bezár
 

zene

2012. 09. 05.
Zenészek az iskolapadban
Jótékonysági tanszergyűjtés a Zöld Pardonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Zöld Pardon szerda délután egy kis időre osztályteremmé alakult át, ahol a hazai zenei élet ismert művészei foglaltak helyet a padokban. De nem kell megijednünk, a zenészek nem kezdtek el újra iskolába járni, egyszerűen csak azért váltak újból nebulókká, hogy együtt örüljenek a ZP tanszergyűjtő akciójának sikerességén. A sajtótájékoztatón jártunk.
A Zöld Pardon idén először hirdette meg jótékonysági tanszergyűjtő akcióját, melynek keretében a fellépő zenekarok koncertjein új és használt tanszereket – jó állapotban lévő táskákat, tolltartókat, íróeszközöket és füzeteket – adományozhattunk a rászoruló diákoknak.

A kezdeményezés mellé olyan zenekarok álltak, mint az Alvin és a Mókusok, a Vad Fruttik, a Kowalsky meg a Vega, a 30Y, a Road, a Subscribe, a Compact Disco és az Anna & the Barbies is, akik azt kérték rajongóiktól, hogy a koncertjeikre hozzanak magukkal olyan iskolai felszereléseket, melyeknek ők már nem veszik hasznát, viszont mások számára még rendkívül előnyösek lehetnek. Az eredmény pedig minden várakozást felülmúlt, hiszen az akció augusztus 21 és szeptember 1 között, tehát csupán két hétig tartott, ám ez idő alatt 450 füzetcsomag, tízméternyi vonalzó, legalább 50 iskolatáska, több száz tolltartó, több ezer toll, ceruza, zsírkréta, vízfesték, számológépek, földgömbök érkeztek a szórakozóhelyre, így a szervezők 15 osztálynak tudnak segíteni ezekkel az eszközökkel.

A Zöld Pardon vezetői maguk is szülők, így pontosan tudják, hogy milyen nehéz kigazdálkodni az iskolakezdés árát, ezért is örülnek különösen annak, hogy ilyen sok tanszerrel segíthetik a szegényebb osztályok nebulóit.



Az egymillió forint értékben összegyűlt tanszermennyiség a Jól-Lét alapítványhoz kerül, akik majd gondoskodnak arról, hogy eljusson minden egyes darab a megfelelő osztályokhoz és kisdiákhoz.

A sajtótájékoztatón Zsigmond Orsika, a Jól-Lét Közhasznú Alapítvány marketingvezetője elmondta, hogy az eredeti tervben az szerepelt, hogy az adományokat az alapítvánnyal közvetlenül kapcsolatban álló, gyermeküket egyedül nevelő édesanyák között osztják szét, ám olyan nagy mennyiségben érkeztek a felajánlások, hogy ennél jóval szélesebb tömeget is el tudnak látni írószerekkel és füzetekkel.

A 15 osztálynyi gyerekre elegendő tanszerből jut majd a XI. kerületi családsegítő központba, ahol 450 kisgyermekes család kap egy csomagot a jó tanévkezdéshez. Tudni kell, hogy ezen családok között minden harmadik rendkívül rossz anyagi körülmények között él, így nekik markáns segítséget jelentenek ezek az iskolakezdéshez szükséges eszközök. A Máltai Szeretetszolgálat gyermeksegély szolgálatán keresztül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő családok is kapnak az adományokból, mivel itt a munkanélküliség miatt sokszor egy-egy háztartásban olyan nagy a szegénység, hogy egy füzet árát is nehezen gazdálkodják ki.



Természetesen nemcsak tanszerek kerültek felajánlásra, hiszen volt olyan koncertlátogató, aki különböző játékokat hozott magával. Ezek a játékok egy árvaházba kerülnek majd, hogy ott csaljanak mosolyt az arcokra – tudtuk meg Zsigmond Orsikától.

Kővári Zsuzsanna, a Zöld Pardon ügyvezető igazgatója is örömét fejezte ki az akció sikerességét illetően. Zsuzsanna szerint igen lelkesítő volt megtapasztalni azt, hogy a fiatalok nemcsak a szórakozásnak élnek és nemcsak önmagukra figyelnek, hanem szociálisan érzékenyek és empatikusan közelítenek hátrányos helyzetű társaik felé.



A sajtótájékoztatón résztvevő művészek is igen hálásak voltak rajongóiknak ezért a rengeteg adományért. Sőt, ők maguk is kivették részüket az adományozásból, hiszen az akció napjaiban ők is tanszerekkel megpakolva érkeztek, és a lehető legtöbb fórumon igyekeztek felhívni a kezdeményezés fontosságára a figyelmet.

Nem véletlen tehát, hogy a mai sajtótájékoztatón örömmel dőlt hátra az iskolapadban és büszkén pózolt egy-egy táskával Kowa, a Kowalsky meg a Vega énekese, Pásztor Anna az Anna and the Barbies-ból, Csongor Bálint a Subscribe-ból és Walkó Csaba, valamint Lofti Behnam a Compact Discoból.

Walkó Csaba a Compact disco énekese elmondta, hogy az elején egy kissé szkeptikusan viszonyultak ehhez az egész dologhoz, mert nem hitték, hogy valaki tanszerekkel megrakodva indul útnak egy-egy koncertre. De a látvány igazán meglepte őket, amikor a nagy tömeg megpakolt iskolatáskákkal érkezett a buliba. "Mivel a Zöld Pardonban ünnepeltük a zenekar negyedik születésnapját, ennél szebb ajándékot nem is kaphattunk volna a rajongóinktól" – mondta az énekes.



A sajtótájékoztató végén pedig a hangulathoz igazodva egy igazi menzaebédre invitáltak minket a szervezők, ahol többek között gulyásleves, rizi-bizi, gyümölcsleves és tészta volt a menüsoron.

Az akció sikerességére való tekintettel a Zöld Pardon vezetősége reméli, hogy a következő évben is megrendezhetnek egy ehhez hasonló jótékonysági gyűjtést.
nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés