bezár
 

zene

2013. 01. 10.
Nova Rock Fesztivál - idén kilencedszerre
Nickelsdorf ismét nívós bandákkal várja a fesztiválozókat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nova Rock Fesztivál - idén kilencedszerre Aki még nem döntötte el, hogy hol is töltse az idei Vakáció első hétvégéjét, annak bátran ajánlunk egy laza átruccanást a "sógorokhoz", Burgenlandba. Épp csak át kell lépnünk a - már csak virtuális - határsorompón, és máris Nickelsdorfban, a világ egyik legrangosabb (és hangosabb) rockfesztiváljának zajos sodrásában találjuk magunkat.
A Nova Rock szervezői a közönség igényeit figyelembe véve idén is olyan bandákkal örvendeztetik meg a rajongókat, amelyek aktualitásuk mellett már számtalanszor bizonyságot tettek arról, hogy tökéletesen beleillenek a "fesztiválhangulatba".

A legújabb bejelentések között megtalálhatjuk az amerikai rock-slágerlisták éllovasait, a Kings Of Leon és a 30 Seconds To Mars képviseletében, de a keményebb stílust előnyben részesítőknek sem kell csalódniuk, hiszen az A Day To Remember, a Bullet For My Valentine, az Amon Amarth vagy épp a Five Finger Death Punch önmagában is elegendő indok a jegyfoglalásra.

Akik pedig egy kicsit különlegesebb zenei élményre vágynának, azoknak a német származású elektronikus hip-hop csapat, a Deichkind és a svéd indie-rock duó, a Johnossi fog várhatóan kellemes perceket okozni.
 
Három Grammy-díjjal a háta mögött a fesztivál egyik legnagyobb húzóneve a négy testvér alapította Kings Of Leon, akik a 2010-ben kiadott ötödik nagylemezük után tavaly rövid pihenőre vonultak. A tervezettnél tovább tartó csendet és ezzel együtt a feloszlásról szóló pletykákat megtörve idén augusztusban bejelentették, hogy az új album munkálatai hamarosan megkezdődnek, és emellé aktív turnézást is tervez a csapat.  Ebből számunkra egyenesen következik, hogy  a régebbi, áttörést hozó slágerek mellett nagy valószínűséggel új dalok is felcsendülnek majd az oklahomai bandától.
 
Hasonlóan bizonytalan sorsot jósoltak a Jared Leto által vezetett 30 Seconds To Marsnak, hiszen a színész-énekes jelenleg is legújabb filmjén, a Dallas Buyer’s Clubon dolgozik, melyben egy HIV fertőzött transzvesztitát játszik, így sokan nem tudták, mennyi ideje fog maradni a bandára. A jelek szerint azonban a csapat él és virul, hamarosan pedig egy új daluk is napvilágot lát. A szerepe kedvéért csontsoványra fogyott Jared pedig már hazánkat is megjárta bandájával, így mind pótlás, mind nosztalgia gyanánt érdemes lesz ellátogatni a Los Angeles-i gruppa koncertjére.
 
Az új bejelentések közül egyértelműen a legegyedibb hangzást tudhatja magáénak a hamburgi Deichkind, hiszen az elektronikus zajokkal támogatott hip-hop zenéjüket humoros szövegekkel fűszerezik, ami a német zenei paletta egyik legszínesebb foltjává teszi őket. A 15 éve működő banda koncertjein a tömeges párnacsata, a képtelennek tűnő ruhaköltemények és az elképesztő partihangulat garantált, így azok sem akarnak majd lemaradni fellépésükről, akik nem igazán élik ezt a fajta zenét, vagy épp nem értik a német dalszövegeket.
 
A brit Bullet For My Valentine talán a világ egyik legnépszerűbb metálbandájává nőtte ki magát az utóbbi időben, akik méltán érdemelték ki helyüket a legtöbb fesztivál nagyszínpadán. A néhány éve még torokproblémákkal küzdő Matthew Tuck énekes és csapata frissebb, mint valaha, s ezt számtalan üdítő koncertjük mellett az a néhány új dal is bizonyítja, melyeket nemrégiben a jövőre megjelenő nagylemezükről tettek közzé. A számtalan begyűjtött trófea mellett pedig 2010-ben elnyerték a legjobb koncertbandának járó díjat, amelyet a Kerrang! magazin osztott ki. Szóval, jó kis zúzás várható a Fertő-tó partján!
 
Szintén a keményebb vonalat képviseli az amerikai A Day To Remember, akik a fiatalos pop-punk dallamokat lendületes hardcore részekkel keverve igazi csemegének számítanak a listáról. A hamarosan új lemezzel jelentkező csapat hamar a fiatalok kedvence lett, hiszen zenei teljesítményük mellett arra is nagy figyelmet fordítanak, hogy erőteljes koncertjeiken mindenki bátran kimozoghassa magából a felgyülemlett feszültséget, ha erre támad kedve. Erre pedig egy őrült hangulatú fesztiválon minden esély megvan!
 
A svéd dallamos death metál egyik legjelesebb képviselője, az Amon Amarth is tiszteletét teszi a fesztiválon. Az általuk képviselt fémzenét - viking mitológiára épített dalszövegeik miatt - a legtöbben csak "viking-metálként" emlegetik. A lemezeiken hallott kőkemény gitárszaggatások és őrült szólók az élő fellépések során is biztosítják, hogy csak úgy repedjenek azok a szöggel kivert bőrdzsekik... A közel 20 éve pályán levő banda élete legjobb formájában van, így tőlük is parádés fellépésre számíthatunk.
 
A hazai jelenlétet sem kell hiányolnunk a Nova Rock felhozatalából. A magyar születésű Zoltán Báthory jelenleg az amerikai Five Finger Death Punch gitárosaként tépi a húrokat. Az egyszerű, de őszinte szövegek, a pörgős és dallamközpontú zeneiség révén kiváló koncertbandává nőtte ki magát az együttes, akik a turnézás mellett a negyedik album stúdiómunkálatait is megkezdték.
 
A könnyedebb zenékért rajongókat sem felejtették el a szervezők, hiszen a stockholmi szerzőpáros, a Johnossi is fellép a fesztivál keretein belül, akik könnyedebb indie-rock zenéjük ellenére is képesek energiával teli, élő teljesítményre és a közönség maximális szórakoztatására.
 
A lista tehát elég meggyőző és még mindig nem teljes, így okkal várhatjuk az elkövetkező bejelentéseket, s a bandákat böngészve bátran állíthatjuk, hogy ebből kimaradni nagyon nem ajánlott!
Nova RockNOVA ROCK 2013
Nickelsdorf, Ausztria
Június 14-16.
Ticket Express jegylink: goo.gl/lkVgc

nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Interjú Szabó Dániellel külföldi érvényesülésről, versenyzésről, a siker lehetséges jelentéseiről
Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
Interjú Spányi Miklóssal a régizenei mozgalomról, külföldi tanulmányokról, zenei interpretációról

Más művészeti ágakról

Transzdiszciplináris Traumatudomány: Trauma Kortárs és Történeti Perspektívákon Keresztül címmel angol nyelvű, nemzetközi nyári egyetem a CEU budapesti kampuszán, 2022 július 11-16.
Neked már megvan a heti Praedád?


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés