bezár
 

art&design

2012. 05. 11.
Balassagyarmat visszakéri a megyei múzeumi székhelyet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balassagyarmat visszakéri Salgótarjántól a megyei múzeumi székhelyet, és azt szeretnék elérni, hogy ez jelenjen meg a kulturális szaktörvény módosításában is. Ehhez országgyűlési képviselőjük közreműködését is kérik, a szaktárcához pedig eljuttatják a megfelelő anyagokat - közölték a város vezetői pénteki sajtótájékoztatójukon.
Medvácz Lajos (Fidesz) polgármester és Csach Gábor (Fidesz) alpolgármester elmondta, hogy a balassagyarmati Palóc Múzeumot 1970-ben politikai alapon fosztották meg a megyei múzeumi címtől. A gyarmatiak az utóbbi 22 évben, a rendszerváltás óta folyamatosan próbálták visszaállítani az eredeti helyzetet.

A kezdeményezésnek most a megyei múzeumi rendszert érintő változások adtak ismét lökést. A városvezetők attól tartanak, hogy a kulturális szaktörvény tervezett módosítását követően a kormány megyénként csak egy megyei múzeumot támogatna. Ez pedig Nógrád megye esetében a Salgótarjánban működő Nógrádi Történeti Múzeum lenne.

Érveik között elmondták, hogy a megye ezeréves történelmi kötődései, kulturális örökségének, polgári hagyományainak többsége Balassagyarmaton és környékén találhatók.

A Palóc Múzeum a megyei múzeumi intézmények természetes történelmi és földrajzi központja, maga az épület pedig költségeiben az egyik legtakarékosabb.

Az önkormányzat vezetői szerint az elmúlt 20 évben a salgótarjáni megyei múzeum produkálta a legalacsonyabb szakmai nívót és fizető látogatószámot, miközben az elmúlt 40 évben irreálisan a legmagasabb támogatást és fejlesztést kapta a megyében.

Felidézték, hogy Balassagyarmaton 121 éve hozták létre az akkori megyei múzeumot, amely 79 évig működött e minőségében, majd gyűjteményét 1970-ben szétosztották Szécsény, Pásztó és Salgótarján létrehozott múzeumai között, és az utóbbit avatták megyei múzeummá.

Mint a városvezetők kifejtették, a szécsényi régészeti szakág visszaintegrálásával, a város képzőművészeti és helytörténeti gyűjteményének bevonásával a néprajzi, történeti és irodalmi muzeológiát működtető Balassagyarmaton ismét létrejöhetne az új jogszabálynak is megfelelő megyei múzeum.

Balassagyarmat vállalja a felmerülő költöztetési költségek és többlet helyiségigény biztosítását - hangsúlyozták a város vezetői.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
art&design

Be szabad jönni? Be szabad jönni?
POSZTADOKKAPOKALIPTIKUS - Mécs Miklós, Mécs Miklós, Mécs Miklós és Mécs Miklós (+ Fischer Judit és a Sz.A.F.) kiállítása / Trafó Galéria
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Közép-európai kapcsolataink Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója
színház

A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége A kritikus lét elviselhetetlen könnyűsége
Ön/kritikusan a kritikáról beszélgetés a Három Hollóban 2020. január 14-én


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés