bezár
 

zene

2013. 04. 09.
A zongora arca: Fazil Say
A Pannon Filharmonikusok 10. budapesti bérletsorozata: 2013. ápr. 12-én 19.30, Művészetek Palotája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A pécsi Pannon Filharmonikusok immáron tíz éve van jelen saját sorozattal a főváros zenei életében. A teltházas koncertek sora jelzi, hogy megvalósult mára a zenekar szakmai megújulása. A Pannon Filharmonikusok a 2002/2003-as évadban adott első ízben három koncertet Budapesten, akkor még az Olasz Intézetben, maroknyi közönség előtt. Ma már 80% a bérletesek aránya az öt koncertből álló sorozatban, a Művészetek Palotájában.
A 2013-as, A zongora négy arca című sorozat jeles magyar és nemzetközi hírű zongoraművészeket állít a középpontba. Az első, január 18-i koncerten Bogányi Tibor, a PFZ vezető karmestere dirigálta a zenekart, a szólista Bogányi Gergely zongoraművész volt. A márciusi 8-i koncerten Ránki Dezső Mozart c-moll zongoraversenyével aratott sikert.

A bérletsorozat következő, harmadik hangversenye:
A zongora arca: Fazil Say
2013. április 12., péntek 19.30h, Művészetek Palotája

Enescu: I. zenekari szvit
Ravel: G-dúr zongoraverseny
Dvořák: VIII. szimfónia

Közreműködik: Fazil Say – zongora
Vezényel: Cristian Mandeal


Nem először lép fel Magyarországon a zongorista fenomén Fazil Say, de ha valakinél, akkor nála egészen biztosak lehetünk abban, hogy tőle mindig olyasmit látunk-hallunk majd, amit korábban és mástól sosem. A negyvenkét éves, zeneszerzéssel ugyancsak aktívan foglalkozó török művész a világ minden táján lázba hozza és megosztja a közönséget. Vannak, akik pusztán szemtelennek tartják, és vannak, akik ellenállhatatlannak is.

Klasszikus művekbe illesztett rögtönzéseivel, dzsesszes átirataival akár kegyeletsértőnek is nevezhetnénk, ha nem lenne minden megmozdulása mélyen zenei. Ahhoz viszont nem fér kétség, hogy technikai tudása szinte természetfeletti, a virtuozitás legfelső fokát képviseli. Sokoldalúságát tekintve is testhezálló darab számára Maurice Ravel 1931-ben bemutatott G-dúr zongoraversenye, hiszen ez azon komolyzenei művek egyike, amelyekre meghatározóan hatott a dzsessz.

A koncert karmestere az a Cristian Mandeal, aki pályája elején Karajan és Celibidache vezetésével tökéletesítette tudását, s aki ma Románia első számú szimfonikus együttese, a George Enescu Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

Enescu zenekari művei közül különösen ritkán hallható a neoklasszikus vonásokban gazdag, 1903-ban komponált I. szvit. Ezzel szemben Dvořák VIII. szimfóniája a koncertrepertoár gyakran játszott darabja – pazar zenekari színeinek, bámulatosan gazdag dallamvilágának köszönhetően is.

Fazil Say

A bérletsorozat záró hangversenye:
A zongora arca: Frankl Péter
2013. május 4-e, szombat 19.30

Mozart: Don Giovanni - Nyitány
Schumann: a-moll zongoraverseny
Schubert-Vass András: A halál és a lányka
- a vonósnégyes szimfonikus zenekari változata


Közreműködik: Frankl Péter – zongora
Vezényel: Vass András


Az évadzárón Frankl Péter Schumann a-moll zongoraversenyét adja elő. Az évadzáró koncert különlegessége, hogy a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, Vass András írta át nagyzenekarra Schubert vonósnégyesét.

A budapesti PFZ-bérlet zárókoncertjén a sorozat rangidős mestere, Frankl Péter lép fel, aki még a Dohnányi Ernő nevével fémjelzett klasszikus iskola képviselője. Aligha lehetne nála avatottabb előadót találni a versenymű-irodalom egyik gyöngyszemének, Schumann a-moll koncertjének a megszólaltatására, hiszen a hetvenhét éves művész a német zeneszerző valamennyi szólózongorára írott művét lemezre vette.

Hosszú pályája alatt a brit állampolgár Frankl Péter rendkívül széles repertoárt hódított meg, úgy is, mint a Pauk Györggyel és Ralph Kirshbaummal alkotott s közel harminc éven át koncertezett trió tagja.

Akadtak zeneszerzők, akiket olykor "félretett" egy időre, de "Schumann sosem hagyott el; "zenéje annyira személyes és annyira magával ragadó!" – mondta el egy interjúban.

A népszerű alkotásokból összeállított műsort a Schumann előtt is példaként álló Schubert vonósnégyese zárja, de természetesen nem az eredeti formában, és nem is a Gustav Mahler által készített vonószenekariban.

Magyarországon alighanem először szólal meg Schubert örökzöldje szimfonikus zenekari átiratban, amelyet a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere, a harmincas évei elején járó Vass András jegyez. A mintegy negyvenöt perces alkotást izgalmasan új színekben, valódi szimfonikus dimenziókban hallhatja a közönség.

A Pannon Filharmonikusok 2011-ben ünnepelte fennállásának 200 éves évfordulóját. Az együttest alapító Lickl György (Georg Lickl) vezényletével 1811. december 9-én hangzott el az egykori Zeneművész Társaság alapító hangversenye. 

A Pécsi Szimfonikus Zenekar – mint önálló művészeti intézmény – 1984-ben alakult meg. Zenei vezetői voltak: Breitner Tamás, Howard Williams, Nicolás Pasquet, Hamar Zsolt és Peskó Zoltán. 2011 őszétől Bogányi Tibor vezető karmesterrel és Vass András állandó karmesterrel dolgozik együtt a zenekar, állandó vendégkarmestere Kocsis Zoltán.

A 2003-ban szakmai megújulást célul kitűző zenekar 2010-re Magyarország egyik meghatározó művészeti együttesévé vált. Számos egyedi hangversenyével, széleskörű, minden korosztályt kielégítő műsorstruktúrájával a dél-dunántúli régió kiemelt művészeti intézménye. Rendszeres meghívottja rangos hazai fesztiváloknak, többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Miskolci Operafesztivál és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának is állandó vendége.

A zenekar vendégművészei és karmesterei a nemzetközi zenei élet élvonalából kerülnek ki, dolgozott együtt többek között Oliver von Dohnányi, Olari Elts, Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager karmesterekkel, Mischa Maisky csellóművésszel, Fazil Say zongoraművésszel, Hadady László oboaművésszel, és Roby Lakatos hegedűművésszel.

A zenekar sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban, 2010-ben fellépett Essenben, 2011-ben Bécsben és Grácban. Rendszeresen koncertezik Horvátország különböző városaiban. Több nemzetközi projekt együttműködő partnere, alapítója és rezidens zenekara az Armel Operaverseny és Fesztivál nemzetközi együttműködésnek.

2009-ben Pécsett rendezett Operalia énekverseny zenekaraként több alkalommal dolgozott együtt Plácido Domingo-val. A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben Baranya Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Bartók Béla-Pásztory Ditta díjat, 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Príma-díjat, 2007-től a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt.

A pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként a zenekar évi 42 produkciót állít színpadra Pécsett, ezen felül tizedik évada teltházzal futó koncertsorozatot tart fenn a Művészetek Palotájában Budapesten.

Bogányi Tibor – vezető karmester

Bogányi Tibor gordonkaművészi diplomáját megszerezve Jorma Panula és Lief Segerstam professzoroknál tanult tovább a Sibelius Akadémia karmester osztályában. Fürst János tanítványa lehetett a Párizsi Konzervatóriumban, majd Sir Colin Davisnél és Juri Simonovnál fejlesztette tovább tehetségét.

28 évesen a Turkui Filharmonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki, 2003 és 2006 között töltötte be ezt a posztot 2008 óta a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere. Az összes nagy finn zenekart, a világ számos vezető zenekarát és Magyarország több szimfonikus együttesét dirigálta már.

Rendkívül széles repertoárral rendelkezik a szimfonikus zenétől a kórusműveken át egészen az operáig és balettig. Színpadon máig láthatjuk hangszerével éppúgy, mint karmesteri pálcával. 2011 őszétől a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés