Hélium címmel, a lemezbemutató április 29-én lesz az A38 Hajón. A Hélium, csakúgy, mint a Mit nekem és a Csend utca, ingyenesen letölthető a zenekar honlapjáról.

Az előzenekari posztot az innsbrucki Our Ceasing Voice tölti be: az osztrák undergroundban elég komoly szerepet játszó postrock-community egyik vezéralakja, tucatnyi koncerttel a háta mögött.
nyomtat

Szerzők

-- Soós Tamás --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Dev Patel: A Majomember
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés