bezár
 

film

2008. 10. 02.
Rövidfilmek hosszú távra - Román Filmhét Budapesten
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei nemzetközi fesztiválokon legnagyobb sikereket elért román rövidfilmeket helyezik a középpontba az idei budapesti Román Filmhéten; a hétfőn induló vetítéssorozat keretében többek között a Megatron című Arany Pálma-díjat nyert alkotást és a Lugosi Béla, a bukott vámpír című filmet is láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
Marin Crisan Megatron című rövidfilmje, amelyet a Cannes-i Filmfesztivál zsűrije Arany Pálmával díjazott, egy Maxim nevű kisfiúról szól, aki abban reménykedik, hogy a 8. születésnapjára beígért város- és gyorsétterem látogatáson túlmenően sosem látott édesapjával is találkozhat a jeles napon. 

Az október 11-ig tartó filmhét programjának egyik különlegessége Florin Iepan Lugosi Béla, a bukott vámpír című, 52 perces dokumentumfilmje, amely archív és friss felvételeket egyaránt tartalmaz. Előbbieken többek között a magyar származású színész és egykori legnagyobb riválisa, a Frankeinstein szerepével híressé vált Boris Karloff látható, míg a friss kockákon ifjabb Lugosi Béla és az Oscar-díjas Szabó István emlékeznek a legendás előadóművészre. A magyar származású színész, aki még a húszas években tette át székhelyét Hollywoodba, Drakula szerepével írta be magát a filmtörténetbe.

A Román Kulturális Intézet tájékoztatása szerint a budapesti közönség megtekintheti továbbá Ciprian Alexandrescu Lépcsőház című, igaz történeten alapuló filmszatíráját, amely egy haláleset beindította láncreakciót mutat be, csakúgy, mint Bogdan Mustata Jó nap a strandoláshoz című moziját, ami három, a javítóintézetből megszökött fiatalkorú bűnözőről szól, akik elrabolnak egy prostituáltat és egy sofőrt, majd a tengerparton "játszadoznak" velük. A programban Adrian Sitaru Hullámok, Florin Piersic Jr. Velence, Némethi András Barna Rien ne va plus, Stanca Radu Stefan, Gabriel Sarbu Nehez élet és Hanno Hoffer Humanitárius segély című rövidfilmjei, valamint A többi néma csend, Felvonó, Az idegenlégió, Keresztutak című játékfilmek és dokumentumfilmek is szerepelnek. 

A budapesti Román Kulturális Intézet, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium által támogatott filmhéten vendégéként szerepel Nae Caranfil rendező, valamint A többi néma csend két színésze, Mirela Zeta és Marius Florea Vizante.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés