bezár
 

zene

2014. 02. 02.
50 éves a német új hullám különc figurája
Andreas Dorau dupla lemezmegjelenéssel ünnepel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
50 éves a német új hullám különc figurája Ki hinné, hogy idén már az ötödik X-et tapossa Andreas Dorau, aki még mindig olyan gyermeki naivitással tudja blődlibe csomagolt filozofikus pop-költeményeit el(ő)adni, mint tette azt 17 évesen, amikor Fred vom Jupiter című dalával hirtelen berobbant a Neue Deutsche Welle színterére.
Dorau egy iskolai projektre írt, és a Marinas névre keresztelt diáklány-kórussal előadott felvétele a mai napig rendszeres szereplője a német új hullám slágereit felvonultató válogatás-lemezeknek. A Jupiterről érkezett, és a földi nők fejét elcsavaró sármőr, Fred története mára már a pop-történelem részévé vált.Andreas Dorau azóta is aktívan gyártja zseniálisan egyszerű, néhol bárgyú(nak tűnő), de igazából szuperintelligens dalait, melyek a mai napig megtalálják a maguk lelkes közönségét. A hamburgi örökifjú dalnok dada-discoként is aposztrofált zenei megnyilvánulásai közül a Girls In Love című sláger még a francia listákat is meghódította 1997-ben. Ilyen eredménnyel bizony nem sok "Kraut-rocker" - akarom mondani, popper - büszkélkedhet.
A mi Andreasunk - önmagát sem véve komolyan - ettől függetlenül megmaradt az independent / underground körök kult-figurájának, aki legújabb nagylemezén (Aus der Bibliotheque) olyan világmegváltó témáknak szentelt dalokat, mint például az üvegbetétdíj, vagy a könyvtári kölcsönzés, nem is beszélve a méhekről az ablakon. Hogy miért is vonzódik annyira ezekhez az anti-pop-sztorikhoz, arról a SPIEGEL magazinnak adott interjújában mesélt:

Eddigi munkásságom folyamatosan azzal telt, hogy még távolabbra merészkedjek a jégen. Számomra a szöveg a legfontosabb. A szerelmes dalokat mindig is unalmasnak találtam. Így aztán más témákat keresek, és kíváncsian figyelem, hogy milyen messzire lehet velük elmenni. ... Ha kevésbé lennének poposak a számaim, jobban odafigyelnének a szövegeimre. Mivel refrénnel bíró dalokat írok, az emberek gyakran butának tartják őket. Ha valamit dúdolni tudsz, az automatikusan buta, ha valami vidáman szól, az rögtön gyanús. Igényes szöveget csak kellőképpen fajsúlyos zenével körítve viselnek el Németországban. Én szándékosan megyek szembe ezzel a trenddel.

És, hogy meddig megy még szembe Andreas Dorau a trendekkel, a kvázi sikertelenséggel, és énekel nem kifejezetten pop-témákról?

Engem is meglep, hogy még mindig zenével foglalkozom. Hogy 50 évesen is benne legyek a pop-bizniszben, ezt korábban elképzelhetetlennek tartottam. ... Korábban az 50 fölötti zenészektől rókáznom kellett, de amíg nem szuper-undorítóként jövök le az embereknek, addig minden oké. ... Inkább vagyok félreismert, mint a sikerbe belerokkant művész.

Andreas Dorau aktuális nagylemeze (Aus der Bibliotheque) és jubileumi válogatás-albuma (Hauptsache Ich) a Bureau B gondozásában kapható.

http://www.bureau-b.com/dorau.php
nyomtat

Szerzők

-- Janurik János --


További írások a rovatból

A CentriFuga utolsó koncertje a Fugában
Interjú Spányi Miklóssal a régizenei mozgalomról, külföldi tanulmányokról, zenei interpretációról
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kecskés D. Balázs válaszol
Mayhem-koncert + Mortiis, Exodikon a Barba Negrában, 2022. április 29.

Más művészeti ágakról

Zoltán Gábor: Levegőt venni, Kalligram Kiadó, Budapest, 2022
art&design

Reflexió a Koreai Kulturális Központ Közös ihlet: hangul Jun Dongdzsu költészete nyomán című kiállításáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés