bezár
 

art&design

2013. 08. 31.
Szüreti fesztivált és szlovák nemzetiségi napokat rendeznek Kiskőrösön
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Kiskőrösi szüret és szlovák nemzetiségi napok rendezvénysorozatát a hétvégén az alföldi városban.
Font Sándor (Fidesz), az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a tagja az MTI-nek szombaton telefonon adott interjújában elmondta: a rendezvénysorozaton, amelyet augusztus 30-a és szeptember 1-je között tartanak, a két esemény - a szüret a kunsági borvidék közepén és a nemzetiség napok ünnepe - egybeesik.

Kitért arra, hogy a szlovákok több mint 300 évvel ezelőtt, a török kiűzetése után népesítették be a települést. Ilyenkor emlékezünk az ősökre, akik a szőlőtermelés kultúráját meghonosították, és gondolunk a mára, milyen termés várható, hol tartunk most - tette hozzá a választókerület országgyűlési képviselője.

Font Sándor kiemelte: az elmúlt évek fagykárral sújtott időszaka után ebben az évben valamivel bizakodóbbak a gazdák, az átlagosnál jobb szőlőtermést várnak.

Szavai szerint a megszokotthoz képest a szüret 10-14 nappal korábban kezdődött, a korai érésű fehér szőlők szüretelése gyakorlatilag megtörtént, de folyamatosan tudják szedni majd a később érő fajtákat is.

Fontosnak nevezte, hogy a Kiskőrös "zászlósborát" adó szőlő, a Kadarka újra régi fényében ragyog, mert több borversenyen ragyogó eredményt értek el vele a borászok.

Font Sándor szerint már hagyomány, hogy a szüreti fesztiválon a szokásos rendezvények mellett a szórakozás is helyet kap. Két év óta tartják meg a gasztroudvart és a borudvart, ahova a térség legjobb élelmiszer-előállítóit, és a versenyeken komoly helyezést elérő borászokat hívják meg - tette hozzá.

Font Sándor szerint a szlovák nemzetiségű kiskőrösiek is minden évben készülnek arra, hogy ízelítőt adjanak kultúrájukból, és az érdeklődők megkóstolhassák hagyományos ételeiket.

Reményét fejezte ki, hogy az a csaknem tízezer ember, aki három nap alatt el szokott látogatni a város egyik legjelentősebb rendezvényére, megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt, vagy az ízlésének legjobban megfelelő ételt.

Véleménye szerint a legnagyobb tömeget megmozgató esemény a szüreti felvonulás, melyet vasárnap rendeznek. Ebben az évben az eseményeket oldtimer autók felvonulása színesíti - fűzte hozzá.

A 15 ezer lakosú Kiskőrösön még ma is eléri a 20 százalékot a szlovák nemzetiségű lakosok aránya.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mikor a lepke kikel a bábból Mikor a lepke kikel a bábból
Interjú Ronga Eszter festővel pályakezdésről, inspirációkról és a jelenlegi helyzetről
art&design

Én is éltem Én is éltem
A magyar performansz története 1966–2018 (7): Szerbiai magyar performansz: Szombathy Bálint (1972–), Ladik Katalin (1968–)
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról
art&design

Technológia és könyvek összefonódása Technológia és könyvek összefonódása
Mézes Tünde „On the first page” című egyéni kiállításáról

Más művészeti ágakról

Pálfi György filmrendezővel a filmkészítés kollektív alkotói mechanizmusairól, fordulatokról, szenvedélyről és rendszeren kívüliségről
135 éve született Wilhelm Furtwängler
King Weed: Let There Be Weed (2021)
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés