bezár
 

film

2008. 10. 10.
Csak fikció a magyar foci?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csak fikció a magyar foci? Úgy tűnik, a művészetnél többet mond el a fociról az a levélváltás, mely az HBO és az Ultra Viola Bulldogs közti zajlott. Az UVB sérelmezte, hogy az újpestiek lúzerként lettek volna beállítva a mozicsatorna saját gyártású sorozatában. Ha jól bogarásszuk ki, az HBO kivette a létező focicsapatok nevét a filmből. A válaszlevél szó szerint olvasható.
Így Pálfi György, a Taxidermia és a Hukkle rendezője – aki a sorozatnak ezt az epizódját is készíti – létező csapatok neve említése nélkül rendezheti meg a Született lúzer magyar focira vonatkozó epizódját. Jelentősen nem változik meg sem az ő munkája, sem a forgatókönyvíróké.

Persze nem kizárt, hogy néhányan az akárhogyan is – legyen most nekünk Pipacs SE – elnevezett csapatban majd felismerni vélik az Újpestet, emiatt tehát ők még lúzerek maradnak. Így aztán a magyar foci is lúzer marad.

Összefoglalva: az HBO a jól bevált recepthez fordult: fikció az egész. Fikció a magyar szurkoló, fikció a magyar focicsapat, fikció a magyar foci. Joggal hihetjük tán, hogy így rázúmoltak a magyar foci valódi helyzetére. Nézzünk csak bele a nemzetközi kupákba vagy a világversenyekbe. Se Pipacs SE, se magyar foci.

Az HBO levele

Tisztelt Ultra Viola Bulldogs!

Kedves Uram!

Köszönjük, hogy levelével megtisztelt, megtiszteltek Bennünket.

Mint a magyar futball és egyéb sportok lelkes hívei és gyakorlói, az HBO munkatársai, és így produkciói sem szándékoznak akár csak a legcsekélyebb mértékben is negatív színben feltűntetni az Újpest, vagy bármely más futball klub szurkolóit, s ezt a
Született lúzer című sorozat II. évadjának részeiben sem tesszük. Sorozatunk értelmetlen, már-már viccesen morbid emberi haláleseteket dolgoz fel - mindegyikük egyedi, személyes történet, nem kötődik csoportokhoz, szervezetekhez, s nem általánosít. A most készülő második évad egyik epizódjában egy fiatalember oly mértékben esetlen, hogy bár élete nagy vágya, hogy maga is igazi futballszurkolóvá váljon, ezt saját, egyéni kompetenciái okán egyszerűen képtelen valóra váltani. Sőt...

Ez az epizód tehát sem az Ultra Viola Bulldogsra, sem más szurkolói klubra nem vet rossz fényt, hiszen nem a szurkolókról, hanem egy olyan egyénről szól, aki önhibájából alkalmatlan arra, hogy ebbe az általa mélyen tisztelt és csodált közösségbe bekerüljön. Egyetlen futball egyesület neve és színe sem szerepel továbbá a kisfilmben, így semmiféle utalással nem élünk a hazai futballszurkolók akármely csoportjára.

Bízunk benne, hogy a fentiek ismeretében már más színben látja a helyzetet, és Ön is megnézi majd a decemberben adásba kerülő új Született lúzer részeket.

További jó szurkolást, jó egészséget kívánunk Önöknek!

Tisztelettel:

az HBO Magyarország


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

További írások a rovatból

2018. október 24-27., Primanima Elsőfilmes Animációs Fesztivál
Nagypál Orsi: Nyitva
Az Oscarra is nevezett Gyújtogatókkal indul a Koreai Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

irodalom

Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk Hol vagyunk, hol nem mi vagyunk
És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete, szerk. Szederkényi Olga, Budapest, Cser Kiadó, 2018
art&design

Szokó Szótára Szokó Szótára
Szolnoki József Idegiológia című kiállításához
Műhelykonferencia a magyartanításról – 2. nap
színház

Felfüggesztett ártatlanság Felfüggesztett ártatlanság
Büchner Woyzeckje a Szkénében Hegymegi Máté rendezésében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés