bezár
 

film

2008. 11. 15.
"A legunalmasabb", de "kemény" az új Bond-lány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nem is lenne Bond-bemutató a Bond-bemutató, ha nem izzana fel újra a vita a nők szerepéről a fél évszázadot megélt kémes kalandsorozatban.
A pénteken immár az Egyesült Államokban is a közönség elé kerülő Quantum csendjében az ukrán modell, Olga Kurileno alakítja az aktuális Bond-nőt - némiképp szakítva a hagyományokkal, s ezzel némiképp felbőszítve a kultszéria kedvelőit.

A sorban huszonegyedik 007-es mozi, a Casino Royale sok tekintetben átszabta a szokványos Bond-sémát: Daniel Craig felbukkanása a brit korona szigorúan titkos ügynökének szerepében kissé mélyítette a sármos, de szexista világmegmentő gyilkológép jellemét. Bond megint megtanult szeretni (ez a vonal az Őfelsége titkosszolgálatában című epizódban egyszer már levizsgázott George Lazenbyvel), de az alkotók gyorsan meg is szabadultak gyöngéd érzelmei tárgyától, hogy a 22. epizódban megint a könyörtelen bosszú és leszámolás kaphassa a főszerepet. 

A Marc Forster rendezte Quantum csendjében tehát nem volt helye a romantikának: Camille (Kurilenko) a "kemény ellenfél" Bond-lány stílust testesíti meg. "A mai Bond-lány nagyon más, és az én alakításom is különbözik. Sokkal több dologban vesz részt, mint a korábbiak. Csaknem olyan erős, mint Bond, és megvan a saját küldetése" - sorolta a 29 esztendős divatmodell. 

Felhorgadt hát a régi viszály az "ingvasalós" női szerepet és a csábítási jeleneteket hiányolók és a független nőideál mellett kardoskodók között. A Rolling Stone magazin odáig ment kritikájában, hogy Camille-t "a legunalmasabb Bond-lánynak" nevezte. 

Az érvek és ellenérvek dacára sok rajongó véleménye abban megegyezik, hogy a Bond-lányoknak valójában nem sok szerepük van a sztorik fő cselekménye szempontjából, s így aztán nem igazán játszanak közre a sorozat népszerűségében.

A kor szava ugyanakkor mindig is rányomta a bélyegét a soron következő 007-kalandra. "Az idők változásával Bond ellenfelei is fejlődtek. Miközben az alkotók azért figyelembe vették a mindenkori politikai érzékenységet, a határokat is feszegették" - mutatott rá Tom Buxton, egy brit Bond-szájtról. 

Ebbe persze az is beletartozott, hogy Bond éppen kivel kavart: a nyolcvanas években kevesebb kapcsolata volt az AIDS-re való tekintettel, és az indulástól 35 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ázsiai partnere (Michelle Yeoh) legyen.

A Quantum csendje november 13-án debütált a magyar mozikban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés