bezár
 

film

2008. 10. 10.
Csak fikció a magyar foci?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csak fikció a magyar foci? Úgy tűnik, a művészetnél többet mond el a fociról az a levélváltás, mely az HBO és az Ultra Viola Bulldogs közti zajlott. Az UVB sérelmezte, hogy az újpestiek lúzerként lettek volna beállítva a mozicsatorna saját gyártású sorozatában. Ha jól bogarásszuk ki, az HBO kivette a létező focicsapatok nevét a filmből. A válaszlevél szó szerint olvasható.
Így Pálfi György, a Taxidermia és a Hukkle rendezője – aki a sorozatnak ezt az epizódját is készíti – létező csapatok neve említése nélkül rendezheti meg a Született lúzer magyar focira vonatkozó epizódját. Jelentősen nem változik meg sem az ő munkája, sem a forgatókönyvíróké.

Persze nem kizárt, hogy néhányan az akárhogyan is – legyen most nekünk Pipacs SE – elnevezett csapatban majd felismerni vélik az Újpestet, emiatt tehát ők még lúzerek maradnak. Így aztán a magyar foci is lúzer marad.

Összefoglalva: az HBO a jól bevált recepthez fordult: fikció az egész. Fikció a magyar szurkoló, fikció a magyar focicsapat, fikció a magyar foci. Joggal hihetjük tán, hogy így rázúmoltak a magyar foci valódi helyzetére. Nézzünk csak bele a nemzetközi kupákba vagy a világversenyekbe. Se Pipacs SE, se magyar foci.

Az HBO levele

Tisztelt Ultra Viola Bulldogs!

Kedves Uram!

Köszönjük, hogy levelével megtisztelt, megtiszteltek Bennünket.

Mint a magyar futball és egyéb sportok lelkes hívei és gyakorlói, az HBO munkatársai, és így produkciói sem szándékoznak akár csak a legcsekélyebb mértékben is negatív színben feltűntetni az Újpest, vagy bármely más futball klub szurkolóit, s ezt a
Született lúzer című sorozat II. évadjának részeiben sem tesszük. Sorozatunk értelmetlen, már-már viccesen morbid emberi haláleseteket dolgoz fel - mindegyikük egyedi, személyes történet, nem kötődik csoportokhoz, szervezetekhez, s nem általánosít. A most készülő második évad egyik epizódjában egy fiatalember oly mértékben esetlen, hogy bár élete nagy vágya, hogy maga is igazi futballszurkolóvá váljon, ezt saját, egyéni kompetenciái okán egyszerűen képtelen valóra váltani. Sőt...

Ez az epizód tehát sem az Ultra Viola Bulldogsra, sem más szurkolói klubra nem vet rossz fényt, hiszen nem a szurkolókról, hanem egy olyan egyénről szól, aki önhibájából alkalmatlan arra, hogy ebbe az általa mélyen tisztelt és csodált közösségbe bekerüljön. Egyetlen futball egyesület neve és színe sem szerepel továbbá a kisfilmben, így semmiféle utalással nem élünk a hazai futballszurkolók akármely csoportjára.

Bízunk benne, hogy a fentiek ismeretében már más színben látja a helyzetet, és Ön is megnézi majd a decemberben adásba kerülő új Született lúzer részeket.

További jó szurkolást, jó egészséget kívánunk Önöknek!

Tisztelettel:

az HBO Magyarország


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Lóth Balázs: Pesti balhé
Spike Lee: Az 5 bajtárs

Más művészeti ágakról

színház

Nyuszi a kalapból Nyuszi a kalapból
Nassim Soleimanpour Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadásáról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A zenéért és a közönségért A zenéért és a közönségért
Interjú Oláh Vilmos Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, koncertmesterrel sikerről és korunk zenei piacának követelményeiről
irodalom

Kiút a közönyből Kiút a közönyből
Anne Cathrine Bomann: Agathe, fordította Petrikovics Edit, Jelenkor Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés