bezár
 

art&design

2008. 10. 04.
Kiállítás a magyar design száz évéről Bukarestben
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás a magyar design száz évéről Bukarestben A magyar design XX. századát mutatja be kiemelkedő ipari termékek és tervek alapján a Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben megnyílt Made in Hungary 1900-2000 című kiállítás.

prae.hu

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, valamint a Magyar Formatervezők Tanácsa támogatásával szervezett kiállítás október 30-ig tekinthető meg a román fővárosban. 

Az intézet összegzése szerint a tárlaton nem egyszerűen esztétikai-formai eredmények láthatók, hanem használati tárgyak, amelyeknek csak egyik értéke a formai, de amely nélkül nem is létezhetnének a tárgyak. Az időszak azt a századnyi időt fogja át, amelynek elején megindult az ipari kultúra kialakulása Magyarországon, s amelynek a végén korszakos változások kezdődtek ismét. 
design
Bretter E. Zoltán, az intézet igazgatója elmondta: a Made in Hungary egy sorozat kezdő kiállítása, olyan sorozaté, amelyben az intézmény következetesen szeretné bemutatni a magyar design és ezen keresztül a magyar ipari teljesítmények képét, történetét, jelenkori állapotát. 

Az igazgató példaként említette, hogy az utolsó kiállított kép a Gömböc, mint a magyar formatervezés egyik mostani csúcspontja. De láthatóak korábbi "alkotások" is, így a Rubik-kocka vagy a Ganz Művek áramvonalas mozdonya, amely egykor formatervezési forradalomnak számított. 

Az igazgató jelezte, hogy lesznek még hasonló kiállítások. Ez a mostani elsősorban a szakembereket, a román egyetem professzorait és diákjait vonzotta, azokat, akik maguk is ilyesmivel foglalkoznak. Nekik van módjuk arra, hogy összehasonlíthassák a román és a magyar formatervezés, ipari termékek közötti különbségeket és hasonlóságokat.

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés