bezár
 

építészet

2013. 03. 03.
Töltsük meg élettel a lakatlan épületeket!
The Coming Soon Project, Dovin Galéria, 2012. 02. 27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Töltsük meg élettel a lakatlan épületeket! Budapesten az ingatlanok üresedése komoly urbanisztikai problémát jelent. Azonban már több kezdeményezés is született a kihalt épületek kérdésének megoldására, azok újbóli kihasználására. Az egyik ilyen program a Lakatlan Budapest, ami a Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére jött létre, de igen eredményesnek ígérkezik a The Coming Soon Project is, ami kifejezetten a Galamb utca elhagyatott üzleteire koncentrál.
A Kádár-korszak letűntével Budapest utcáin egyre több ingatlan megüresedett a város posztszocialista, posztindusztriális és válság okozta átalakulásának következtében. Az elhagyatott épületek omladozni kezdtek, majd néhány év alatt igencsak rossz állapotba kerültek. Megkezdődött a romos házakkal teli terek leértékelődése is: az ingatlanárak csökkenni kezdtek és még inkább elhagyatottá váltak ezek a térségek. Elegendő csak a Párisi udvart és környékét megemlíteni, ahol az üzletek mellett a lakások is kiürültek, ma pedig a műemlékvédelem keze alatt válik e csodálatos épület az idő martalékává. De jónéhány más példát is felhozhatunk: a Petőfi Sándor utcai, egykori Corso étterem épülete, a Sándor-villa, az OPNI szecessziós épülete is üresen áll. A problémát szerencsére felismerték, és jónéhány javaslat született a helyzet megoldására: jelentős eredménynek számít például a Jurányi Produkciós Inkubátorház, ami egy 100 éves hatalmas épületet vett birtokba vagy a Bartók Béla útra beköltöző Hadik és Szatyor is. Úgy tűnik, hogy komoly eredményeket fog hozni a The Coming Soon Project is, amit a MOME négy hallgatója indított útjára azzal a céllal, hogy a Galamb utcai üresen álló üzleteket művészeti munkákkal töltsék meg. Terveiket a Dovin Galériában egy előadás keretében ismertették.

Szőnyeg-Szegvári Eszter a köztes felhasználás (temporary use) fogalmát vetette fel mint egy lehetséges megoldást. Ez annyit jelent, hogy a tartósan üresen álló épületeket a tulajdonosok ideiglenesen - amíg nem találnak hosszútávú bérlőt - a piaci ár alatt kiadják egy személynek vagy egy szervezetnek, akik ott megvalósíthatják kreatív ötleteiket. Ez mindkét fél számára előnyökkel jár: nemcsak a felhasználónak, aki jóval olcsóbban jut egy belső térhez, hanem a tulajdonosnak is, hiszen az épület állapota így nem romlik tovább, és nem értékelődik le. A tér ilyenfajta újrahasznosítása Európában a berlini fal lebontása óta jelen van, már jónéhány példáját megtekinthetjük Berlinben, Bécsben és Amszterdamban is. Szőnyeg-Szegvári Esztertől azt is megtudtuk, hogy külföldön nem tüneti kezelésként működik a temporary use, hanem sok esetben az üres épületek állandó művészeti fesztiválok, események színhelyévé lép elő. Eszter példaként említi a bécsi Yppenplatz környékét, ahol a bevándorlók lakta elhanyagolt környék művésznegyeddé nőtte ki magát: 1999 óta évente, majd 2003-tól biennálé jelleggel a térség üres üzlethelyiségeiben és közterületein kerül megrendezésre a Soho in Ottakring képzőművészeti fesztivál.

A The Coming Soon Project vezetői azonban egy frissebb példából inspirálódnak: ez a londoni Willesden Greenen található egykori textilüzem nyolc üresen álló épületének kreatív felhasználása. Diósi Rita elmondta, hogy itt a helyi civil szervezetek és a College of North West London diákjainak együttműködésével az épületek elsőként egységes homlokzatot kaptak, majd 2011 novemberétől ezekben a kirakatokban a High Street meglévő üzleteinek adventi újragondolását valósították meg. Tavaly pedig pályázatot írtak ki a kirakatok dekorálására és a legjobb nyolc művet meg is valósították ezeken a helyeken. A kirakatok élettel való megtöltése mellett programokkal is várták az érdeklődőket, így a környék sokkal népszerűbbé is vált az emberek körében.Martonffy Melinda elárulta, hogy a Galamb utcánál is egy ehhez hasonló megoldást szeretnének létrehozni. Úgy gondolják, hogy mivel a modernista épületek architektúrája igen homogén, ezért a homlokzat egységes kialakítása ezeknél az épületeknél is jól működne. Az üzleteket többféle módon meg lehetne tölteni: lehetnének itt művészeti second hand könyvesboltok, művészeti intézmények, aukciós házak, színházi próbatermek vagy pop-up nyitott műhelyek a frissen diplomázott ipar- és képzőművészeknek. Tóth Balázs ötlete alapján a kirakatok egész felületét hátulról megvilágított, 1:1 arányú fényképekkel lehetne beborítani, amikkel olyan hatást lehetne elérni, mintha a belső térben “történne valami".

Urai Dorottya az előadás végén a The Coming Soon Project jelenlegi állapotáról szólt. A Galamb utcai üres üzletek tulajdonosaival már felvették a kapcsolatot, és felmérték a terek aktuális helyzetét. Az adatokat most a Dovin Galériában ismertették is: megtudtuk, hogy a négy épület mindegyike legalább fél éve üresen áll, de a Galamb utca 5. már 2011 májusa óta “lakatlan". Az üzletek a magas bérleti díjak miatt egyelőre biztosan nem fognak bérlőre találni, sajnos azonban a tulajdonosok nem kívánnak engedni ezekből az irányárakból. A projektvezetők úgy gondolják, hogy a lakókkal és a civil szervezetekkel való összefogás vezethet eredményre. Jelenleg a lakók igényeinek felmérése történik.

A projekt aktuális állapotát a Facebookon is nyomon követhetjük: http://www.facebook.com/thecomingsoonproject
Fotó: Bach Máté
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

építészet

Bambuszcsipke, árnyháló Bambuszcsipke, árnyháló
Kujlin, Kína, LLLAb építésziroda
építészet

Tér-erő-tér Tér-erő-tér
Claus Käpplinger (szerk.): Spaces of Intensity. 3h architects. Birkhäuser, 2020
építészet

A kontempláció keretében A kontempláció keretében
Kis Péter Meditációs pavilonjáról
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa

Más művészeti ágakról

színház

Sötét bohózat egy lehetséges jövőről Sötét bohózat egy lehetséges jövőről
Pintér Béla és a Vérvörös Törtfehér Méregzöld
gyerek

Szülinapi Pagonyfeszt
20 éves a Pagony
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés